неделя, 6 август 2017 г.

Питка Боженци



Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 500 г кисело мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 500 г бращно
  • 250-300 г сирене


Приготвяне:
Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с бъркалка. Добавят се захарта, олиото и киселото мляко.
Содата се смесва с оцета, изчаква се да спре да шупти и тогава се прибавя към яйцата и млякото.
Добавя се солта.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява. Прибавя се към сместа и се бърка с лъжица. 
Накрая се добавя натрошеното сирене.
Тавичка с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.
Тестото се изсипва с тавата, заглажда се леко и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Питката се пече 35-40 минути. 
Като се извади от фурната питката веднага се намазва с бучка краве масло.

Колкото и лесно да ни се струва направата на содена питка, доста често във вътрешността се получават тъмни петна и питката е по-сбита. Спазвате ли точната рецепта ще получите вкусна, разтърсена и уханна питка, която и на другият ден е мека и въздушна. 


Да ви е сладко! 

13 коментара:

  1. В Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва

    ОтговорИзтриване
  2. В Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не го познавам бай Иван, но рецептата я имам в една стараааа тетрадка и много интересно, защо чак сега се сетих да публикувам тази питка :) Предполагам, че на бай Иван, впредвид и Боженската атмосфера, питката ще е уникално вкусна.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Хриси,
    чудесна содена питка.Записвам си рецептата.Ще я изпробвам, смятам да смеся бяло и царевично брашно за по - добър вкус.Чудесна, много красива питка.
    Поздрави, весело лято и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря за хубавите думи!
      Ще чакам с нетърпение и твоята питка!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте! Не съм добра в кулинарията, но ми харесва рецептата! Бихте ли ми споделили, колко гъсто етестото, както и на каква фурна печете: дали с вентилатор или не, някакви други съвети! Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тестото е доста гъсто, но все пак може да се бърка с голяма лъжица. Когато поставите дадените продукти и ще получите нужната гъстота.
      Питката я пека без вентилатор, но ако Вие я печете с вентилатор, намалете температурата на 160-170 градуса. Другите ми съвети са, както съм и написала да спазите последователността на продуктите.
      Поздрави и успех!
      Ще очаквам отзиви!

      Изтриване
  5. Здравейте! Първо, благодаря за бързия отговор! И аз бързичко я направих! Стана превъзходна! Никакви забележки! Това е заради Вашата отзивчивост! Благодаря! Бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, много се радвам, че съм била полезна и питката Ви се е получила чудесна!
      Благодаря за хубавите думи и за доверието!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Хриси, прияде ми с от тази вкусна содена питка...ммм, ще я запиша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно я направи, Веси, много е вкусна! :)

      Изтриване