Точно в навечерието на два хубави празника излезе вторият брой на първото кулинарно онлайн списание на български език
SO into FOOD.
Стилно, изискано и елегантно, още с разтварянето на първите страници списанието ни пренася в един вкусен и ароматен свят!
Февруари е месецът на виното,
февруари обича шоколад
февруари е любов!
С любезната покана на
Мария и
Гери имам удоволствие да съм част от списанието с две мои рецепти на тема ,,С аромат на вино, с вкус на шоколад''!
Представям ви първата си рецепта, с която може да разтопите сърцата на любимите ви хора! :)
Шоколадови сърца
Продукти за крема:
- 400 мл течна сладкарска сметана
- 200 мл прясно мляко
- 100 г черен шоколад
- 100 г бял шоколад
- 100 г захар
- 20 г желатин
Продукти за белтъчната основа:
- 100 г белтъци (3 бр)
- 100 г захар
- 100 г ситно смлени лешници
- 1 с. л. брашно
- 2 с. л. какао
100 г черен шоколад за украса
Приготвяне:
10 г желатин се залива с 50-60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Сметаната и прясното мляко се смесват. Разделят се на две равни части.
В едната част се поставя настъргания бял шоколад и половината захар. Поставя на котлона до разтопяване на шоколада и захарта. Сместа не трябва да завира.
Към нея се прибавя набъбналият желатин и сместа се прецежда.
Налива се наполовина в силиконови сърцевидни форми за мъфини и се оставя на студено да стегне.
Останалият 10 г желатин се залива с 50-60 г студена вода и се оставя да набъбне.
Към втората част се поставя настъргания черен шоколад и останалата захар. Сместа се загрява без да завира и накрая се добавя набъбналия желатин.
Прецежда се и се налива върху стегнатия бял крем.
Формата се поставя на студено да стегне и кафявия крем.
Белтъците се разбиват, заедно със захарта на плътен сняг. Прибавят се лешниците, брашното и какаото и сместа се разбърква внимателно.
Изсипва се в тава, постелена с хартия за печене.
Платката се пече 6-7 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След като изстине платката, от нея се изрязват сърца с размера на сърцата от формите.
Шоколадовите сърца се изваждат от формите и се поставят върху белтъчната основа.
100 г черен шоколад се разтопява на водна баня и се поставя в книжен корнет. С него се украсяват сърцата.
Мария и Гери, благодаря ви, мили дами за създаденото удоволствие!