четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Щрудел Златна есен


Есента е пъстра с посипаните навсякъде разноцветни листа, приятна с лекият ветрец, носещ мирис на приближаващата зима, уханна на ябълки и круши примесени с канела и най-вече уютна в топлият и спокоен дом.



Продукти:
  • 2 ябълки
  • 1 круша
  • 1 дюля
  • 400 г бутер тесто
  • 5-6 с. л. захар
  • 1 ч. л. канела
  • 2 листа индрише
  • 1 шепа стафиди
  • 8-10 бр. обикновени бисквити
  • 1 жълтък

Приготвяне:
Ябълките и крушата се обелват и се нарязват на много ситно. Дюлята се настъргва на едро ренде. Плодовете се поставят в купа и към тях се прибавят захарта, канелата, стафидите и нарязаното на ситно индрише. Всичко се обърква.
Бутер тестото се поставя върху хартия за печене и се разточва леко. (Не правете като мен, да разточите тестото и да оформите щрудела върху масата. Трудно ще го прехвърлите върху хартията и щрудела се деформира :)Човек дори и да знае някои неща понякога греши). В средата на тестото се натрошават половината от бисквитите. Върху тях се поставя плънката от плодовете, като се оформя на руло. Натрошават се и останалите бисквити.


От двете страни на плънката тестото се нарязва на ленти с размер 2 сантиметра. Лентите се преплитат върху плънката.


 Щрудела се запечатва хубаво от двата края с тестото. Намазва се внимателно с помощта на четка със жълтъка.
Поставя се с хартията в голяма тава и се пече на 180 градуса за 25-30 минути.




Добър апетит с прекрасният есенен вкус и аромат!


вторник, 4 ноември 2014 г.

Свинска кавърма с картофено пюре

.

Продукти за кавърмата за 3 порции:
  • 600-650 г свинско месо
  • 3 глави лук
  • 8-9 печени пиперки
  • 400 г домати от консерва
  • сол
  • магданоз
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио

Продукти за картофеното пюре:
  • 1 кг картофи
  • 50 г краве масло
  • сол

Приготвяне на картофеното пюре:
Картофите се обелват и нарязват на дребно. Покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и още топли се пасират.  Пюрето се посолява, прибавя се кравето масло и се разбърква.

Приготвяне на кавърмата:
Месото се нарязва на хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до кафеникава коричка. Прибавят се лука и нарязаните печени пиперки и също се запържват. Изсипват се намачканите домати и ястието се готви до оставане на мазнина. Най-накрая кавърмата се посолява и се подправя с черния пипер, чубрицата и магданоза.

Част от изстиналото картофено пюре се разпределя по дъното и стените на малки гювечета.
Кавърмата се поставя в гювечетата.


Отгоре кавърмата също се покрива с малък слой пюре.
От останалото пюре се взема по-малко и с влажни ръце се оформят листенца. Поставят се отгоре, като се започва от средата. По този начин се получава красиво цвете.
Един жълтък се разрежда с малко прясно мляко и с мека четка се намазват листенцата.
Гювечетата се поставят в загряла фурна на 200 градуса и се запичат до леко покафеняване на пюрето.



С тази рецепта впечатлих наши гости, които останаха очаровани не само от оригиналният вид, но и от чудесното съчетание на кавърмата със запеченото пюре.
Опитайте и вие, и да ви е сладко!


понеделник, 3 ноември 2014 г.

Бисквити с фъстъчено масло



Мотаe се едно бурканче фъстъчено масло в хладилника, мръзне и зъзне, и никой не му обръща внимание. но като надничам тук и там и ето... Мария Митева от My Cooking Book Blog публикувала едни сладури с фъстъчено масло и не само аз се усмихнах, ами и бурканчето фръц-фръц: ,,Вече станах главен герой''.



Продукти:
  • 115 г захар
  • 80 г кафяв захар
  • 105 г меко масло
  • 150 г фъстъчено масло
  • 1 яйце
  • 190 г брашно
  • 3/4 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол

Приготвяне:
Маслото и двата вида захар се разбиват с миксер. Добавя се разбитото с вилица яйце и след малко се прибавя и фъстъченото масло. Разбиването продължава до получаването на пухкава смес.
Брашното, двата вида сода и солта се смесват в купа или се изсипват на плот, и към тях се прибавя маслената смес. Меси се, докато се усвои напълно брашнената смес. Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник. Тук чаровната Мария Митева пише, че най-добре е тестото да отлежи в хладилника 24 часа или минимум 2 часа. Аз го изчаках 2 часа и след това започнах да го разделям на 32 части (по рецептата на Мария), но ми се видяха големи бисквитките и ги оформих с големината на голям орех. Получиха се 40 броя.
Топчетата се овалват в кристална захар и се подреждат в голяма тава, постелена с хартия за печене. Всяко едно топче отгоре с помощта на вилица се притиска леко на кръст, като преди това вилицата се топва в какао.  Ако имате от старият модел вилица, използвайте нея, шарките стават по-хубави.

Бисквитите се пекат на 180 градуса 12-15 минути или до леко покафеняване. Отначало биквитите са меки, но след като изстинат стават твърди и хрупкави. Изчакайте леко да се охладят и тогава ги прехвърлете в поднос.



Благодаря на Мария Митева и нейният блог My Cooking Book Blog за чудесната рецепта, а на вас да ви е сладко! 

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Руло от кайма в бутер тесто


Много ефектно и вкусно руло, с което може да впечатлите не само своите близки, но и най-претенциозните си гости.

Продукти:
  • 500 г домашна кайма, овкусена с черен пипер, кимион и чубрица
  • 2 с. л. галета
  • 1 яйце
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 200 г гъби
  • босилек
  • магданоз
  • 400 г бутер тесто

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно, морковите се настъргват на едро. Зеленчуците заедно с чесъна се задушават с малко мазнина и вода. Когато са поомекнали се прибавят гъбите, като се готвят докато сместа остане на мазнина. Овкусява се с босилека и магданоза, и се оставя настрани да изстине.
Бутер тестото се поставя върху хартия за печене и се разточва леко съобразно размера на тавата.
Към каймата се прибавят галетата и 1/2 яйце. Омесва се и с помощта на мокри ръце се разстила върху стреч фолио със същите размери като на бутер тестото. Зеленчуковата плънка се поставя в средата на каймата и с помощта на фолиото се оформя на руло. Рулото се поставя в средата на бутер тестото. От двете страни на тестото с помощта на остър нож се режат ленти с широчина 2 сантиметра. Лентите се прехвърлят върху рулото, като по този начин се оплитат и запечатва рулото.


Отгоре рулото се намазва с другата 1/2 яйце.
Поставя се в загрята фурна на 180 градуса и се пече 30 минути. По време на печенето, ако е необходимо върху рулото се поставя фолио.


Рулото се сервира нарязано на филии с любима зеленчукова салата.
Да ви е сладко!
Тази вкусна рецепта видях при една много мила дама - Таня Донева от Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Благодаря и' за чудесната рецепта!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Ретро ябълков сладкиш



Ретро, ретро сладкиш, ама любим на моя съпруг и аз като примерна съпруга му изпълнявам желанията (както и той моите) :)).


 Продукти:
  • 800 г обелени и настъргани ябълки
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. пшеничен грис
  • 1 ч. ч. захар + 5 с. л. 
  • 3/4 ч. ч. орехи
  • 1 с. л. канела
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г краве масло
чаената чаша е 250 мл

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, гриса, захарта без 5 с. л. и бакпулвера. Разбърква се до хомогенизиране на продуктите.
Към настърганите ябълки се прибавят 5 с. л. захар, канелата и орехите.
Кравето масло се разтопява.
Тава с размер 30 см се постила с хартия за печене и се намазва с част от кравето масло. Изсипва се 1/3 от сухата смес, разпределя се 1/3 от ябълките, като се разпръскват без да се притискат. Посипва се с част от кравето масло. Следва втората третина от сухата смес, ябълките, суха смес и накрая се завършва с ябълки, като на всяко поставяне на ябълки се ръси с краве масло.
Сладкиша се пече на 180 градуса.
Да ви е сладко и весело в този хубав снежен ден!



неделя, 26 октомври 2014 г.

Питка навита на охлювчета


Народната пословица гласи: ,,Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги - лятото''. Според една легенда двамата братя се представят като близнаци. Свети Димитър е първородният. Той язди черен кон и е господар на зимата. От неговата бяла брада се изсипват първите снежинки.
На този ден на масата се слага ястие с петел, ястие с овнешко месо, ябълков сладкиш и питка за здраве.

Продукти:
  • 350 мл прясно мляко
  • 3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване на питката)
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 4 с. л. олио
  • 1 пак.(11 г) суха мая
  • брашно около 800-900 грама

  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и в него се поставя маята, захарта и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, втасалата мая, киселото мляко. яйцата и олиото. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
Тестото се дели на три части. Всяка част се дели на две, получават се шест топки.


Взема се първата топка, разделя се на три. Всяка част се разточва на елипса. Намазват се с разтопеното краве масло, смесено с олиото.


Поставят се една върху друга, и се навиват на руло. Рулото се разрязва надълго през средата и двете части се оплитат.


 Завива се на ,,охлювче'' и се поставя в средата на тава 26 см, постелена с хартия за печене.


По същият начин се процедира и с останалите топки, като се разполагат покрай средната част.
Питката се оставя да втаса. Намазва с отделеният жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. По желание се поръсва със сусам.
Питката се пече на 180 градуса. След като се опече питката се намазва с четка с краве масло.


  Нека сме живи и здрави, и Свети Димитър да ни закриля!

Рецептата за тази вкусна питка видях тук. Благодаря на Валя Луканова за сполучливата и вкусна рецепта.

петък, 24 октомври 2014 г.

Свинско печено


Продукти:
  • 1-1.500 кг цяло парче свинско месо от бут или плешка
  • 2-3 кисели краставички
  • 2-3 моркова
  • около 700-800 г картофи
  • 250-300 г гъби
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • червен пипер
  • 1 ч. ч. вино
  • краве масло

Приготвяне:
Цялото парче месо се нарязва на филии, но не до края, а като хляб, на който долната кора е цяла. Месото се посолява и се овкусява с подправките. Може да се овкуси и с подправки по желание.
Морковите и киселите краставички се нарязват на ленти.
В разрезите на месото се слагат морковите и киселите краставички.


Така приготвеното месо се взема с ръце и се обръща в глинен гювеч с разрезите надолу.
Отгоре целият край на месото се намазва с червен пипер.
Обелените и нарязани на едро картофи се поставят в гювеча покрай месото. Тук-там се разполагат и суровите гъби.
Кравето масло се нарязва на парченца и се разпределя върху месото.
Налива се виното и вода. Течността трябва да бъде почти на нивото на месото и картофите.


Гювеча се поставя в студена фурна и се пече първо на 200 градуса и след 1 час фурната се намалява на 150 градуса. По времето на печенето месото се полива с течността от ястието. След 2 часа и 30 минути фурната се изключва, като ястието се оставя да се доопече на остатъчната топлина.





Месото се нарязва на филии, покрай него се разполагат картофи и гъби с част от соса. 
Сервира се с усмивка и чаша червено вино! 
Да ви е сладко!