Есента е пъстра с посипаните навсякъде разноцветни листа, приятна с лекият ветрец, носещ мирис на приближаващата зима, уханна на ябълки и круши примесени с канела и най-вече уютна в топлият и спокоен дом.
Продукти:
- 2 ябълки
- 1 круша
- 1 дюля
- 400 г бутер тесто
- 5-6 с. л. захар
- 1 ч. л. канела
- 2 листа индрише
- 1 шепа стафиди
- 8-10 бр. обикновени бисквити
- 1 жълтък
Приготвяне:
Ябълките и крушата се обелват и се нарязват на много ситно. Дюлята се настъргва на едро ренде. Плодовете се поставят в купа и към тях се прибавят захарта, канелата, стафидите и нарязаното на ситно индрише. Всичко се обърква.
Бутер тестото се поставя върху хартия за печене и се разточва леко. (Не правете като мен, да разточите тестото и да оформите щрудела върху масата. Трудно ще го прехвърлите върху хартията и щрудела се деформира :)Човек дори и да знае някои неща понякога греши). В средата на тестото се натрошават половината от бисквитите. Върху тях се поставя плънката от плодовете, като се оформя на руло. Натрошават се и останалите бисквити.
От двете страни на плънката тестото се нарязва на ленти с размер 2 сантиметра. Лентите се преплитат върху плънката.
Щрудела се запечатва хубаво от двата края с тестото. Намазва се внимателно с помощта на четка със жълтъка.
Поставя се с хартията в голяма тава и се пече на 180 градуса за 25-30 минути.