Мама на 80 години!
Нека да ни е жива и здрава, винаги да ни топли с нейната вечна усмивка, да е все така позитивна, с хубавите мисли и разсъждения за живота!
И по случай празника мама си пожела любимата и' торта, която съм и' правила преди доста години.... и мама каза: тортата трябва да е бяла, с маслен крем, да има стафиди и крокан и отгоре да е покрита с шам :) Сега дали ще кажем меринге или шам, няма значение, мама си знае, че е шам, затова и така ще пиша рецептата. Важното е, че желанието и' беше удовлетворено и като видя тортата, лицето и' засия в нейната чаровна усмивка.
Продукти:
за два правоъгълни блата
- 10 яйца
- 240 г захар
- 200 г брашно
за два кръгли блата с d 20 см
- 3 яйца
- 75 г захар
- 70 г брашно
за крема
- 500 г прясно мляко
- 4 жълтъка
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 2 ванилии
- 250 г краве масло
- 120 г захар
за шам (меренг)
- 4 бр. белтъци
- 300 г захар
- 80 мл вода
за крокана
- 100 г орехови ядки
- 150 г захар
още
Приготвяне:
на блатовете
5 яйца се разбиват с 120 г от захарта на пяна. Добавя се 100 г пресято брашно и сместа се разбърква внимателно с шпатула.
Тава с размери 33/40 см (тавата от печката) се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и се пече в предварително загряла фурна на 180 г 12 минути.
Платката се изважда от тавата и се оставя да изстине върху хартията.
По същият начин се приготвя още една платка с останалите продукти.
След като сме опекли правоъгълните платки, следва опичането на кръглите.
Яйцата се разбиват на пяна, заедно със захарта, прибавя се пресятото брашно и се хомогенизира с шпатула.
Сместа се пече във форма с d 20 см, като може да се изпече цялата смес наведнъж и след това блата се разрязва на две или сместа се разделя на две и се пече на два пъти. Аз предпочитам вторият вариант, защото ми е трудно да разрежа правилно блата.
на крема
От прясното мляко се отделя около 80 мл. Останалото мляко с половината захар и ванилията се загряват до завиране.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Изстиналият крем се разбива с миксер.
Мекото краве масло също се разбива и към него на етапи се прибавя от крема.
на крокана
Захарта се загрява на котлона до карамелизиране. Прибавят се ореховите ядки. Изсипват се върху хартия за печене и се оставя да изстине. След това крокана се начуква на дребно.
Сглобяване на тортата
Единият кръгъл блат се поставя върху поднос. Намазва се с част от крема.
Правоъгълните платки се обръщат върху плот, премахва се хартията и леко се поръсват с подсладеното мляко. Намазват се с крем. От кремът трябва да остане малко. Върху кремът се поръсва крокана и стафидите. Притискат се леко с ръце.
Платките се разрязват напречно от късата страна на 4 равни ленти. (получават се по 10 см широки ленти) Едната лента се навива на руло. върху нея се навива следващата лента. За по-лесно сглобяване на тортата, навитото руло се поставя върху намазаният кръгъл блат и след това продължава навиването на останалите ленти.
След като лентите са навити, отгоре се намазват с останалият крем. Поставя се и вторият кръгъл блат.
Тортата се стяга в ринг и се оставя в хладилник за няколко часа.
Приготвяне на шам (меренг)
От водата и захарта се приготвя сироп.
Белтъците се разбиват и постепенно към тях се добавя топлият сироп. Разбиването продължава до сгъстяване и лъскавина на шама.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва с шама.
С помощта на малка шпатулка се правят шарките върху тортата и след това с горелка тортата се карамелизира.
Украсата е от живи цветя, които са поставени в капсулки с вода.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Изстиналият крем се разбива с миксер.
Мекото краве масло също се разбива и към него на етапи се прибавя от крема.
на крокана
Захарта се загрява на котлона до карамелизиране. Прибавят се ореховите ядки. Изсипват се върху хартия за печене и се оставя да изстине. След това крокана се начуква на дребно.
Сглобяване на тортата
Единият кръгъл блат се поставя върху поднос. Намазва се с част от крема.
Правоъгълните платки се обръщат върху плот, премахва се хартията и леко се поръсват с подсладеното мляко. Намазват се с крем. От кремът трябва да остане малко. Върху кремът се поръсва крокана и стафидите. Притискат се леко с ръце.
Платките се разрязват напречно от късата страна на 4 равни ленти. (получават се по 10 см широки ленти) Едната лента се навива на руло. върху нея се навива следващата лента. За по-лесно сглобяване на тортата, навитото руло се поставя върху намазаният кръгъл блат и след това продължава навиването на останалите ленти.
След като лентите са навити, отгоре се намазват с останалият крем. Поставя се и вторият кръгъл блат.
Тортата се стяга в ринг и се оставя в хладилник за няколко часа.
Приготвяне на шам (меренг)
От водата и захарта се приготвя сироп.
Белтъците се разбиват и постепенно към тях се добавя топлият сироп. Разбиването продължава до сгъстяване и лъскавина на шама.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва с шама.
С помощта на малка шпатулка се правят шарките върху тортата и след това с горелка тортата се карамелизира.
Украсата е от живи цветя, които са поставени в капсулки с вода.
Извинявам се, че не мога да ви покажа разрез на тортата, но празника ни беше в ресторант.
Да е честита вашата майка, още дълги години да си хапва тортите ви! Тортата изглежда страхотно, а като се има предвид от какво е ще е и убийствено вкусна!Само забележка, че се казва ,,меренг" и ,,шаум", може да проверите в нета!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Бони, за хубавите думи!
ИзтриванеШам или шаум, меренге или меринге са чуждици и може да се изговарят и пишат по различен начин. Може би трябваше да напиша вместо шам - белтъчна глазура, а за мерингето - италианска белтъчна глазура и тогава няма да се чудим и спорим кое наименование е вярно.
Поздрави!
P.S. Също така спора е дали крема се казва ,,муслин" или ,,муселин". В зависимост на кой език се изговаря и пише, и там има разлика.
ИзтриванеДай Боже, всекиму така да изглежда на тези години. Да е жива и здрава майка ви, и вие покрай нея!
ОтговорИзтриванеА крема дали е меренге или меринги и т.н. няма значение, поне за мен. Знам ,че всичко приготвено от теб е вкусно.
Поздрави Катя
Сърдечно благодаря, Кате, за хубавите думи!
ИзтриванеЖива и здрава да е тази прекрасна жена! Сега разбирам от кого сте наследили този чар с Ивана, толкова лъчезарни и усмихнати дами сте и трите. Тортата е великолепна, Хриси. Напоследък ме омагьосваш с тези торти. Комплименти!
ОтговорИзтриванеМного, много благодаря, Кате, за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеМама наистина е голяма красавица и както бях писала отговор на една дама и тук да спомена, че нейните връстници казват за нея, че на младини е била първа красавица на Габрово :)Дано малко със сестра ми сме наследили нейният чар и лъчезарност.
Поздрави и прегръдки, момиче мило!