четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Сиропиран тиквеник 2

 


Продукти:

1.400 г тиква 

125 г краве масло

1 ч. ч. орехи

12-14 бр. обикновени бисквити

7 с. л. захар

1 ч. л. канела

400 г кори за баница


за сиропа: 

400 г захар

400 мл вода

1/4 лимон

ванилия

щипка сол




Приготвяне:

Тиквата се настъргва на едро ренде. Задушава се до леко омекване. Прибавя се канелата и се оставя да изстине. 

Орехите се смилат на едро. 

Биствитите съшо се смилат.

Кравето масло се разтопява. 

Взема се една кора от листите и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя още една кора, която също се намазва. Разпределя се част от тиквата, поръсва се с една супена лъжица захар и част от бисквитите и орехите. Навива се на руло и се поставя в голямата тава от печката. Така се приготвят още шест рула. Отгоре рулата се намазват с мазнина.

Нарязват се напречно на четири. 

Тиквеникът се пече на 180 градуса до зачервяване. 

Оставя се да изстине. 

Приготвя се сиропа и топъл, но не горещ се залива тиквеника.  Оставя се известно време да попие сиропа и тогава може да се насладите на уникално вкусен, сочен и сладък тиквеник. 




Да ви е сладко! 

събота, 6 ноември 2021 г.

Сладкиш с овесени ядки и тиква



 Винаги съм се чудила и възхищавала на д-р Белоева за нейната фантазия и чудесният и' нюх за разнообразието, което прилага в кухнята. Въпреки напрегнатия и' ден като лекар,  тя съумява с усмивка да зарадва семейството си с вкусни и нестандартни ястия. И колко лесно само представя всичко - все едно е нищо да отидеш в градината, да наскубиш малко ,,треволяци" и да сътвориш нещо уникално. И макар, че не я познавам лично, голямото и' сърце личи от всяка нейна снимка, от всеки неин жест и усмивка. 

Сладкишът, който ви представям по нейна рецепта, може и да не е толкова красив, но ви уверявам, че освен здравословен е и много вкусен. 

Благодаря от все сърце, д-р Белоева, благодаря за зареждащото настроение, с което ме даряваш, за прекрасните рецепти и най-вече за нечовешкият труд, който полагаш за спасението на хората, в тези трудни години на нашето човечество! 

Продукти:

  • 2-3 бр. ябълки
  • 250 г тиква
  • 1 лимон
  • 3 яйца
  • 100 г мед
  • 120 г крема сирене
  • 100 г кисело мляко
  • 80 г краве масло
  • 1 ч. л. канела
  • 80 г овесени ядки
  • 40 г кокосови стърготини
  • 10 г бакпулвер
  • 5-6 с. л. желе от дюли



Приготвяне:
Кравето масло се разтопява и се оставя да се охлади.
Тиквата и обелените ябълки се настъргват на едро ренде. Към тях се добавя настърганата кора на лимона и неговият сок. 
В купа се смесват овесените ядки, кокосовите стърготини и бакпулвера. Тук д-р Белоева е прибавила и няколко лъжици смлени орехи, които аз пропуснах. 
Яйцата се разбиват заедно с меда на пяна. Към тях се добавят крема сиренето, киселото мляко, канелата и маслото. 
След като сместа се хомогенизира се добавят настърганите тиква и ябълки. Прибавя се сухата смес и се разбърква с шпатула. 
Форма с размер 26 сантиметра се постила с хартия за печене, като стените се намазват с масло. Изсипва се сместа и се заравнява. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. 
Оставя се да поистине около 5 минути и тогава се намазва със сладко по желание. Аз избрах желе от дюли, който много добре си хармонира с тиквата и ябълките. 
Сладкишът изстива във формата и тогава се премества върху поднос. 



Да ви е сладко и както казва д-р Белоева Стаси ,,опичайте си акъла, че не се издържа"! 




четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Салата с печени зелени домати



Защо ли толкова години отлагах да направя тази вкусна салата ..., но сега в сезона на зелените домати тя присъства почти всяка вечер на трапезата ни. 

И тук е мястото да благодаря на Илианка от ,,Щъркелово гнездо" за чудесната и лесна за приготвяне рецепта! 

Аз няма да ви пиша грамажи, защото просто няма нужда. Достатъчно е да имате зелени домати и печени чушки. 

Зелените домати се нарязват на резанчета. Поставят се в тава с незалепващо покритие и се поръсват с малко захар и сол.  Захарта при Илианка е малко повече отколкото аз използвам, но всичко е въпрос на вкус.  Доматите се объркват и се поливат с малко олио. 

Пекат се в предварително затоплена фурна на 200 градуса до омекване на доматите, като се разбъркват от време-навреме. 

След като изстинат, към тях се прибавят накъсаните печени чушки. 

Салатата се овкусява със ситно нарязан или пресован чесън и магданоз. 

Аз прибавям към салатата и струйка балсамов оцет. 

И не гледайте тези красиви снимки, които направих за всички вас, моите почитатели. Смесете си всички продукти, объркайте ги хубаво и дори салатата да няма толкова естетически вид, се насладете на тази изключително вкусна салата. 



Приятен апетит и бъдете здрави! 

четвъртък, 7 октомври 2021 г.

Панирани пилешки воденички

 


Продукти:

  • 800 г пилешки воденички
  • сол
  • черен пипер на зърна
  • 2-3 скилидки чесън
  • олио
за паста Патафри
  • 3 яйца
  • 120 г брашно 
  • 100 мл бира
  • сол

Приготвяне:
Пилешките воденички се слагат в тенджера под налягане. Посоляват се, добавят се черният пипер и скилидките чесън, и се заливат с вода. След като тенджерата започне да изпуска пара, котлона се намаля и воденичките се варят 40 минути. 
Изваждат се от бульона и се отцеждат. 
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. 
Жълтъците се разбъркват с телена бъркалка и към тях се прибавят на порции, като се редуват брашното и бирата. 
Белтъците се разбиват с миксер до твърдост. Прибавят се към горната смес и внимателно се разбърква до обединяване на сместа. Посолява се. 
В малка касерола се налива олио и се загрява. 
Всяка една воденичка се овалва в брашно и след това се потапя в пастата. Изтръсква се леко и се поставя в сгорещеното олио. Воденичките се пържат до зачервяване. 


Приятен апетит! 


вторник, 28 септември 2021 г.

Пиле лютика


Продукти:

  • 4 бр. пилешки бутчета
  • 2 кг червени чушки
  • 3-4 бр. глави лук
  • 3-4 бр. домати
  • 1 глава чесън
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • люти чушки



Приготвяне:
Чушките се опичат и обелват. Почистват се от дръжките и семенната част, и се накъсват на ивици. 
Пилешките бутчета се разрязват на две. Измиват се и се подсушават с домакинска хартия. 
По принцип олиото се загрява и в него се запържват бутчетата, колкото да се запечатат. Аз подходих по друг начин. Сложих бутчетата на скарата, леко да се запекат. Посоляват се.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. 
И сега приложих начина на карамелизиране на лука на бабата на моя мъж. Лукът се поставя в съд с незалепващо покритие и се готви до леко покафеняване, като се разбърква редовно. След това се налива олиото и се поставят половината нарязани скилидки чесън. . Разбърква се и се добавят чушките. След 4-5 минути се прибавят обелените и нарязани на дребно домати. Ако обичате люто тук е момента да се поставят и лютите чушки. Зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч. Върху тях се нареждат пилешките бутчета. Поръсват се с останалите нарязани скилидки чесън, магданоз
и черният пипер. В зависимост от доматите, ако е необходимо се налива малко пилешки бульон или вода. 
Гювечът се поставя във фурната на 190 градуса. След като ястието започне да се пече, фурната се намаля на 120 градуса. Готви се до омекване на месото и лютиката остане на мазнина. 


От мен приятен апетит и слънчеви есенни дни! 
 

събота, 18 септември 2021 г.

Обърнат смокинов сладкиш

 



Продукти:

  • 120 г меко краве масло
  • 130 г захар
  • 3 яйца на стайна температура
  • 120 мл прясно мляко
  • 220 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • ванилия
още:
  • 70 г краве масло
  • 80 г кафява захар
  • смокини


Приготвяне:
Смесват се 70 г краве масло с кафявата захар в малка касерола и се поставят на котлона до разстопяване на захарта. Изсипва се във форма с диаметър 26 сантиметра.
Смокините се измиват и разрязват на две. Подреждат се плътно върху маслото със захарта. 

Мекото краве маско се разбива заедно със захарта до побеляване. Прибавят се едно по-едно яйцата. Следва пресятото брашно с бакпулвера и ванилията, като се редува с прясното мляко. 
Кексовата смес се излива върху смокините и се заравнява. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След като изтекат минутите проверете за готовност с дървено шишче, което трябва да излезе чисто. 
Изпеченият сладкиш се обръща веднага в подходящ поднос. 



Приятен апетит! 


понеделник, 6 септември 2021 г.

Бонбони с фъстъчено масло

 


Продукти:

  • 200 г фурми без костилки
  • 60 г  (2 с. л.) фъстъчено масло
  • 50 г мед
  • 100 г обикновени бисквити
  • какао
  • шоколадови топчета криспи

Приготвяне:
Фурмите се заливат с 500 мл гореща вода и се оставят 15-20 минути да омекнат. По възможност се премахва люспата им. 
Към тях се прибавят фъстъченото масло и меда. Сместа се поставя в нутрибулет или блендер и се пасира до лепкава каша. 
Бисквитите се смилат. Прибавят се към горната смес, която хубаво се обърква. 
Сместа се оставя около 30 минути и след това се оформят бонбоните. 
Аз направих два вида бонбони. Едните бяха само с фъстъчената смес оваляни в какао. 
За вторият вид се взема 16 грама от сместа, разплесква се между дланите и в средата се поставя топче криспи. Оформя се бонбон и след това се овалва в какао. 
Получават се около 20 бр. бонбони. 
Рецептата може да търпи различни варианти. Бисквитите могат да бъдат пълнозърнести, с овесени ядки или вашите любими. 
За любителите на ядките - накълцани орехи или бадеми още повече ще допълнят вкуса на бонбоните. 
Развихрете си въобръжението и действайте. Надали има по-лесен начин да си подсладим деня и то здравословно. 



Да ви е сладко!