събота, 1 октомври 2016 г.

Торта Карпати


За всички любители на еклерите е тази полска торта кръстена на планината Карпати. 
Блатове от парено тесто, между тях пухкав и много вкусен крем и за още по-голям разкош гарнирана с течен шоколад Нутела. 


Продукти:
за тестото
  • 100 мл вода
  • 100 мл прясно мляко
  • 140 г брашно
  • 4 яйца
  • 80 г краве масло
  • 1/2 ч. л. сол

за крема
  • 600 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 60 г царевично нишесте
  • 2 яйца
  • 4 ванилии
  • 150 г меко краве масло
  • 3 с. л. пудра захар
  • 130 мл течна сладкарска сметана
  • 3-4 с. л. течен шоколад Нутела



Приготвяне:
В малка тенджера се слагат водата, млякото, маслото и солта. Поставя се на котлона и след като сместа заври се изсипва наведнъж брашното. Бърка се енергично и като започне тестото да се отлепя от дъното и да става на топка, се отмества от котлона. Оставя се да изстине.
Към изстиналото тесто се прибавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква хубаво до гладкост на тестото. Може да бъркате и с миксер на слаба скорост. 

Кръгла форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. За да не се размества хартията може да я направите по този начин. 


На дъното на формата се разстила половината от пареното тесто. Пече се на 200 градуса около 25-30 минути.


По същият начин се изпича и останалата част от тестото. 

В купа се поставят захарта, нишестето, яйцата, ванилията и се разбърква с тел. Разрежда се с около 100 мл мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври и след това се прибавя към горната смес, като се бърка непрекъснато.
Кремът се връща на котлона и се вари до сгъстяване. 
Изсипва се в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.

Кравето масло се разбива с пудрата захар.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост.
Към маслото се добавя на порции крем, разбива се и така до усвояване на всичкия крем.

Течната сметана се разбива до плътност.
Прибавя се към крема и се разбърква с шпатула до хомогенност.

Течният шоколад се затопля до омекване. Поставя се в хартиен корнет.
В подност се поставя отваряем ринг и в него се разполага единия блат. Върху него се шприцова от шоколада. 


Изсипва се всичкият крем и отново се шприцова шоколад.


Поставя се другият блат и тортата отива в хладилника за 2-3 часа.

Тортата се освобождава от ринга. 


В клипа където видях рецептата нямаше течен шоколад, но аз я направих с малко екстри :)
Също така намалих кравето масло и добавих сметана за по-голяма лекота на крема. 
Накрая гарнирах тортата също с шоколад и поръсих с пудра захар. 


Да ви е сладко! 
Успешен, здрав, усмихнат и щастлив октомври! 


Приготвянето на тортата видях тук 
https://www.youtube.com/watch?v=1dWYdZ8h_OU&feature=player_embedded&list=PLHwpLeJFjJ10Ei90wIhg9YQHVObTrmf2Q&index=3

6 коментара:

  1. Разкошно изглежда тази тортичка, Хриси, ще я приготвя при всички положения, много ме изкуши :)
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с право те е изкушила тази торта, Танче! Разкошотийка се оказа тази Карпатка :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотна идея, Хриси и чудесна торта,
    много изкушаваща, ще се хареса и у дома ...
    Благодаря, усмихнати и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка!
      Ще се радвам, тортата да ви хареса!
      Поздрави и весела неделя! :)

      Изтриване
  3. О, и тук пристигам с огромен апетит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Веси! За хора обичащи еклери, тортата е превъзходна!

      Изтриване