Родопска пита с хрупкава коричка и мека среда, която се дели на пластове или катове, откъдето идва и името на питата.
Благодаря на Елена Цекова за споделената рецепта.
Нека запазим и съхраним хубавите ни ароматни, стари, български рецепти.
Продукти:
- 500 мл топла вода
- 11 г суха мая
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 750-800 г брашно
- 200-250 г сирене
- 200 г свинска мас
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче. В него се поставят солта, захарта, сухата мая и водата. Замесва се меко тесто.
Разделя се на 12 топки с големина на средна ябълка. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 15 минути.
Маста се разтопява, а сиренето се натрошава.
Дъното на тавата Стоун ледженд 2 в 1 се намазва с 2-3 с. л. мазнина.
Взема се една топка и се поставя в мазнината. След това се разтегля като мекица и се разстила на дъното на тавата, като се доразтегля с големината на тавата.
Поръсва се със сирене.
По същият начин се процедира и с останалите топки.
Така наредените пластове (катове) се прегъват навътре, като плик. Обръща се с прегънатите краища надолу и с ръце тестото се разтила по цялата тава.
Питата се нарязва на квадрати и се оставя на топло да втаса.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави и усмихнати!
Чудна е, Хриси, майсторска работа! Мисля, че тази питка е позната и като сеченица, но дали се бъркам, не знам:). Чудна пухкавелка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеРецептата както съм споменала е от Елена Цекова. Може по други краища на България питата да се казва сеченица, но това няма значение. Важното е да запазим и съхраним старите ни рецепти, обичаи и нрави.
Поздрави!
Правила съм нещо подобно, но май бе наречено тутманик:),важно, че е вкусно!
ОтговорИзтриванеВеси, дали е тутманик или пита си го хапнахме с удоволствие :)
ИзтриванеХриси, най-сетен сколасах да намина и аз по масите на приятелите-блогъри. и добре, че го направих, че виж какво да изпусна за малко. Чудна питам, мила! Прегръдки и весело посрещане на празниците!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Люси!
ИзтриванеТопли приятелски прегръдки!
Разкошна празнична пита, Хриси -
ОтговорИзтриванечудесна идея да запазим и съхраним хубавите стари български рецепти.
Благодаря, светли и благословени празнични дни!
Сърдечно благодаря, Дианка!
ИзтриванеВесели и щастливи празници!
Хриси,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово ! Честита Коледа ! Весели, мирни и благословени празнични дни ! Мир и благодат в твоето семейство !
Весели празници !
Честита и благословена Коледа и на теб, Ели!
ИзтриванеЗдрави и щастливи празници!