събота, 22 октомври 2016 г.

Шербет баница с кокос


Продукти:
  • 1 пакет точени кори за баница (12 броя листи)
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. (200 г) захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 5 г бакпулвер
  • 1 ч. ч. (210 г) кисело мляко
  • 100 мл олио
  • ванилия

за сиропа
  • 2 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
  • кората на 1/2 лимон
  • сока на 1/2 лимон
  • щипка сол


Приготвяне:
Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят кокоса, бакпулвера и киселото мляко. Разбъркава се добре и накрая се добавят олиото и ванилията.

Вземат се две кори и се намазват с около 6-7 с. л. от сместа. Навива се на руло, след това на охлюв и се поставя в тава-тенджера Стоун ледженд 2 в 1 на Делимано
По същият начин се процедира и с останалите кори. 
Накрая навитата баница се намазва с малко мазнина.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Благодарение на тавата Стоун ледженд 2 в 1 баницата се изпече равномерно, без никакво залепване за повърхността. 
Баницата се оставя да изстине.


Сиропът се приготвя, като захарта и водата се смесят. Поставят се на котлона и сиропа се вари 4-5 минути. Добавя се лимоновият сок, щипка сол и настърганата кора и сиропа се отмесва от котлона. Сиропа престоява 5-10 минути и тогава баницата се залива с него.

Шербет баницата се консумира след пълното и' изстиване и поемане на сиропа от нея. 


Няма начин да не ви е сладко с тази сладост. Остава да се усмихнете и доброто настроение ще дойде само. :)

6 коментара:

  1. Разкошни есенни предложения, Хриси,
    изобилие от фини вкусове, нежни аромати и мек колорит...
    Благодаря, поздрави за теб, усмивки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Дианка!
      Поздрави и усмихнати есенни дни! :)

      Изтриване
  2. Тази баничка ми взе ума и ще си я направя и съм сигурна, че дори и в моите обикновени тавички ще се получи чудесна:)
    Хриси, липсваха ми твоите вкусотии, но пусто време - все не стига:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма сладост е тази баница, Веси! Подслади си душата с нея! :)
      И на мен времето започна да не ми стига, но колкото толкова :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Хриси, тази баница ми е точно от онези рецепти, които човек поне веднъж в живота си трябва да опита, в противен случай, ще си умре с отворени очи :) Аз много често казвам със съжаление, че живота няма да ми стигне, за да приготвя всички рецепти, който бих искала, но тази баница ще бъде от приготвените, със сигурност! Истински разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Танче, казвам същото относно желанието ми за приготвянето на всички рецепти, които желая.
      Много се радва, че баницата ти е допаднала и ще чакам твоето изпълнение!
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване