вторник, 21 ноември 2017 г.

Печена тиква с мляко и карамел


Рецепта, издържала в годините, като една от най-правените и любими в българските семейства.
Почти навсякъде в Интернет пространството печената тиква с мляко се прави без брашно, но моите спомени от рецептата на майка ми са с брашно. Затова и тази класика я представям така както я помня и обичам, както е ухаела в детството ми и продължава сега да ухае и в моят дом.
Единственото, което съм променила с годините, е гарнирането на тиквата при поднасяне с карамелов сос.

Продукти:
  • 1.800 кг изчистена тиква
  • 300 - 350 г захар
  • 1 л прясно мляко
  • 5 яйца
  • 3 с. л. брашно
  • 80 г краве масло
  • 2 ванилии

за карамеления сос
  • 300 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 30 г краве масло


Приготвяне:
Изчистената тиква се нарязва на ,,локумчета". 
Поставят се в подходяща тава и се поръсва с брашното. Разбърква се с ръце, така че всички парченца да се овалят в брашно. 
Яйцата заедно със захарта се разбиват леко с тел. Захарта може да варира, в зависимост от сладостта на тиквата. Прибавя се млякото и сместа се разбърква до разтопяване на захарта. За по-бързото разтопяване на захарта, млякото може леко да се затопли. 
Сместа се ароматизира с ванилията и се изсипва върху тиквата. 
Отгоре се поставят парченца краве масло. 
Тиквата се пече на 220 градуса до зачервяване. 

Приготвяне на карамеловият сос:
Захарта се карамелизира. Към нея се прибавя затоплената сметана. Разбърква се, като се внимава да не се изгорите. Сместа доста пръска, затова е по-добре да я отместите от котлона и след това да я върнете на слаба степен до разтопяване на карамела. 
Накрая се добавя маслото и карамела се оставя да изстине. 

Тиквата се поднася, полята с карамеловият сос и по желание се гарнира със смокини от сладко. 


Да ви е сладко! 
Нека във всеки дом и семейство има здраве, любов, разбирателство и благополучие!
Честит ден на Християнското семейство! 




6 коментара:

  1. Прекрасна рецепта!Благодаря!






    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Ваня!
      Ще се радвам да опиташ рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Разкошна е, Хриси! Бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна тиквена изненада Хриси ! Чудесно и много красиво предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тиквено време е и не трябва да се лишаваме от вкусните сладкиши с тиква :)

      Изтриване