петък, 5 юли 2019 г.

Щрудел с вишни / череши


 Още като дойде сезона на черешите и мисълта ми беше да направя щрудел с тях, но все нещо друго излизаше на дневен ред. Не съм любител на вишните, но като ги имам трябваше и да ги оползотворя, и така вместо с череши щрудела се получи с вишни.

Продукти:
  • 400 г листи за баница (12 бр. )
  • 2 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 120 мл олио
  • 120 г пшеничен грис
  • 150 г кисело мляко
  • 8 г бакпулвер
  • 2 ванилии

  • 1.300 г изчистени от костилките вишни
  • 150 г захар (може да увеличите захарта)
  • 90 г царевично нишесте
  • 50-60 г натрошени бадеми

Приготвяне:
Вишните се поставят в съд с незалепващо покритие. Посипват се със захарта и се поставят на котлона. Бъркат се често и след като леко поомекнат се добавя нишестето размито с малко вода.  Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавят се олиото, млякото, гриса и ванилията. Разбъркват се и сместа се оставя настрана за около 10-15 минути. 

Взема се един лист от корите, намазва се хубаво с четка от сместа, поставя се втори лист, намазва се и върху него се поставя трети лист, който също се намазва.  В късият край се поставя от 1/4 от изстиналата плънка. Поръсва се с част от бадемите. Завива се на руло, като страничните части леко се подгъват навътре, за да не изтече плънката. 
Рулото се поставя в тава постелена с хартия за печене. 
По същият начин се приготвят и останалите 3 рула.
Отгоре наредените рула също се намазват с останалата смес.  
Пекат се предварително загряла фурна на 180 градуса 25 минути. 

Рулата се режат напълно изстинали и се поръсват с пудра захар.


За един чудесен ден е нужно настроение, усмивки, кафе и вкусен сладкиш!
Да ви е сладко! 

сряда, 3 юли 2019 г.

Торта Манастирска изба


Знам, знам, че тортата Манастирска изба е с вишни, че обикновено е във форма на ,,къщичка"и понеже не съм любител на вишните реших моята Манастирска изба да е с череши и кръгла. Така, че променената тортата може да се нарече и Черешова :)
Рецептата е от една руска група, която торта беше с кръгла форма и аз реших така да бъде и моята. Доста отдавна ми е желанието да направя тази торта и в интерес на истината малко ме затрудни, въпреки гледането на клипове и четенето на различни рецепти.
В рецептата брашното беше 600 г и при това количество моето тесто беше много меко и се късаше, и заради това го доомесих с още около 100 г брашно. Явно има разлика в руската заквасена сметана и българската. В крайна сметка се справих и се получи една много вкусна торта, която наподобява бисквитена.
Заглаждането на тортата направих с швейцарски маслен крем и опитах да направя най-модерната украса при тортите - вграждане на плодове. Вграждането може да бъде с макарони, цветя, захарни декорации.
Сърдечно благодаря на Мария Гечекова - Сладки Мечти за насоките и помощта по оформянето на тортата!

Ето и необходимите продукти, които ще ви напиша с череши, а вие може да пробвате тортата и с вишни. В интерес на истината, аз си подгових вишни, но в последният момент ги замених с череши, а вишните ги оползотворих в шрудел, който ще ви покажа тези дни.

Продукти:
за тестото
  • 600 г брашно + 100 г за доомесване
  • 250 г студено краве масло
  • 180 ситна захар (не пудра)
  • 10 г бакпулвер
  • 2 г сода бикарбонат
  • 250 г заквасена сметана
  • ванилия

за пълнежа
  • 900 г изчистени череши
  • 100 г захар
  • 60 г царевично нишесте

за заливката
  • 300 г заквасена сметана
  • 40 г пудра захар (*10 г на кора)

за крема
  • 1.200 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар
  • ванилия

Приготвяне:
Първо сметаната за крема се поставя в марля и отцежда около 4 часа. 

След това се приготвя плънката, която може да се направи и от предният ден.
Изчистените череши се поставят в съд с не залепващо покритие. Посипват се със захар и се поставят на котлона. Бъркат се често и след като черешите малко поомекнат, се прибавя нишестето размито с малко вода. Съда се отстранява от огъня и се оставят да изстинат.   

Сухите продукти се смесват в купа и към тях се добавя студеното масло, нарязано на кубчета. С ръце сместа се прави на трохи. Прибавя се заквасената сметана и се замесва тесто, което се доомесва с допълнителното брашно. За да нямате затруднения, тестото трябва да е плътно, подобно на това за питки. В противен случай, като се разточи тестото се къса и плънката ще излезе. 
Замесеното тесто се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час. 

Тестото се разделя на 4 равни части. 
Всяка част се разточва на дълга лента с ширина 7-8 см и дължина 80-90 см. В средата на лентата се поставят черешките в редичка.


Лентата се затваря с леко прищипване и се навива на спирала директно върху хартия за печене. Аз имам специална подложка за печене и затова на снимката дъното е черно.


При навиването на спиралата оставете малко място между нея, защото тестото се надига при печене. Диаметърът на полученият кръг е около 18-19 сантиметра. 
Спиралите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. 

Още топли кръговете се намазват с около 2-3 с. л. със сметаната, която е предвидена за заливката. Поръсват се с пудра захар и се оставят да изстинат.

Блатовете стават сравнително меки и крехки, така че внимавайте с местенето им. 

След като блатовете изстинат, тортата се сглобява. 
За крема: изцедената сметана се смесва с пудрата захар и ванилията, и се разбърква леко с лъжица.
Върху поднос се поставя малко от крема. Поставя се едната кора, стяга се с подвижен ринг и се намазва с част от крема. Следва втората кора, крем и т. н. По принцип с дадените продукти за крема, би трябвало да остане крем и за измазване на тортата, но на мен не ми остана, а и аз бях замислила да я измажа с швейцарски маслен крем, така че заквасената сметана предвидена за крема, може да се увеличи.
Тортата престоява 12 часа и се освобождава от ринга.
Украсата е по ваше желание и фантазия.


Да ви е сладко!


,,Любовта на семейството е най-голямата благословия в живота!" - принцеса Даяна

Поради доста запитваниия относно швейцарският маслен крем, ще допълня публикацията с рецептата за него:

  • 100 г белтъци
  • 200 г захар
  • 300 г меко краве масло
Белтъците + захарта се поставят на водна баня. Разбъкват се отвреме-навреме. След като захарта се е разтворила, белтъците се разбиват с миксер до плътност. Прибавя се по етапно кравето масло на кубчета, като се разбива постоянно и следващото кубче се добавя след като крема е усвоил предното. 
В началото кремът е рядък, но накрая се сгъстява. 
Овкусява се с аромат по желание. 

неделя, 30 юни 2019 г.

Ярешко месо с гъби манатарки


Уникално вкусно ястие ... крехко ярешко месце с допълнение на най-вкусната и ароматна гъба -  каквото и да кажа, ще е малко...

Продукти:
  • 1.200 кг ярешко месо
  • 400 г гъби манатарки
  • 100 мл олио
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • клонки джоджен
  • 2-3 скилидки чесън по желание


Приготвяне:
Месото се посолява. 
В купа се поставят олиото, брашното, червеният и черният пипер. Разбърква се на кашичка и се разрежда с около 300 г вода. 
Всяка порция месо се потапя в сместа и се нарежда в тава. Добавят се нарязаните гъби. Останалият сос се налива в тавата. Месото трябва почти да бъде покрито с течност. 
Поставят се клонките джоджен и по желание скилидки чесън.


Тавата се покрива с алуминиево фолио. 
Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса и след като ястието започне да се пече, фурната се намаля на 160 градуса. Готви се 2 ч. 30 минути. 


Приятен апетит! 


понеделник, 24 юни 2019 г.

Вита ретро торта с крем Муслин



Мама на 80 години!
Нека да ни е жива и здрава, винаги да ни топли с нейната вечна усмивка, да е все така позитивна, с хубавите мисли и разсъждения за живота!
И по случай празника мама си пожела любимата и' торта, която съм и' правила преди доста години.... и мама каза: тортата трябва да е бяла, с маслен крем, да има стафиди и крокан и отгоре да е покрита с шам :)   Сега дали ще кажем меринге или шам, няма значение, мама си знае, че е шам, затова и така ще пиша рецептата. Важното е, че желанието и' беше удовлетворено и като видя тортата, лицето и' засия в нейната чаровна усмивка.

Продукти:
за два правоъгълни блата
  • 10 яйца
  • 240 г захар
  • 200 г брашно

за два кръгли блата с d 20 см
  • 3 яйца
  • 75 г захар
  • 70 г брашно

за крема
  • 500 г прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 2 ванилии
  • 250 г краве масло
  • 120 г захар 

за шам (меренг)
  • 4 бр. белтъци
  • 300 г захар
  • 80 мл вода

за крокана
  • 100 г орехови ядки
  • 150 г захар

още
  • 80 г стафиди
  • 200 мл подсладено прясно мляко за сиропиране на блатовете


Приготвяне: 
на блатовете
5 яйца се разбиват с 120 г от захарта на пяна. Добавя се 100 г пресято брашно и сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Тава с размери 33/40 см (тавата от печката) се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и се пече в предварително загряла фурна на 180 г 12 минути. 
Платката се изважда от тавата и се оставя да изстине върху хартията. 
По същият начин се приготвя още една платка с останалите продукти. 

След като сме опекли правоъгълните платки, следва опичането на кръглите. 
Яйцата се разбиват на пяна, заедно със захарта, прибавя се пресятото брашно и се хомогенизира с шпатула. 
Сместа се пече във форма с d 20 см, като може да се изпече цялата смес наведнъж и след това блата се разрязва на две или сместа се разделя на две и се пече на два пъти. Аз предпочитам вторият вариант, защото ми е трудно да разрежа правилно блата. 

на крема
От прясното мляко се отделя около 80 мл. Останалото мляко с половината захар и ванилията се загряват до завиране.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Изстиналият крем се разбива с миксер. 
Мекото краве масло също се разбива и към него на етапи се прибавя от крема. 

на крокана
Захарта се загрява на котлона до карамелизиране. Прибавят се ореховите ядки. Изсипват се върху хартия за печене и се оставя да изстине. След това крокана се начуква на дребно. 

Сглобяване на тортата
Единият кръгъл блат се поставя върху поднос. Намазва се с част от крема. 
Правоъгълните платки се обръщат върху плот, премахва се хартията и леко се поръсват с подсладеното мляко. Намазват се с крем. От кремът трябва да остане малко. Върху кремът се поръсва крокана и стафидите. Притискат се леко с ръце. 
Платките се разрязват напречно от късата страна на 4 равни ленти. (получават се по 10 см широки ленти) Едната лента се навива на руло. върху нея се навива следващата лента. За по-лесно сглобяване на тортата, навитото руло се поставя върху намазаният кръгъл блат и след това продължава навиването на останалите ленти.
След като лентите са навити, отгоре се намазват с останалият крем. Поставя се и вторият кръгъл блат. 
Тортата се стяга в ринг и се оставя в хладилник за няколко часа. 

Приготвяне на шам (меренг)
От водата и захарта се приготвя сироп. 
Белтъците се разбиват и постепенно към тях се добавя топлият сироп. Разбиването продължава до сгъстяване и лъскавина на шама. 

Тортата се освобождава от ринга и се измазва с шама. 
С помощта на малка шпатулка се правят шарките върху тортата и след това с горелка тортата се карамелизира. 
Украсата е от живи цветя, които са поставени в капсулки с вода.  


И щастливата Юбилярка :)


Извинявам се, че не мога да ви покажа разрез на тортата, но празника ни беше в ресторант. 

понеделник, 17 юни 2019 г.

Супа от манатарки и агнешки дреболии


Сезонът е на горските гъби... вкусни, ароматни и отделно колко е приятна разходката с кошница в ръка да обикаляме гората, но трябва и много внимателно да ги берем. Дори и най-малко да се усъмните в ядливостта на гъбите, по-добре е да ги изхвърлите. Ако не познавате гъбите, се доверявайте само на сигурни гъбари.
Гъбите манатарки са едни от най-ароматните и вкусни гъби. В съчетание и с агнешки дреболии се получава една неустоимо апетитна и засищаща супа.

Продукти:
  • 300 г гъби манатарки
  • 200 г сварени агнешки дреболии
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 2 щипки микс от сушени зеленчуци
  • 1 шепа ориз
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
  • сол

за застройката
  • 2 жълтъка

Приготвяне:
Нарязаните на дребно лук, морков и пънчетата на гъбите се запържват в олиото до омекване. Заливат се с вода, посоляват се, добавят се сушените зеленчуци се оставят да врат на слаб огън. Прибавят се нарязаните на ивички гъби. Когато поомекнат гъбите се слага ориза и агнешките дреболии. Към краят на варенето се прибавя обеленият и нарязан на дребно домат.  
Готовата супа се застройва. 
Повечето кулинари застройват супите с кисело мляко и яйце. У дома не сме любители на супите застроени с мляко и затова застройвам само със жълтъци. 
Жълтъците разбърквам с домакинска тел, прибавям около 1 ч. ч. студена вода и след това по-малко сипвам от горещата супа. Връщам в тенджерата и разбърквам. 
Супата се подправя с черен пипер и дребно нарязан магданоз.

Приятен апетит и освежаваща разходка сред хубавата ни природа!



Ето тук може да видите и рецепта за чорба от горски гъби, която е без застройка.  

петък, 7 юни 2019 г.

Пилешки крилца ала KFC




Продукти:

  • 1 1/2 ч. ч. брашно
  • 2/3 с. л. сол
  • 1/2 с. л. сушена мащерка
  • 1/2 с. л. сушен босилек
  • 1/2 с. л. сушен риган
  • 1/2 с. л. черен пипер
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2 с. л. сушен див чесън
  • 1/2 с. л. сух джинджифил
  • 10-12 бр. пилешки крилца

  • 1 яйце
  • 200 г (1/2 кофичка) кисело мляко 4%

  • олио за пържене на крилцата
 

Приготвяне:
Яйцето се разбива леко и към него се прибавя киселото мляко.
Измитите крилца се поставят в яйчно-млечната смес и престояват 20-30 минути.

През това време в купа се смесват всички сухи подправки + брашното. 

Крилцата едно по едно леко се изтръскват от маринатата и хубаво се овалват, чрез притискане в сухата смес. Нареждат се върху хартия за печене и престояват 20 минути. 

Олиото се загрява в касерола. Олиото трябва да бъде, като се поставят крилцата в него да ги покрива. 
Крилцата се пържат на среден огън, като се обръщат от време на време. 
След като се извадят от касеролата, се поставят върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина. 

Крилцата стават хрупкави отвън и много сочни отвътре. 

Сервират се веднага със сос от 200 г кисело мляко, 2-3 с. л. майонеза и 1 счукана скилидка чесън. 
   

Приятен апетит!  

сряда, 5 юни 2019 г.

Усукана питка



Много пъти съм разсъждавала върху въпроса за добрите и лошите хора. Кое ги прави добри или лоши, дали по рождение, дали средата, в която са израсли или в която са попаднали, развивали и обособявали като хора? Спорен е въпроса...  В тези и минали времена винаги е имало и от двата вида, важното е да се срещаме и познаваме повече с добрите, дните ни да минават в доброта, красота и усмивки.

,, Най-добрият начин да започнеш денят е събуждайки се сутрин да помислиш, колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес" - Фридрих Ницше

Благодаря, ,,Сладки Мечти'', благодаря от все сърце!

Продукти:
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 100 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • 7 г суха мая
  • 750-770 г брашно
  • 40-50 г меко краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. 
Замесва се меко тесто.
 Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

Тестото се разделя на три равни части. 
Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. 
Кръгът се разделя на 16 сектора. 


Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. 


Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. 
Поставя се на топло да втаса. 
Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. 
По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. 


Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути. 


,,Три важни неща има в човешкият живот: първото е да си добър, второто е да си добър и третото е да си добър!" - Хенри Джеймс