понеделник, 4 юли 2016 г.

Два сладоледа, два невероятни терина


Наближава месец от моята последна публикация и за да се оправдая причината не беше в мен, а техническа :) Фотоапарата ми спешно отиде на ремонт и след като един месец търпеливо чаках неговото отремонтиране, накрая ми го върнаха с пукнат дисплей. И когато се възмутих за пукнатината, започнаха да ме убеждават как аз съм виновна, че се съгласили да ми отремонтират фотоапарта и трябва да им бъда благодарна и за това, че въпреки пукнатината ще ми вземат парите. И ако някой не ми вярва, че такива неща се случват в нашата Родина, нека ми се обади и да му препоръчам съответния сервиз. :) Но стига толкова за моите перипети и премина към съществената част.
За всички мои приятели и последователи, които ми се обадиха да ме попитат за причините за спрените публикации, сега в това жежко време ги черпя с не един, а два невероятни сладоледа, обособени в два терина. Благодаря ви, приятели за вниманието и загриженоста!



Сладолед с маскарпоне


Продукти:
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии

Приготвяне:
Яйцата, заедно със захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Оставят се да се охладят.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към охладената яйчена смес се прибавя маскарпонето и се разбива с миксер до еднородност.
Сместа се добавя към разбитата сметана и с помощта на шпатула се хомогенизира.
Ароматизира се с ванилията. 

От пухкавата смес се отделя около 2 ч. ч., които се прибират в хладилника.

Правоъгълна кексова форма се постила със стреч фолио и сместа се изсипва в нея. Формата се покрива внимателно с фолиото и се поставя във фризер до замръзване.

Започваме и вторият много вкусен сладолед :)

Шоколадов сладолед


Продукти:
  • 2 яйца
  • 50 г захар
  • 100 г течен шоколад
  • 50 г + 100 млечен (черен) шоколад 
  • 250 мл течна сладкарска сметана 


Приготвяне:
Яйцата + захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Към топлата смес се прибавя 50 г натрошен и течния шоколад. Сместа се разбърква до разтопяване на шоколадите и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към нея се прибавя охладената шоколадова смес и се разбърква внимателно с шпатула до еднородност.
Останалият 100 г шоколад се нарязва на дребно и се поставя в сместа.

От приготвената смес се отделя 2 ч. ч., които също се поставят.

Форма за терин (в моят случай обла) се покрива със стреч фолио.
Шоколадовата смес се поставя във формата. покрива се с фолиото и се поставя във фризера до пълното замразяване на сладоледа.

Двете форми се изваждат от фризера и с помощта на обла форма или лъжица се издълбава канал в средата на сладоледа.



Каналите се запълват съответно на белият сладолед с отделената кафява смес, а шоколадовият сладолед с белият.


Остатъка от сместа и издълбаният сладолед се поставят във формите.


Терините се връщат във фризера.

Докато терините стягат отново във фризера се прави кокосовата подложка.

Кокосова подложка

Продукти:
  • 2 (60 г) белтъка
  • 100 г захар
  • 150 г кокосови стърготини
  • 50 г брашно
Приготвяне:
Белтъците, заедно със захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се кокоса и брашното. Разбърква се и сместа се разстила върху хартия за печене с размери 20/30 см или отворите на двете форми.
Пече се на 180 градуса до леко покафеняване.
След като платката изстине се разрязва на две, оформят се два правоъгълника и се поставят във формите върху сладоледите. 

Много писане беше, но ви гарантирам, че приготвянето на двата сладоледа + подложката отнемат минимално време. Остава само голямото чакане по замразяването на терините. 

И след като мине голямото чакане на замразяването, терините се поръсват - белият с натрошени орехи и бисквити, а шоколадовия с течен шоколад.


Да ви е сладко!


Весело и слънчево лято! :)


9 коментара:

  1. О, Хриси! много съжалявам, че са те споходили такива неприятни неща.
    В България всичко е възможно! За жалост!
    Страхтни сладоледени изкушения ни предлагаш!
    Усмихнато и слънчево лято. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, нямам думи за поредния пример за безхаберие и наглост в нашата Родина! Хубавото е, че си успяла да победиш лошите чувства с изразяване на творчески потенциал и си създала нещо наистина вкусно и красиво! И ти оставяш без думи...но по най-хубав начин! Прегръдки от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси ,
    и двата терина са прекрасни.В нашата страна май всеки не си гледа както трябва работата.Затова и държавата ни е на това дередже.Безхаберие е обхванало народа ни.Но важното е,че всичко е завършило добре.Вече дори не се съгласяват да правят ремонти, излизат по - скъпо.Направо те съветват да закупиш ново изделие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Ама това си е чист саботаж, Хриси:). Кажи им, че не е препоръчително да лишават хората дълго от твоите изкушения:))) Въпреки, че се шегувам, напълно ти съчувствам за случилото, но няма да го коментирам, че темата е дълга. Ще се насладя на сладоледа и ти пожелавам прекрасно и вдъхновяващо лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, Люси, Ели, Кати, благодаря ви момичета, за разбирането и съчувсването!
    Въпреки неприятностите по моят фотоапарат, нека се усмихнем и насладим на едно хубаво, слънчево, релаксиращо лято! :)
    Прегръдки за всички вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Хриси, за съжаление разочарованията са много, но добре е, че този проблем вече е преминал! Ти си слънчев и позитивен човек, не си се оставила на неприятните мисли и горчиви усещсания - вижда се по прекрасните и вкусни терини, които си приготвила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети, за разбирането и оказаното внимание!
      Много са разочарованията в живота, но по-добре е да се усмихнем на живота, да вдигнем глава и продължим напред с мечтите си!
      Прегръдки сърдечни, мила! :)

      Изтриване
  7. Страхотни са терините, Хриси!
    Като от списание, не знам с кой апарат ги снима, злополучния ли, но са чудни!
    Навсякъде има некоректни хора, но когато пък знаят, че ще се безнаказани - съвсем лошо стоят нещата. Не знам кой и какво трябва да направи за да си наредим държавата, но аз все се надявам, че нещата рано или късно ще се наместят и ще се върне морала между хората, но трябва и законността да е наред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Много са нещата,които трябва да се оправят в нашата държава, но за мен е по-важно, както и ти казваш морала и доброто отношение между хората да е на ниво и преди всичко да бъдем човеци.
      Поздрави сърдечни, мила! :)

      Изтриване