вторник, 16 декември 2014 г.

Шоколадово-портокалов терин


Вкусно, лесно и много празнично! Шоколад и портокал - неустоима комбинация галеща всички сетива!

Продукти:

  • 250 г рикота
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 5 с. л. пудра захар
  • 120 г шоколад за готвене или черен 
  • 50-60 г озахарени портокалови корички
  • 10 броя бишкоти
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 голям портокал
  • 4-5 с. л. захар кристал


Приготвяне:
Половината портокал се нарязва на тънки резенчета. Поставят се в малка тенджерка, посипват се с 4-5 с. л. захар кристал, налива се малко вода и се варят до омекване.
Към рикотата се поставя пудрата захар и се разбърква.
Сметаната се разбива до плътност и се смесва с рикотата.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към белия крем, като се разбърква с миксер до хомогенност. Добавят се портокаловите корички.
Кексова форма се постила със стреч фолио. Отстрани се нареждат резенчета портокал.
Формата се пълни с крема.



Всяка бишкота се потапя в прясното мляко и се поставя върху крема. Бишкотите ще бъдат дъно на терина.


Останалата половина портокал се изцежда и със сока се поръсват бишкотите.
Терина се покрива с фолиото и се поставя на студено за 2-3 часа.

Стегнатият терин се обръща в подходящ поднос, украсява се с останалите резенчета портокал и настърган шоколад.


Весели празници и...много усмивки!

петък, 12 декември 2014 г.

Тиквеник по Йоли


Нямах никакво намерение да публикувам тази рецепта, че то кой ли не знае как се прави тиквеник, но вече готов си промених решението.
Получи се много ароматен и най-вече сочен тиквеник. И за да бъде още по-сочен и да мога да удовлетворя желанието на моя съпруг за многоооо сочен тиквеник, към соса, който се е отделил от тиквата аз добавих и прясно мляко. И понеже тиквеника го свързвам с аромата на канела - добавих и нея.


Продукти:
  • 1.500 кг настъргана тиква
  • 400 г фини кори за баница
  • 250 г захар
  • 150 мл вода
  • 100 г орехи
  • 100 г стафиди
  • 150 г разтопено краве масло
  • настъргана кора на 1 портокал
  • ванилия
  • 1 ч. л. канела
  • прясно мляко

Приготвяне:
Настърганата тиква заедно със захарта, водата и ароматите се задушава до омекване.
Поставя се в цедка, (ако нямате голяма цедка, решението е сито), и се отцежда. Отделеният сок се запазва.
Корите две по две се намазват с кравето масло, поставя се от тиквата, орехите и стафидите. 
Корите се навиват на руло и се поставят в тава застелена с хартия за печене. Отгоре тиквеника също се намазва с масло.
Подреденият тиквеник се поставя в загрята фурна на 180 градуса. Пече се до леко зачервяване.
Към отделения сок се добавя прясно мляко. Общото количество да стане 400 милилитра.
Когато тиквеника е почти готов се залива с млечно-тиквения сос. Връща се във фурната за още 5-6 минути. 
Крайният резултат е ...мммммм! 



Благодаря на Йоли за тази чудесна рецепта, благодаря и' за заразяващото вдъхновение и за всичко споделено с нас!!! 


вторник, 9 декември 2014 г.

Коледни меденки


Да си създадем феерична Коледна приказка с вкусни и красиви меденки.



Продукти:
  • 2 яйца
  • 100 г захар кристал
  • 50 г кафява захар
  • 200 г мед
  • 200 мл олио
  • 10 г бакпулвер
  • микс от подправки за меденки
  • около 650 г брашно

Приготвяне:
Двата вида захар се смесват заедно с меда и се поставят на котлона докато захарта се разтопи.
Прибавят се бакпулвера и подправките. Получава се бяла пенеста смес, която се оставя за 5-10 минути да се охлади.
Към нея се прибавят едно по едно яйцата, като се разбърква и накрая се добавя олиото. Разбърква се хубаво и се започва прибавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за бъркане,  се прехвърля върху набрашнен плот. Замесва се гладко и еластично тесто.
Тестото се опакова в стреч фолио и се поставя в хладилник за няколко часа да стегне.
Аз го замесих вечерта и сутринта го извадих от хладилника.
Тестото се разточва. За по-лесно разточване разделете тестото на две или три части.
Изрязват се фигурки по желание.
Нареждат се в тава застелена с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-12 минути или като започнат да покафеняват отстрани. Като се извадят от фурната са много меки. Изчакайте да се охладят и тогава ги прехвърлете в поднос.
Меденките са много трайни. В началото са твърди, но с престояването омекват.

Сладките се декорират по ваше желание. Може да се залеят с шоколад, да се декорират с фондан или да се нарисуват, като мен с Роял Айсинг.
Приготвянето на Роял Айсинг може да видите тук.
Направете ги с хубави мисли за предстоящите празници и се забавлявайте. 






Рецептата е адаптирана от Слънчевата кухня на Ирина Купенска.



неделя, 7 декември 2014 г.

Бърз тутманик Аелис


Вкусовете на хората са различни и затова рядко използвам думичката ,, много'' , но сега смело мога да кажа много, много вкусен и същевременно лесен тутманик.
Рецептата видях тук и в разстояние на една седмица правих два пъти тутманика.
Направих леки промени в избора на мазнина, намалих също грамажа на маята, но това не повлия в никакъв случай на невероятния резултат.



Продукти:
  • 1 ч. ч. ( 250 мл) вода
  • 4 яйца
  • 1/2 кубче прясна мая (20 г)
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 300 г сирене
  • 170 г разтопена мазнина ( свинска мас. краве масло. олио)
  • около 700-800 г брашно

Приготвяне:
Водата леко се затопля. Към нея се прибавят маята, захарта и 1/2 ч. ч. брашно. Сместа се оставя да шупне.
Брашното се пресява. От него се отделя 2 ч. чаши, в които се поставя солта.
Яйцата се разбиват с миксер, към тях се прибавя шупналата мая и постепенно се добавя отделеното брашно със солта.
Продължава добавянето на останалото брашно, като се поставят бъркалките за тесто.
Когато сместа стане достатъчно гъста се прехвърля върху плот и се омесва до меко и еластично тесто. Оставя се да почине десетина минути.
Тестото се разточва на квадрат със страни около 40 сантиметра. Намазва се с 1/3 от мазнината и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Тестото се сгъва като плик за писма.



Плика се обръща със сгънатото надолу, разточва се пак на квадрат до първоначалните размери, намазва се с 2/3 мазнина, поръсва се с 2/3 сирене и пак се сгъва на плик.
Процедурата се потретва и тутманика се поставя в тава постелена с хартия за печене.


Тутманика се нарязва първо на кръст, след това по диагонал и накрая все едно се отрязват ъглите.


Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна на 180 градуса. По желание тутманика може да се поръси със сусам. Става още по-вкусен.


Аз пекох на включен долен реотан с вентилатор и всичко беше добре, докато реших да пусна и малко горен реотан и тогава препекох тутманика.:)



Поглезете се с този тутманик. Става невероятен.
Да ви е сладко!



четвъртък, 4 декември 2014 г.

Коледна украса

Коледа е един от най-светлите и любими семейни празници. Празник на добротата и радостта, на мечтите и желанията, на надеждата за едно ново по-добро начало.
За един по-уютен и топъл дом, можем да си създадем с подръчни средства красива Коледна украса.
Обичам разходките сред природата. Обичам мириса на горска пръст, ромона на поточетата, брането на горски гъби, изкачването на баирите, откъдето се връщам изморена и удовлетворена.
При тези разходки се намират и много ценни ,,трофеи''. Винаги домъквам в къщи сухи клонки, шишарки, кори от дървета, дори и трудно носени пънове. А камъните са ми слабост. Където и да отида винаги се връщам с камъчета. Приятно ми е да ги държа, да ги гледам и пренареждам в градината и у дома. Има някаква символика в тях, която немога да обясня.
Обичам и дървото, и почти всяко криво клонче намира своето място в къщи. Като тези кори от дърво, които веднага ми се видяха... свещници.


Отворите, където се поставят свещичките се правят с дърводелска фреза с диаметъра на свещичките. Тук на помощ ми се притече моят съпруг :)


Понеже кората на дърветата е много чуплива и ронлива аз ги лакирах с безцветен, бързосъхнещ лак.






Другата кора от дърво беше с по-извита форма и аз реших да и' сложа допълнителни аксесоари символизиращи Коледа.
В средата на кората завих една видия, за да мога по-лесно да закрепя свеща. След това с помощта на силиконов пистолет залепях шишарки, елхови клонки, дренки, мини подаръчета.







И накрая ще ви покажа моята любима украса, която я правя всяка година за Коледните и Новогодишни празници.:)





Украсете дома си и посрещнете Коледа с много здраве и усмивки! :) 




сряда, 3 декември 2014 г.

Никулденска салата


Преди време имах една колежка украинка, и във фирмата я бяхме набедили, че има имен ден на Никулден. И ние най-безцеремонтно :) си искахме черпене именно с тази салата. Много вкусно я правеше...
Опитайте и вие тази вкусна и различна салата!

Продуктите за тази салата варират в зависимост какво количество искате да приготвите.
  • 5-6 картофа
  • 100 г маринована риба - сельодка е в оригинал, аз сложих херинга
  • 5-6 кисели краставички
  • 1 глава червено цвекло
  • 1 майонеза


Приготвяне:
Картофите се сваряват и се нарязват на дребно. Посоляват се леко.
Червеното цвекло също се сварява и се нарязва на дребни кубчета.
Киселите краставички се нарязват на дребно.
На дъното на ринг се поставят на редове - картофи, следват парченца риба, кисели краставички и цвекло. Намазва се слой майонеза. Редят се отново, картофи, риба, краставички, цвекло и се завършва с майонеза.
Салатата може да се нареди и в стъклена купа, където също много красиво се виждат пластовете.
Хубаво е салатата да се направи няколко часа преди сервирането, за да се обединят вкусовете.
Салатата може да се нареди в голяма купа или в отделни чашки за индивиндуално сервиране. Желателно е съдовете да са стъклени. Така много ясно се виждат отделните пластове и красотата на тази салата. А интересният и'  вкус може да опитате, като я направите :)


Да ви е сладко!




вторник, 2 декември 2014 г.

Етърски фъчове


Това лято моята виртуална приятелка, Илиана Миланова от "Погачката на готвачката", посети Габрово и имахме голямото удоволствие да се запознаем на живо. Срещата ни беше много емоционална, а времето ограничено, все пак успяхме да включим в разговора и любимата ни кулинарна тема. Илианка посетила "АЕК Етър" и там опитала от известните Етърски фъчове, които много и' харесали. Сега тя търсеше рецептата, на която аз знам един майстор - бащата на нашата снаха.

В разговор с него, рецептата ми беше обяснена с най-големи подробности, но това не означава, че нямах спънки при направата на фъчовете. Освен необходимите белтък, захар и орехи трябва да си намерите и едно старо ключе. С ключето се пробва готовността на сиропа. Разбира се, може да си направите и една халкичка от тел и да работите с нея, аз обаче имам ключе и ще следвам оригиналната технология.

Получила инструкции, смело и с ентусиазъм започнах да правя фъчове! Те се оказаха много капризни обаче, така се наложи не само да повторя опитите, ами дори и да потретя. :) Първия път преварих сиропа, втория - разбих прекалено много белтъка със сиропа, който от своя страна се сгъсти прекомерно. Чак третия ми опит се оказа по-сполучлив. За да ви спестя главоболията, ще се постарая да обясня подробно резултатите от моите опити.



Продукти:
  • 500 г захар
  • 1 и 1/2 ч. ч. вода
  • 1 ч. ч. нарязани орехи
  • 1 белтък
  • 1 ванилия

Приготвяне:

Постила се голяма тава с хартия за печене, и се оставя настрана, готова за употреба. Орехите се нарязват с нож.



От водата и захарта се прави сироп, който се вари около 15-20 минути. Помните ли като деца как си играехме на сапунени мехурчета? Сега ще си поиграем пак :) Сиропа се проверява дали е готов, като ключето се топва в сиропа.


Когато сиропа се задържи на халката на ключето, значи вече е време да пробваме дали ще се получат балони. Духва се в халката и ако се образува балон, значи сиропа е готов.


Докато се вари сиропа, белтъкът заедно с ванилията се разбиват на пяна.
Готовият сироп се отмества от котлона и се оставя настрани докато изчезнат балончетата на повърхността му. След това горещият сироп се налива на тънка струйка към белтъка, като разбиването продължава на най-силна степен на миксера. Като свърши сиропа разбиването се прекратява. Резултата ще е сравнително рядка смес.


На този етап се прибавят и нарязаните орехи.


Разбърква се с лъжица и като видите, че сместа започне леко да се сгъстява по най-бързият начин с лъжица гребвате от сместа и започвате да поставяте на купчинки върху хартията в тавата. Трябва да действате бързо, защото сместа стяга много бързо. Може да си вземете и помощник, за правене на камарките. Ако започнете да слагате по-рано от сместа върху хартията фъчовете ще се разлеят ето така :)


Трябва да се улучи точният момент на стягането на сместа. Ако успеете ще получите тези камарки от фъчове.


Фъчовете се оставят на стайна температура за да изсъхнат, което отнема около 1-2 часа. От дадените продуки се получават около 60 броя Фъчове. Те имат голяма трайност, така че спокойно може да си ги направите още от сега за предстоящите празници.

Да ви е сладко !