петък, 8 януари 2016 г.

Фокача


Фокача е традиционен италиански плосък хляб с добавени към него подправки, маслини, лук и други хранителни съставки. Дебелината на фокачата, може да варира в зависимост от това, дали предпочитаме тя да бъде по-хрупкава или по-мекичка.

Продукти:
  • 520-550 г брашно
  • 300 мл вода
  • 15 г прясна мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. захар
  • 2-3 с. л. зехтин
Продуктите са за две фокачи.

Приготвяне:
Маята се размива в 100 мл топла вода. Брашното се пресява, прави се кладенче и към него се прибавят солта , захарта, маята, зехтина и останалата 200 мл вода. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, намазва се със зехтин, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се премесва и се разделя на две.
Застилат се две тави с диаметър 30 см с хартия за печене.
Всяка част от тестото се разстила с ръце в тавите и се оставят за 20 минути да починат.
С пръст се правят вдлъбнатини, намазват се леко със зехтин, поръсват се с розмарин и щипка морска сол.


Пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна 25 минути.
Фокачата още топла отново се намазва със зехтин.


Приятен апетит!

За приготвянето на фокачата имах  нагледен урок от моята сестра Ивана ,,С нож и вилица в ръка'' и мисля, че съм била добра ученичка.:)



четвъртък, 7 януари 2016 г.

Пастет от пилешки дробчета


С голяма радост и аз се сдобих с книгата на Манчев и Шишков, и сега остава да следвам техните рецепти и съвети, и моята маса да се напълни с прекрасни блюда. :)
Първата рецепта, която направих от книгата и искам да споделя с вас е пастет от пилешки дробчета.

Продукти:
  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 30 мл зехтин
  • 30 г краве масло
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:
Пилешките дробчета се измиват, почистват се от жилките и се отцеждат върху кухненска хартия.
В тефлонов тиган се запържват леко нарязаният лук на полумесеци и чесън,
Добавят се пилешките дробчета и се запържват до леко зачервяване. Дробчетата не трябва да се препържват, отвътре трябва да са розови. 
Прибавя се сметаната, разбърква се и тигана се отмесва от огъня.
Овкусява се със солта и черния пипер.
След като дробчетата са изстинали се поставят в Нутрибулета на Делимано и се пасират.


Понеже сместа е повече и за по-добър резултат, дробчетата се пасират на два пъти в Нутрибулета.
Получава се идеален пастет за закуска, без е-та, и разни други компоненти. :)


Да ви е сладко и се наслаждавайте на домашно приготвената храна!  

неделя, 3 януари 2016 г.

За много години!

Честита Нова 2016 Година!
Нека да е здрава, мирна, късметлийска, спорна и щастлива!
Нека е благодатна, радостна и пълна с много обич, любов и усмивки!
Нека да е най-вече благословена! 



Хайдушки калпак


Тук прочетох рецепта, там погледнах, но в хладилника имаше малко по-различни продукти и май в калпака сложих ,,обери хладилника'', но накрая се получи фантастично ястие.
Ето и продуктите, които използвах, за да се получи тази вкусотия и моите капризни мъже да си поискат допълнително :))

Продукти за тестото:
  • 250 мл топла вода
  • 20 г прясна мая (7 г суха)
  • 450 г брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 с. л. олио

Продукти за пълнежа:
  • 400 г свинско месо
  • 2 свински бъбрека
  • 300 г гъби
  • 6-7 печени пиперки
  • 2-3 глави лук
  • 1 консерва (400 г) бял боб
  • сол
  • магданоз
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • 100 г кашкавал


Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. Бъбреците преди да се нарежат на кубчета се обелват, измиват и се поставят във вода + оцет, където престояват около половин час. 
В дълбок тиган се запържват месото и бъбреците.
Като се позачервят леко, се прибавят гъбите. Запържват се до омекване.
Добавят се лука нарязан на полумесеци и печените пиперки, нарязани на ленти.
Всичко се задушава до готовност.
Накрая се добавя боба.
Овкусява се с подправките и се оставя настрани да изстине.

Докато пълнежа се готви, се замесва тестото.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставя солта, олиото и топлата вода, в която е разтворена маята.
Замесва се средно твърдо тесто. Оформя се на топка, намазва се с олио и се оставя да втаса.
Тестото леко се премесва и се разточва на кръг с размери около 35 сантиметра.
Отваряема форма за печене с размер 26 см се намазва леко с мазнина.
Тестото се прехвърля във формата, като се изправя от него и по стените. 


Пълнежът се изсипва върху тестото и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. 


,,Калпакът'' се изважда и отгоре се настъргва кашкавал. Връща се във фурната и кашкавала се запича на горен реотан.


Хайдушкият калпак се оставя малко да поизстине във формата, след това се освобождава и се поставя в поднос.


Да ви е сладко и весело през Новата година!
Бъдете здрави! 

вторник, 22 декември 2015 г.

Гръцки коледни сладки


Продукти:
  • 250 меко краве масло
  • 1 жълтък 
  • 75 г захар
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 150 г нарязани бадеми
  • 30 мл коняк
  • 400-500 г брашно
  • розова вода за намазване на сладките (купува се от аптеката)
  • пудра захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Кравето масло се разбива със захарта до побеляване. 
Прибавя се жълтъка, разбива се до усвояването му.
Конякът се смесва със содата и се добавя към маслото, като разбиването продължава. 
Добавя се част от брашното, бадемите и с останалото брашно се замесва меко тесто.
Тестото се разточва на пласт от 1/2 см и се изрязват различни фигури. 
Нареждат се в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване.
Топли се намазват с помощта на четка с розова вода и веднага се поставят в купа с пудра захар.


Да ви е сладко!
Весели празници, изпълнени с много топлота и уют! 


Сърдечни благодарности на Дуня Атанасова от Кулинарен калейдоскоп за предоставената рецепта и за съдействието по изпълнението и'! :)


събота, 19 декември 2015 г.

Бонбони със сушени плодове


Продукти:
  • 100 г фурми без костилки
  • 100 г сушени сини сливи без костилки
  • 100 г стафиди
  • 100 г лешници

за глазурата:
  • 200 г черен шоколад
  • 50 г лешници

Приготвяне:
Лешниците се смилат на ситно в Нутрибулет на Делимано. 
Фурмите и сливите се нарязват на парченца. Към тях се добавят стафидите и лешниците.


Сместа се блендира до лепкава маса в Нутрибулета.
За по-добър ефект разделете сместа на две и смелете на два пъти в Нутрибулета.
От сместа се оформят кръгли бонбони и се оставят на студено.


Шоколадът се разтопява на водна баня. Лешниците се натрошават на дребни парченца в Нутрибулет и се прибавят към шоколада.

Всеки бонбон се пуска в шоколадовата смес и се изважда на хартия за печене. 
Бонбоните се оставят на студено да стегнат.

Получават се 40 вкусни и здравословни бонбона.


Да ви е сладко!
Весели и благословени празници!  



сряда, 16 декември 2015 г.

Арменски сладки


Продукти:
  • 1 ч. ч. олио (250 мл)
  • 1 ч. ч. вода (250 мл)
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 3 ч. ч. брашно (500 г)
за пълнеж:
  • 1 кутия локум
  • орехови ядки
пудра захар за поръсване + ванилия



Приготвяне:
Водата и олиото се смесват, прибавя се щипка сол и се поставят на котлона да заврат.
Брашното се смесва със содата и се изсипва наведнъж. Бърка с дървена лъжица до отлепване на тестото от стените на съда. Оставя се да изстине.

От тестото се късат малки топченца, разплескват се в дланта и се поставят парченце от локума и ядка орех. Завива се на топче и се поставя в тава, постелена с хартия за печене. 

Сладките се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко порозовяване.
Веднага след опичане се поставят в купа с пудра захар, ароматизирана с ванилия. 

От тези продукти се получават около 90 броя много вкусни сладки!

За реализацията на Арменските сладки искам да благодаря на един невероятен кулинар - Пепа Стоева от ,,Храна за мойте канибали"
Благодаря, Пепи! :)


Да ви е сладко и празнично! 

понеделник, 14 декември 2015 г.

Рохлички - ванилови сладки


Продукти:
  • 150 г брашно
  • 70 г нишесте (царевично, пшенично)
  • 70 г пудра захар
  • 80 г смлени орехи, лешници
  • 150 г меко краве масло
  • 1 жълтък
  • ванилия
за овалване:
  • пудра захар + ванилия


Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с пудрата захар, нишестето и смлените ядки. Към тях се прибавят кравето масло и жълтъка. Ароматизира се с ванилията.
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части. От тях се оформят 2 рула, опаковат се в стреч фолио и се поставят в хладилник за минимум 2 часа. Тестото трябва да е стегнато след изваждането от хладилника. 
Голяма тава се постила с хартия за печене.
Изважда се от хладилника едното руло и се нарязва на колелца с приблизителен грамаж 10-12 грама.
Всяко колелце се оформя на руло, като върховете са заострени. Завива се на полумесец и се поставя в тавата. По този начин се оформят и останалите колелца.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване. Сладките трябва да останат почти бели.
Оставят се с тавата леко да се охладят и стегнат и тогава се прехвърлят в поднос и се наръсват обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.
От тези продукти излизат около 45 бр. рохлички.


Да ви е сладко! 

За направата на тези пръхки, топящи се в устата чешки сладки надничах в блога на Мария Митева My Cooking Boog Blog
Благодаря, Мария, за споделената и така хубаво обяснена рецепта! :)