четвъртък, 4 август 2016 г.

Сладоледено руло

Любимият десерт за горещите летни дни...


Продукти за рулото:
  • 2 яйца
  • 2 с. л. захар
  • 2 с. л. брашно
  • 2 с. л. течен шоколад

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 250 г прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • 2-3 с. л. течен шоколад


Приготвяне на рулото:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. 
Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно.
Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене, като се разстила с размери 20/30 сантиметра.
Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.


След като изстине платката се подравнява и се намазва с течният шоколад. Навива се на руло и се поставя в хладилника.

Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват със захарта на ръка, Прибавя се млякото и сместа се поставя на котлона. Бърка се постоянно до леко сгъстяване на сместа. 
Сместа се разделя на две части.
Към едната част се поставя ванилията, а към другата течния шоколад.
Двете смеси се охлаждат.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Половината се поставя към бялата смес, а другата към шоколадовата смес. 
Разбърква се внимателно.

Формата се постила със стреч фолио.
Поставя се част от бялата смес. В средата се поставя рулото и формата се допълва с шоколадовата смес.


Покрива се с фолиото и се поставя във фризера до пълното замразяване на рулото. 
Формата се обръща и сладоледеното руло се освобождава от фолиото.


Поднася се с много добро настроение! :)


Да ви е сладко! 

вторник, 2 август 2016 г.

Медено пилешко филе с гриловани тиквички

Отскоро любезните Делимано ми изпратиха някои техни продукти и смело мога да кажа, че вече са най-използваните в кухнята ми. Практични, незалепващи, лесно измиващи с тях готвенето е истинско удоволствие. Убедете се сами от предложението ми за уникално вкусни медени филенца в компанията на гриловани тиквички, приготвени на грил тигана Деличия.


Продукти за маринатата:
  • 4 с. л. соев сос
  • 1/2 к. ч. бяло вино
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 с. л. мед
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • черен пипер

  • 1 пеперуда пилешко филе
  • 1 тиквичка
  • 1 морков 
  • копър
  • сол
  • зехтин

Приготвяне:
Всички продукти за маринатата се смесват.
Пилешкото филе се филетира и след това се нарязва на по-малки парчета.
Посолява се и се поставя в маринатата за 2-3 часа.

Тиквичката се нарязва на колелца и се нарежда в грил тигана Деличия. 



 След като се опекат тиквичките се посоляват и се намазват със зехтин и се поръсват с копър.


Маринованото филе се отцежда от маринатата, намазва се леко със зехтин и се запича на грил тигана Деличия.



Остава да наредим тиквичките и филенцата в красива чиния и да се насладим на това бързо, вкусно и здравословно ястие.


Добър апетит и хубави, усмихнати дни!


неделя, 24 юли 2016 г.

Кюфте слънце


Отдавна му бях хвърлила око на това кюфте от Вкусотиите на Бени и ето го в мое изпълнение. И макар, че у дома са върли ,,канибали" първо бяха изядени картофите. Вярно е това, което казва Бени, че картофките са ароматни и топящи в устата.


Продукти:

  • 500 г домашна кайма, овкусена с чер пипер, чубрица и кимион
  • 200 г гъби печурки
  • 2 яйца
  • магданоз
  • 1 глава лук
  • 1 кг картофи
  • 8-9 с. л. олио
  • 200 мл бяло вино
  • 150-200 мл вода
  • черен пипер
  • 100 г кашкавал

Приготвяне:
Към каймата се добавят дребно нарязаните гъби, ситно нарязаните лук и магданоз, и яйцата. Омесва се хубаво и се поставя в средата на по-голяма тава (моята е 32 см в диаметър), във формата на голямо кюфте.
Картофите се обелват и нарязват на филийки, които се разполагат около кюфтето. 


Поръсват се със сол и черен пипер. Поливат се с олиото, бялото вино и водата. 
Ястието се пече на 250 градуса. Малко преди да стане готово, кюфтето се поръсва с настъргания кашкавал. 
Запича се до разтопяване на кашкавала. 

Сервира се с пресни зеленчуци. 


Сладки и весели летни дни! :)

четвъртък, 21 юли 2016 г.

Карамелен сладкиш с мъфини


Наскоро видях в една кулинарна група този десерт и моите останали и изсъхнали мъфини се намериха в кексовата форма, прикрепени към карамела. :)
Всички знаем колко е вкусен този десерт с козунак и кроасан, и сега е момента да го спретнем и с останалите ни мъфини.

Продукти:

  • 5-6 бр. мъфини
  • 8 с. л. захар за карамела
  • 12 с. л. захар 
  • 1 л домашно мляко
  • 6-7 домашни яйца
  • 2 ванилии


Приготвяне:
Осемте лъжици захар се карамелизират и карамела се изсипва в кексова форма.
Мъфините веднага се ,,залепват" за карамела и се оставят да изстинат.


Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка.
Към прясното мляко се поставя останалата захар и се затопля леко до разтопяване на захарта.
Прибавя се към яйцата, като се бърка непрекъснато. 
Сместа се прецежда, ароматизира се с ванилията и се излива във формата.
Кремът се пече на 160 градуса на водна баня. 
Оставя се да изстине във водата и фурната. 
След като изстине сладкишът се обръща в подходящ подност.


Остава да се насладите на този прекрасен сладкиш и започнете денят с усмивка! :) 


вторник, 12 юли 2016 г.

Свински руладини със зеленуци и гъби

Делимано отново ме зарадваха с много хубави и практични подаръци от серията Деличия:) Изваждаш от кашона Деличия универсален тиган, нямаш търпение да извадиш и грил тигана, следва тенджерата и когато вече си мислиш какви рецепти да приготвиш с прекрасните им продукти и изниква и книгата с вкусни рецепти на Камелия Воче. Радост и емоции...
Започва голямото готвене с удобните и практични продукти на Делимано!
Благодаря ви, Делимано!

Първата рецепта, която ще пробвам в Деличия универсален тиган е свински руладини. Знам, някои ще кажат: пърженето е вредно, но аз веднага опонирам, но и много вкусно :)


Продукти:
  • 4 големи свински вратни пържоли
  • 250 г лапад
  • 1 средно голяма тиквичка
  • 300 г горски гъби кладници
  • олио
  • черен пипер
  • сол

Приготвяне:
Пържолите се начукват и изтъняват. Овкусяват се със сол и черен пипер. 
В тигана на Делимано от серията Деличия се поставя малко мазнина и ароматните гъби. Запържват се до готовност. 


Овкусяват се със сол и малко черен пипер. Готовите гъби се прехвърлят в купа и в тигана се поставят лапад и настърганата тиквичка, полети с няколко лъжици олио. Зеленчуците се готвят до омекване. Посоляват се леко.


Върху пържолите се разпределят лапада с тиквичката, след това в единият край се поставят гъбите. Пържолите се навиват на рула, които се пристягат с конец.
Руладините се поставят в тигана и се запечатват с малко олио до зачервяване.


Поставят се в тавичка, поливат се с 1 ч. ч. вода, покриват се с алуминиево фолио и се поставят в загрята фурна на 250 градуса за 25-30 минути. 
Премахва се фолиото и руладините се запичат до зачервяване. 


Отделеният сос се прецежда, смесва се с 1 с. л. брашно и се поставя на котлона. Сварява се до нужната гъстота.

Руладините се сервират с гарнитура по желание и приготвения сос. 


Аз ги сервирах с любимите ни печени картофи-мидички, чието приготвяне може да видите тук.

С новото покритие Керамика Форте, съдовете от серията Деличия са удобни, практични и незалепящи. Готвенето с тях е удоволствие, като се постигат невероятни готварски резултати.


понеделник, 4 юли 2016 г.

Два сладоледа, два невероятни терина


Наближава месец от моята последна публикация и за да се оправдая причината не беше в мен, а техническа :) Фотоапарата ми спешно отиде на ремонт и след като един месец търпеливо чаках неговото отремонтиране, накрая ми го върнаха с пукнат дисплей. И когато се възмутих за пукнатината, започнаха да ме убеждават как аз съм виновна, че се съгласили да ми отремонтират фотоапарта и трябва да им бъда благодарна и за това, че въпреки пукнатината ще ми вземат парите. И ако някой не ми вярва, че такива неща се случват в нашата Родина, нека ми се обади и да му препоръчам съответния сервиз. :) Но стига толкова за моите перипети и премина към съществената част.
За всички мои приятели и последователи, които ми се обадиха да ме попитат за причините за спрените публикации, сега в това жежко време ги черпя с не един, а два невероятни сладоледа, обособени в два терина. Благодаря ви, приятели за вниманието и загриженоста!



Сладолед с маскарпоне


Продукти:
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии

Приготвяне:
Яйцата, заедно със захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Оставят се да се охладят.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към охладената яйчена смес се прибавя маскарпонето и се разбива с миксер до еднородност.
Сместа се добавя към разбитата сметана и с помощта на шпатула се хомогенизира.
Ароматизира се с ванилията. 

От пухкавата смес се отделя около 2 ч. ч., които се прибират в хладилника.

Правоъгълна кексова форма се постила със стреч фолио и сместа се изсипва в нея. Формата се покрива внимателно с фолиото и се поставя във фризер до замръзване.

Започваме и вторият много вкусен сладолед :)

Шоколадов сладолед


Продукти:
  • 2 яйца
  • 50 г захар
  • 100 г течен шоколад
  • 50 г + 100 млечен (черен) шоколад 
  • 250 мл течна сладкарска сметана 


Приготвяне:
Яйцата + захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Към топлата смес се прибавя 50 г натрошен и течния шоколад. Сместа се разбърква до разтопяване на шоколадите и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към нея се прибавя охладената шоколадова смес и се разбърква внимателно с шпатула до еднородност.
Останалият 100 г шоколад се нарязва на дребно и се поставя в сместа.

От приготвената смес се отделя 2 ч. ч., които също се поставят.

Форма за терин (в моят случай обла) се покрива със стреч фолио.
Шоколадовата смес се поставя във формата. покрива се с фолиото и се поставя във фризера до пълното замразяване на сладоледа.

Двете форми се изваждат от фризера и с помощта на обла форма или лъжица се издълбава канал в средата на сладоледа.



Каналите се запълват съответно на белият сладолед с отделената кафява смес, а шоколадовият сладолед с белият.


Остатъка от сместа и издълбаният сладолед се поставят във формите.


Терините се връщат във фризера.

Докато терините стягат отново във фризера се прави кокосовата подложка.

Кокосова подложка

Продукти:
  • 2 (60 г) белтъка
  • 100 г захар
  • 150 г кокосови стърготини
  • 50 г брашно
Приготвяне:
Белтъците, заедно със захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се кокоса и брашното. Разбърква се и сместа се разстила върху хартия за печене с размери 20/30 см или отворите на двете форми.
Пече се на 180 градуса до леко покафеняване.
След като платката изстине се разрязва на две, оформят се два правоъгълника и се поставят във формите върху сладоледите. 

Много писане беше, но ви гарантирам, че приготвянето на двата сладоледа + подложката отнемат минимално време. Остава само голямото чакане по замразяването на терините. 

И след като мине голямото чакане на замразяването, терините се поръсват - белият с натрошени орехи и бисквити, а шоколадовия с течен шоколад.


Да ви е сладко!


Весело и слънчево лято! :)


сряда, 8 юни 2016 г.

Кокосови бисквити


Обичате ли кокоса, това са вашите бисквитки!
Нежно топящи се в устата с аромат на кокос и допълнение на шоколад, бисквитките са неустоими. :)

Продукти:
  • 230 г меко краве масло
  • 230 г захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 3 яйца
  • 380 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч. ч. (150 г) шоколадови пръчици или шоколадови капки
  • ванилия

Приготвяне:
Кравето масло се разбива заедно със захарта на пяна. 
Прибавят се едно по едно яйцата, като разбиването продължава на висока скорост.
Прибавят се шоколадовите пръчици. 
Сменят се приставките на миксера, като се поставят приставките за тесто.
Лъжица по лъжица се добавя брашното смесено с бакпулвера и кокосовите стърготини. Разбърква до хомогенизиране на сместа.
Тестото се ароматизира с ванилията и се поставя в хладилника за 1 час.

Фурната се загрява на 180 градуса.
От студеното тесто се оформят с мокри ръце топчета с големината на орех и се поставят в тава, постелена с хартия за печене. С помощта на вилица топчетата леко се приплескват.
Сладките се пекат до леко порозовяване. 
Охлаждат се на скара и се нападат :) 

Да ви е сладко!


Благодаря на Мария Митева от My Cooking Book Blog за чудесната рецепта!