петък, 29 декември 2017 г.

Портокалова новогодишна торта


Щастливи Коледни и Новогодишни празници!
Нека да са пълни домовете ни с уют, топлина и разбирателство!
В сърцата ни да има любов и обич, а в очите- щастие!
Да се радваме на здраве, благополучие, радостни и хубави дни!
Нека през Новата година бъдем по-добри и много обичащи!

Продукти:
за блатовете


за крема
  • 800 г заквасена сметана
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г крема сирене
  • 200 г течна сладкарска сметана
  • 300 г пудра захар
  • 100 мл портокалов сок
  • настъргана кора на 1 портокал
  • 15 г желатин

за украсата
  • 100 г шоколад
  • 60 мл течна сладкарска сметана
  • шишарки (по тази рецепта)
  • елхови клонки
  • зърна нар
  • портокалови резанчета
  • арония
  • къпини
  • кокосови стърготини


Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява с бакпулвера.
Яйцата се разбиват, заедно със захарта до побеляване. 
Към тях на порции се добавят брашното и прясното мляко. 
Прибавят се смлените орехи и накрая - разтопеното и охладено масло. 
Тестото се ароматизира с ванилията и се разделя на пет части. За да бъде равно разделено, аз го разпределям в пет купички. 
Всяка смес се изсипва във форма с размер 22-24 сантиметра. 
Блатовете се пекат на 180 градуса до зачервяване.
Охлаждат се върху решетка.

Приготвяне на крема:
Към желатинът се прибавя 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Портокаловият сок се затопля и се смесва с желатина, до неговото разтопяване.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето и се разбърква на ръка.
Добавят се към заквасената сметана.
Течната сметана се разбива до плътност и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност.
Ароматизира се с портокаловата кора.
От млечната смес се взема малко и се слага към разтворения желатин Това се прави, за да се получи баланс в температурите на двете смеси. Иначе има вероятност желатина да се пресече. 
Желатинът се прибавя към млечната смес.

Сглобяване на тортата:
Разглобяем ринг се фиксира върху поднос. На дъното се поставя единият блат и върху него се изсипва 1/5 от сместа. Поставя се вторият блат и пак крем. Така се процедира с всичките блатове, като се завършва с крем. 
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа, да стегне.
Освобождава се от ринга и се украсява.


Течната сметана се загрява до завиране. Изсипва се към натрошения шоколад. Разбърква се и полученият ганаш се излива върху тортата. 


Елховите клонки се измиват и подсушават. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват с кристална захар и кокосови стърготини. Получава се заскрежения ефект.



Да ви е сладък, вкусен и усмихнат живота и през Новата 2018 година!





8 коментара:

  1. Прелест лъха от снимките, Хриси! С пожелание да е щастлива и вдъхновяваща новата година за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Здрава и щастлива Нова година!

      Изтриване
  2. Пак научих нещо от тебе, Хриси - това с белтъка, аз не се сетих, а правих подобна украса. Ще си крадна и цялата рецепта някой ден:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, радвам се, че съм полезна, и ще чакам и твоя поглед на тази торта!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Страхотно изглежда... Само не разбрах течната сметана в крема кога и къде се слага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за пропуска и много се извинявам ...редактирах публикацията.
      Много благодаря за вниманието към рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване