вторник, 14 октомври 2014 г.

Руло с маскарпоне и сметана


Петковден се посвещава от православната църква на преподобна Параскева или Петка Българска.
Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници.
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.
На Петковден на много места в България се правят т. нар. семейни служби, общоселски събори, на които се прави курбан.
Петковден е начален момент в започването на зимата и едновременно с това празник на една от най-уважаваните и почитани светици.
На този ден големият ни син празнува именният си ден. Цялото семейство му желаем от все сърце преди всичко много здраве, щастие и обич в семейството, реализация и късмет в живота. Макар и далече от нас, ние отбелязваме неговия празник и в негова чест е днешната ни трапеза.



Продукти за пастата за декориране:
  • 1 белтък (30 г)
  • 30 г кр. масло
  • 30 г пудра захар
  • 25 г брашно
  • 1 с. л. какао


Продукти за платката:
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • ванилия

Продукти за крема:
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 120 г шоколад за готвене
  • 4 с. л. пудра захар
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 2 банана

Преди да се започне приготвянето на рулото трябва на хартия за печене да се нарисуват желаните мотиви.



Приготвяне на пастата за декориране:
Маслото се разтопява и леко се охлажда.
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Накрая се добавят пудрата захар, брашното и какаото. Всичко се смесва добре до получаването на еднородна паста.
Пастата се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник. С него се очертават предварително нарисуваните мотиви, които се поставят в хладилник.


Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула до обединяването на продуктите.
Сместа се изсипва върху нарисуваните мотиви. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.
Готовото руло се обръща върху кърпа и хартията внимателно се отстранява.
Платката се разрязва с нужните размери на две части. Размера на тавата, в която съм пекла платката е 30/33 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Маскарпонето и заквасената сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и се разбърква леко с лъжица.
Течната сметана се затопля до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад и се разбърква до хомогенност. Така приготвеният ганаш се прибавя към смесените маскарпоне и заквасена сметана. Разбърква се до еднородност на съставките.

Сглобяване на рулото:
Отрязаната нарисувана платка се поставя във формата, в която преди това е поставено стреч фолио.

 
Поставя се 1/2 от крема и върху него се разполагат бананите.


Изсипва се и другата половина от крема, заравнява се и се поставя оставената платка, която се явява дъно на рулото.


Рулото се завива със стреч фолиото и се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Охладеното и вече стегното руло се обръща в подходящ поднос и остава да му се насладите в хубава компания и чаша ароматно кафе. Ние също се почерпихме за здравето на сина ни.:)


Искам да изкажа благодарноста си на една невероятна майсторка на торти Ирина Чалъкова, която беше така любезна да сподели с мен рецептата за крема. Тук може да се запознаете и с нейните творения.




сряда, 8 октомври 2014 г.

Печен заек в глинен гювеч



Продукти:
  • 1 заек
  • 3 броя свински пържоли
  • 3-4 картофа
  • 250 г гъби печурки
  • 250 г гъби манатарки
  • около 100 г сланина
  • 3-4 скилидки чесън
  • 250 мл бира
  • 250 мл вода
  • около 50 г краве масло

Приготвяне:
Заекът се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се за около 1 час да поеме солта.
Правят се малки прорези в заека и се шпикова с малки парченца сланина и чесен.
На дъното на гювеча се поставят тънки лентички от сланината. Върху тях се поставят гъбите (сурови). Понеже зайчето ми се видя малко и затова реших да му добавя за компания и три свински пържоли, като две от тях поставих в корема на зайчето, а третата я настаних над гъбите. Пържолите само ги овкусих  със сол и черен пипер.
Така нагласено зайчето се поставя върху гъбите и пържолата, и се намазва  хубаво с кравето масло.
Покрай него се нареждат едро нарязаните картофи.
Залива се с бирата и водата, слага се капака на гювеча и хайде в студената фурна, която включих на 170 градуса. Пекох го 2 часа и 30 минути.


Приготвено с добър тонус и позитивно настроение, няма начин да не се получи изкушяващо и вкусно. Пробвайте и вие, и няма да съжалявате :)
Хубав и вкусен ден!
   

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Хрупкави квадратчета




Хрупкави и много сладки, за хапване по всяко време, лесни и бързи за приготвяне - ще ви станат любими :)



Продукти:
  • 200 г обикновени бисквити
  • 80 г корнфлейкс
  • 250 г шоколад (млечен, черен)
  • 140 г мед
  • 100 г краве масло
  • 100 г стафиди или 50 г стафиди + 50 г сушени плодове по желание
Приготвяне:
Сложете в огнеупорна купа начупеният шоколад, кравето масло и меда. Разтворете продуктите на водна баня.
Начупете в друга купа бисквитите, прибавете към тях корнфлейкса и сушените плодове.
Изсипете шоколадовата смес към сухата и разбъркайте. Помогнете си с ръка. Сместа изглежда разпръсната, но това да не ви притеснява.
Вземете лист хартия за печене, намокрете и я намачкайте на топка. Изтръскайте излишната вода и я постелете в тава или поднос с размери 30/20 сантиметра.
Изсипете сместа върху хартията и заравнете притискайки с влажни ръце.


Покрийте подноса със стреч фолио и сложете в хладилника за около 2 часа.
Разрежете на квадратчета и съхранявайте в кутия в хладилник.


Да ви е сладко! :)





неделя, 5 октомври 2014 г.

Торта Малахов


,,Всеки би се запитал дали войната и сладкарството може да има нещо общо. Положителният отговор на този въпрос е създаването на една прекрасна бишкотена торта - Малахов (на френски ,,Malakoff"). Тя е рожба на френския генерал Жан Жак Пелисие, участник в Кримската война(1853-1856) и пълководец при превземането на крепостта ,,Малахов курган". След завръщането си у дома, генералът, който е и страстен кулинар се заема със създаването на една лека и нежна торта, която да възвеличи с името си превземането на крепостта.
Само за една 1 година тази торта преминава през ръцете на много майстори-сладкари и обикаля европейските сладкарници. Много от сладкарите допълват украсата и' и променят някои от съставките и' по свой вкус, но в същността си бишкотената торта си остава един от най-вкусните и ефектни френски шедьоври.'' - сп. Кулинарен журнал брой 18


Продукти за бисквитения блат:
  • 100 г краве масло
  • 50 г захар
  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ванилия

Необходими са още:
  • 300 г бишкоти
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с. л. какао

Продукти за крема:
  • 3 жълтъка
  • 100 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 10 г желатин
  • 350 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии

Приготвяне на блата:
 Разбива се омекналото кр. масло на стайна температура, заедно със захарта. Постепенно към него се прибавя брашното. Когато сместа стане на трохи се сипва останалото брашно и се доомесва на ръка. 
Постила се кръгла форма 22 см в диаметър с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Тестото се поставя във формата и се разстила с ръце.


 Пече се на 180 градуса до леко покафеняване. Изважда се от формата заедно с хартията и като поизстине блата малко, внимателно се отстранява хартията. Блата е крехък и лесно се троши.

Приготвяне на крема:
Желатина се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Прясното мляко се поставя в малка тенджерка на котлона да заври. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване. На тънка струйка се прибавя млякото към жълтъците, като разбиването продължава с миксер на ниски обороти. По този начин сместа се темперира. Връща се сместа на котлона и се готви до леко сгъстяване, около 3-4 минути. Отнема се от огъня и се прибавя желатина. Разбърква се до разтопяването на желатина. Крема се оставя да изстине.
Студената сметана се разбива с миксер до меки връхчета. Първо се разбива на по-ниски обороти и като започне да се сгъстява, оборотите се увеличават.
Яйчно-млечният крем се прибавя към сметаната и се разбърква с лъжица до хомогенност.

Сглобяване на тортата:
В отваряема тортена форма 26 см в диаметър се поставя бисквитеният блат. 
Част от бишкотите се отрязват от едната страна, в зависимост от височината на формата. Всяка бишкота се потапя в прясното мляко и се изправя от вътрешната страна на борда на формата.


 В останалото прясно мляко се слага 1 с. л. какао. За по-лесно разтваряне на какаото, млякото може леко да се затопли.
Поставя се 1/3 от крема върху блата. Част от останалите бишкоти и отрязаните парченца се потапят в прясното мляко с какото и се поставят върху крема.


 Слага се 2/3 от крема, следва пак бишкоти и накрая се завършва с останалия крем.

     
Тортата се заглажда и се поставя в хладилника да стегне, най-добре за една нощ.
На другият ден тортата се освобождава от ринга и се декорира с настърган шоколад и крокан.


Историята и рецептата за тази популярна и до днес торта, прочетох в сп. Кулинарен журнал брой 18/ 2014г. При направата на тортата си позволих известни изменения, съобразно нашият вкус.
В оригиналната рецепта бишкотите се топят в силен ром, но при това положение тортата не може да се консумира от деца, затова аз предпочетох прясното мляко. Измених също метода на сглобяване на тортата, но в крайна сметка се получи една наистина френска изтънченост и сладост.
Тази торта и до днес е много популярна във Франция, Северна Италия и Австрия.
От мен освен тази прекрасна торта имате пожелание за един прекрасен ден и многоооо усмивки!





четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Памук хляб в хлебопекарна


Две приятелки като се видят на кафе за какво друго да си приказват освен за готвене...и от дума на дума стигнахме и до памук хляба. Слушах моята приятелка с малко недоверие, но понеже я знам каква добра кулинарка е, като се прибрах в къщи и заредих хлебопекарната.
И, ооо чудо! Получи се ароматен, с хрупкава коричка и мек като душичка. Не искам повече да ви го хваля, направете го и сами се убедете.

Продукти:
  • 130 мл топла вода
  • 130 мл топло прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 1 с. л. сол
  • 460 г брашно
  • 2 с. л. захар
  • 1 п. суха мая на д-р Йоткер е по нейната рецепта. Аз ползвам френска мая, която според мен е по-хубава и сложих 2 малки мерителни лъжички. 

Приготвяне:
Затоплените вода и мляко се поставят в контейнера на хлебопекарната. Прибавя се олиото и солта. Изсипва се пресятото брашно (аз не съм го пресявала), поставя се маята и захарта.
Хлебопекарната се настройва да пече на 3 часа с LIGHT (за светла кора) на препичане.
След като хляба стане готов желателно е да се извади веднага от хлебопекарната.


 Да ви е вкусен памук хляба, както на нас всеки ден!:)

Това е френската мая, която аз използвам.


...и брашното



Все повече хора предпочитат да си пекат домашен хляб и поради големият интерес на рецептата искам да споделя моите впечатлиния.

  • Печенето на хляб зависи от вида хлебопекарна. При различните хлебопекарни се получава и различен резултат от една и съща рецепта. Има хлебопекарни, при които на програма за 1 час и 30 минути се получава много хубав хляб. Моята хлебопекарна е много стара ,,Аляска'' и при нея на тази кратка програма не се получава хубав хляб. Така, че трябва да пробвате на коя програма ще получите вашият хляб.
  • Друго, което съм забелязала, че хлебопекарната се влияе и от темпетатурата на въздуха. Моята хлебопекарна стои в едно странично помещение, което през зимата е студено. По една и съща рецепта като пека през лятото, хляба опира в стъклото и се налага да намаля маята, и обратно през зимата леко увеличавам маята.
  • Хубавият хляб става и от хубаво брашно. Аз си купувам брашно от Лидъл, на което напълно ме задоволяват неговите качества. Всички питки и хлябът ги правя с това брашно. Изделията са бели и с много добри вкусови качества. От един пакет брашно правя два хляба и поради тази причина малко трансформирах рецептата за памук хляба. (за по-голямо удобство). Ето и рецептата:
150 мл вода
150 мл прясно мляко
100 мл олио
500 г брашно
1 с. л. сол (равна)
1 с. л. захар (равна)
2 малки мерителни лъжички суха мая

Хлябът се приготвя по описаният по-горе начин.

  • Преди да започна да пека памук хляба, приготвях тази рецепта: 
330 мл вода
2 големи мерителни лъжици олио
1 малка мерителна лъжичка сол
500 г брашно
1 малка мерителна лъжичка захар
2 малки мерителни лъжички суха мая

Продуктите се поставят в хлебопекарната по изброеният начин. Хляба се пече на средна коричка.

Всички рецепти са за 1 кг хляб и съответно хлебопекарната се настройва за тази програма. 
  • По която и рецепта да си приготвяте хляба, трябва да знаете, че няма нищо по-хубаво от домашно приготвен топъл и ароматен хляб. 
Пожелавам ви успех и ако мога с още нещо да ви помогна, питайте.  


сряда, 1 октомври 2014 г.

Торта Цветя

Стилна и изящна торта, която направих с много желание и търпение.
 Рисунките видях в интернет и не ми дадоха мира докато не се пробвах. Колко добре са се получили, немога да преценя, но аз съм доволна :), защото само този, който е правил торти знае колко много труд и старание трябва да вложиш и най-вече много, много любов в направата на една торта.



Продукти за белтъчните блата:
  • 6 белтъка (180 г)
  • 200 г захар
  • 200 г орехи

Продукти за кафявият блат:
  • 1 яйце
  • 8 с л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г брашно 
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с. л. какао

Продукти за сладкарския крем:
  • 500 г прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема: 
  • 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
  • 10 г желатин
  • настъргана кора на 1 лимон

Продукти за шоколадовата глазура:
  • 150 г черен шоколад
  • 100 мл течна сладкарска сметана

Продукти за глазура Роял Айсинг:
  • 1 белтък (30 г)
  • 140-150 г пудра захар
  • 1/2 ч. л. лимонов сок
  • кокосови стърготини за паниране на борда

Приготвяне на белтъчните блатове:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на гъст и плътен сняг. Към тях се прибавят смлените орехи.
Очертават се два кръга с диаметър 26 см на хартия за печене. 
Сместа се разпределя по равно върху кръговете.


Пекат се на 180 градуса до леко покафеняване на блата.

Приготвяне на кафявият блат:
Яйцето се разбива със захарта до побеляване, прибавя се прясното мляко и накрая брашното пресято с бакпулвера и какаото.
Сместа се изсипва във форма, застлана с хартия за печене с размер 26 см в диаметър. Пече на 180 градуса.

Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност

Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг с размер 26 см се поставя на поднос. В него се слага единия белтъчен блат, намазва се с крем, поставя се кафявия блат, маже се отново с крем и отгоре се захлупва с втория белтъчен блат. От крема трябва да ви остане малко, за измазване на тортата отстрани.
Тортата се поставя в хладилник за около 2-3 часа да стегне.
Разтопява се шоколада на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се до хомогенност и се излива върху тортата, като с леки движения на тортата се разпределя глазурата. Поставя се отново на студено за стегне шоколадовия ганаш.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва отстрани с отделения крем. Панира се с кокосовите стърготини.

Приготвяне на глазура Роял Айсинг:
Белтъка се разбива леко. (може и с миксер) Постепенно към него се прибавя пудрата захар и накрая лимоновия сок. Консистенцията на глазурата трябва да не е твърда, а леко течна, за да може да се рисува с нея.














Глазурата се поставя в шприц с тънък и гладък накрайник и се рисуват цветя. С четка за рисуване се дооформят фигурите.




И накрая резултата - същинска наслада за очите и небцето. Заслужава си труда! :)



понеделник, 29 септември 2014 г.

Сладки рози с шоколад



Като видях тези сладки рози тук и възкликнах: Ах, че хубави!
След като ги направих реакцията беше: Ммммм, много вкусни и ароматни!


Продукти:
  • 550 г брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 70 г захар
  • 1 пак. суха мая - аз ползвам френска, която е 11 г
  • 2 яйца
  • 100 г разтопено краве масло
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 150-200 г течен шоколад

Приготвяне:
Брашното се пресява. В 500 г от тестото се поставя солта и се разбърква. Добавят се захарта и маята и отново се разбърква. В брашното се прави кладенче, прибавят се яйцата, разтопеното и охладено кр. масло и млякото. Бърка се до усвояване на брашното. Тестото се прехвърля на плот посипан с останалото брашно. Замесва се меко и еластично тесто. Поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко. Разделя се на 12 части и се оформят малки топчета.


 Всяко топче се разделя на 3 части.


Получените части се разточват на кръг.


Всеки кръг се намазва с шоколад. Сгъва се на половина, след това още веднъж и се получава триъгълник.


Трите триъгълника се нареждат един до друг, като леко се припокриват.


След това се навиват на руло, като се започва от първият поставен триъгълник.


Поставят се във форми за мъфини.


Пекат се на 180 градуса за около 17-20 минути.
При печенето на розите течният шоколад малко излезе. Доколкото можах да разбера от превода на рецептата шоколада е блокче, което после се разтопява, но аз имах течен шоколад и реших да поставя от него. Следващият път ще пробвам с блокче шоколад, който трябва първо да се разтопи,  и ще преценя дали излизането на шоколада е от разликата във видовете шоколад.
Накрая поръсете сладките рози с ванилена пудра захар и им се насладете с чаша ароматно кафе. Усмихнете се и си кажете: Животът наистина може да е вкусен! :)