сряда, 11 октомври 2023 г.

Ябълков сладкиш с маскарпоне и ванилов сос

 


 

Продукти: 

  • 3 яйца
  • 180 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 100 г олио
  • 280 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • кората на 1 лимон
  • ванилия
  • 4 с. л. шоколадови капки
  • 2 средно големи ябълки
  • 30-40 г бадемови ядки
за соса:
  • 3 жълтъка
  • 350 г прясно мляко
  • 60 г захар
  • 10 г царевично нишесте
  • ванилия



Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта се разбиват до пухкавост.
Прибавя се маскарпонето и разбиването продължава до гладкост.
Олиото се налива при сместа и след това лъжица по лъжица се прибавя брашното, пресято с бакпулвера. 
Накрая се добавят ванилията, настърганата лимонова кора и 3 с. л. от шоколадовите капки. 
След като сместа хубаво се разбърка, се поставя във форма с размер ф24 сантиметра, постелена с хартия за печене. 
Двете ябълки се обелват и нарязват на дребни парченца. Разпределят се върху сладкиша. Поръсват се останалите шоколадови капки и бадемовите ядки. 
Сладкишът се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор. 
Пече се 40-45 минути. 
След като леко се охлади, се изважда от формата и се прехвърля върху скара до пълното му изстиване. 
Всички продукти за соса се смесват и се поставят на котлона до завиране и леко сгъстяване. 

Поднесете този чуден ароматен сладкиш полят с нежния сос и се насладете на прекрасен и усмихнат ден! 



Да ви е сладко! 

4 коментара: