събота, 6 ноември 2021 г.

Сладкиш с овесени ядки и тиква



 Винаги съм се чудила и възхищавала на д-р Белоева за нейната фантазия и чудесният и' нюх за разнообразието, което прилага в кухнята. Въпреки напрегнатия и' ден като лекар,  тя съумява с усмивка да зарадва семейството си с вкусни и нестандартни ястия. И колко лесно само представя всичко - все едно е нищо да отидеш в градината, да наскубиш малко ,,треволяци" и да сътвориш нещо уникално. И макар, че не я познавам лично, голямото и' сърце личи от всяка нейна снимка, от всеки неин жест и усмивка. 

Сладкишът, който ви представям по нейна рецепта, може и да не е толкова красив, но ви уверявам, че освен здравословен е и много вкусен. 

Благодаря от все сърце, д-р Белоева, благодаря за зареждащото настроение, с което ме даряваш, за прекрасните рецепти и най-вече за нечовешкият труд, който полагаш за спасението на хората, в тези трудни години на нашето човечество! 

Продукти:

  • 2-3 бр. ябълки
  • 250 г тиква
  • 1 лимон
  • 3 яйца
  • 100 г мед
  • 120 г крема сирене
  • 100 г кисело мляко
  • 80 г краве масло
  • 1 ч. л. канела
  • 80 г овесени ядки
  • 40 г кокосови стърготини
  • 10 г бакпулвер
  • 5-6 с. л. желе от дюли



Приготвяне:
Кравето масло се разтопява и се оставя да се охлади.
Тиквата и обелените ябълки се настъргват на едро ренде. Към тях се добавя настърганата кора на лимона и неговият сок. 
В купа се смесват овесените ядки, кокосовите стърготини и бакпулвера. Тук д-р Белоева е прибавила и няколко лъжици смлени орехи, които аз пропуснах. 
Яйцата се разбиват заедно с меда на пяна. Към тях се добавят крема сиренето, киселото мляко, канелата и маслото. 
След като сместа се хомогенизира се добавят настърганите тиква и ябълки. Прибавя се сухата смес и се разбърква с шпатула. 
Форма с размер 26 сантиметра се постила с хартия за печене, като стените се намазват с масло. Изсипва се сместа и се заравнява. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. 
Оставя се да поистине около 5 минути и тогава се намазва със сладко по желание. Аз избрах желе от дюли, който много добре си хармонира с тиквата и ябълките. 
Сладкишът изстива във формата и тогава се премества върху поднос. 



Да ви е сладко и както казва д-р Белоева Стаси ,,опичайте си акъла, че не се издържа"! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар