Това лято моята виртуална приятелка, Илиана Миланова от
"Погачката на готвачката", посети Габрово и имахме голямото удоволствие да се запознаем на живо. Срещата ни беше много емоционална, а времето ограничено, все пак успяхме да включим в разговора и любимата ни кулинарна тема. Илианка посетила "
АЕК Етър" и там опитала от известните Етърски фъчове, които много и' харесали. Сега тя търсеше рецептата, на която аз знам един майстор - бащата на нашата снаха.
В разговор с него, рецептата ми беше обяснена с най-големи подробности, но това не означава, че нямах спънки при направата на фъчовете. Освен необходимите белтък, захар и орехи трябва да си намерите и едно старо ключе. С ключето се пробва готовността на сиропа. Разбира се, може да си направите и една халкичка от тел и да работите с нея, аз обаче имам ключе и ще следвам оригиналната технология.
Получила инструкции, смело и с ентусиазъм започнах да правя фъчове! Те се оказаха много капризни обаче, така се наложи не само да повторя опитите, ами дори и да потретя. :) Първия път преварих сиропа, втория - разбих прекалено много белтъка със сиропа, който от своя страна се сгъсти прекомерно. Чак третия ми опит се оказа по-сполучлив. За да ви спестя главоболията, ще се постарая да обясня подробно резултатите от моите опити.
Продукти:
- 500 г захар
- 1 и 1/2 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. нарязани орехи
- 1 белтък
- 1 ванилия
Приготвяне:
Постила се голяма тава с хартия за печене, и се оставя настрана, готова за употреба. Орехите се нарязват с нож.
От водата и захарта се прави сироп, който се вари около 15-20 минути. Помните ли като деца как си играехме на сапунени мехурчета? Сега ще си поиграем пак :) Сиропа се проверява дали е готов, като ключето се топва в сиропа.
Когато сиропа се задържи на халката на ключето, значи вече е време да пробваме дали ще се получат балони. Духва се в халката и ако се образува балон, значи сиропа е готов.
Докато се вари сиропа, белтъкът заедно с ванилията се разбиват на пяна.
Готовият сироп се отмества от котлона и се оставя настрани докато изчезнат балончетата на повърхността му. След това горещият сироп се налива на тънка струйка към белтъка, като разбиването продължава на най-силна степен на миксера. Като свърши сиропа разбиването се прекратява. Резултата ще е сравнително рядка смес.
На този етап се прибавят и нарязаните орехи.
Разбърква се с лъжица и като видите, че сместа започне леко да се сгъстява по най-бързият начин с лъжица гребвате от сместа и започвате да поставяте на купчинки върху хартията в тавата. Трябва да действате бързо, защото сместа стяга много бързо. Може да си вземете и помощник, за правене на камарките. Ако започнете да слагате по-рано от сместа върху хартията фъчовете ще се разлеят ето така :)
Трябва да се улучи точният момент на стягането на сместа. Ако успеете ще получите тези камарки от фъчове.
Фъчовете се оставят на стайна температура за да изсъхнат, което отнема около 1-2 часа. От дадените продуки се получават около 60 броя Фъчове. Те имат голяма трайност, така че спокойно може да си ги направите още от сега за предстоящите празници.
Да ви е сладко !