вторник, 26 май 2020 г.

Сладолед Тирамису


Аз като любител на сладоледа не спирам да експериментирам и правя различни варианти на любимата ми тема. Сладоледът Тирамису и без специална машина става пухкав и няма кристали. С типичният вкус и аромат на тирамису в охладен вид е идеален за горещите дни.
Пробвах два варианта. Въпреки, че бях 99.9% убедена, че ако топна бишкотите в кафе и ги сложа в сладоледа, ще замръзнат, пробвах, и наистина се получи така. След това сложих бишкоти натрошени на дребно из сместа и там вече нямаше проблем - без замръзнали и хрупкави части. Така, че ако решите да направите този уникален сладолед, не топете бишкотите в кафе.

Продукти:
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 3 с. л. ликьор Марсала
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 7-8 бр. бишкоти
  • какао


Приготвяне:
Жълтъците се смесват със захарта и прясното мляко. Поставят се на водна баня. Бъркат се постоянно до леко сгъстяване. Сместа не трябва да завира. Оставя се да се охлади. 
Към охладената смес се прибавя маскарпонето и Марсалата. Разбърква се до хомогенозиране. 

Белтъците се разбиват на пяна. Добавят се към горната смес. 

Сметаната се разбива до плътност. Прибавя се към кремообразната смес и хубаво се разбърква до обединяване на продуктите. 

В подходяща кутия се разстила част от крема. Посипва се с натрошени бишкоти и се поръсва с какао. Следва крем, бишкоти, какао и така до изчерпване на продуктите. 

Кутията се поставя във фризера за няколко часа. 
Много, много вкусен сладолед! Доставете си това удоволствие и наслада! 


Да ви е сладко! 

Накрая искам да споделя с вас относно снимките. Както вземаме идеи или цели рецепти от блогове или различни сайтове от Интернет, така и вземаме идеи за кулинарни снимки. Когато стигна до снимки на дадена рецепта, както се казва ме ,,втриса" :) Старая се, разглеждам доста кулинарни снимки из Интернет или групите, но е трудно и не винаги ми се получават що-годе сносни снимки. Но нали все пак не съм фотограф, а любител кулинар :) Май се отвлякох... исках да кажа, че идеята за тези снимки видях при едно мило момиче и много добър кулинар Десислава Енчева от ,,И накрая щипка сол". Именно нейна снимка със сладолед в консервена кутия ме вдъхнови, и моят сладолед Тирамису се настани и той в такава кутия. Благодаря ти, Деси! Много ми хареса твоята идея!

Всички снимки и публикации в блога са обект на авторско право! 

4 коментара:

  1. Невероятен е, Хриси! А така оригинално поднесен, е цял разкош! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Сонче!
      Сладоледът е уникално вкусен!
      Прегръдки и целувки!

      Изтриване
  2. Уникално представяне :-) Искам да попитам колко време след отваряне на бутилката може да се съхранява? понеже виното е доста скъпо, а количеството , което ползваме е малко .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря! Съжалявам, но не мога да Ви отговоря колко време е трайността на виното! Мога само да Ви насоча да го използвате и при други сладкиши.

      Изтриване