вторник, 22 декември 2015 г.

Гръцки коледни сладки


Продукти:
  • 250 меко краве масло
  • 1 жълтък 
  • 75 г захар
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 150 г нарязани бадеми
  • 30 мл коняк
  • 400-500 г брашно
  • розова вода за намазване на сладките (купува се от аптеката)
  • пудра захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Кравето масло се разбива със захарта до побеляване. 
Прибавя се жълтъка, разбива се до усвояването му.
Конякът се смесва със содата и се добавя към маслото, като разбиването продължава. 
Добавя се част от брашното, бадемите и с останалото брашно се замесва меко тесто.
Тестото се разточва на пласт от 1/2 см и се изрязват различни фигури. 
Нареждат се в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване.
Топли се намазват с помощта на четка с розова вода и веднага се поставят в купа с пудра захар.


Да ви е сладко!
Весели празници, изпълнени с много топлота и уют! 


Сърдечни благодарности на Дуня Атанасова от Кулинарен калейдоскоп за предоставената рецепта и за съдействието по изпълнението и'! :)


събота, 19 декември 2015 г.

Бонбони със сушени плодове


Продукти:
  • 100 г фурми без костилки
  • 100 г сушени сини сливи без костилки
  • 100 г стафиди
  • 100 г лешници

за глазурата:
  • 200 г черен шоколад
  • 50 г лешници

Приготвяне:
Лешниците се смилат на ситно в Нутрибулет на Делимано. 
Фурмите и сливите се нарязват на парченца. Към тях се добавят стафидите и лешниците.


Сместа се блендира до лепкава маса в Нутрибулета.
За по-добър ефект разделете сместа на две и смелете на два пъти в Нутрибулета.
От сместа се оформят кръгли бонбони и се оставят на студено.


Шоколадът се разтопява на водна баня. Лешниците се натрошават на дребни парченца в Нутрибулет и се прибавят към шоколада.

Всеки бонбон се пуска в шоколадовата смес и се изважда на хартия за печене. 
Бонбоните се оставят на студено да стегнат.

Получават се 40 вкусни и здравословни бонбона.


Да ви е сладко!
Весели и благословени празници!  



сряда, 16 декември 2015 г.

Арменски сладки


Продукти:
  • 1 ч. ч. олио (250 мл)
  • 1 ч. ч. вода (250 мл)
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 3 ч. ч. брашно (500 г)
за пълнеж:
  • 1 кутия локум
  • орехови ядки
пудра захар за поръсване + ванилия



Приготвяне:
Водата и олиото се смесват, прибавя се щипка сол и се поставят на котлона да заврат.
Брашното се смесва със содата и се изсипва наведнъж. Бърка с дървена лъжица до отлепване на тестото от стените на съда. Оставя се да изстине.

От тестото се късат малки топченца, разплескват се в дланта и се поставят парченце от локума и ядка орех. Завива се на топче и се поставя в тава, постелена с хартия за печене. 

Сладките се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко порозовяване.
Веднага след опичане се поставят в купа с пудра захар, ароматизирана с ванилия. 

От тези продукти се получават около 90 броя много вкусни сладки!

За реализацията на Арменските сладки искам да благодаря на един невероятен кулинар - Пепа Стоева от ,,Храна за мойте канибали"
Благодаря, Пепи! :)


Да ви е сладко и празнично! 

понеделник, 14 декември 2015 г.

Рохлички - ванилови сладки


Продукти:
  • 150 г брашно
  • 70 г нишесте (царевично, пшенично)
  • 70 г пудра захар
  • 80 г смлени орехи, лешници
  • 150 г меко краве масло
  • 1 жълтък
  • ванилия
за овалване:
  • пудра захар + ванилия


Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с пудрата захар, нишестето и смлените ядки. Към тях се прибавят кравето масло и жълтъка. Ароматизира се с ванилията.
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части. От тях се оформят 2 рула, опаковат се в стреч фолио и се поставят в хладилник за минимум 2 часа. Тестото трябва да е стегнато след изваждането от хладилника. 
Голяма тава се постила с хартия за печене.
Изважда се от хладилника едното руло и се нарязва на колелца с приблизителен грамаж 10-12 грама.
Всяко колелце се оформя на руло, като върховете са заострени. Завива се на полумесец и се поставя в тавата. По този начин се оформят и останалите колелца.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване. Сладките трябва да останат почти бели.
Оставят се с тавата леко да се охладят и стегнат и тогава се прехвърлят в поднос и се наръсват обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.
От тези продукти излизат около 45 бр. рохлички.


Да ви е сладко! 

За направата на тези пръхки, топящи се в устата чешки сладки надничах в блога на Мария Митева My Cooking Boog Blog
Благодаря, Мария, за споделената и така хубаво обяснена рецепта! :)




неделя, 13 декември 2015 г.

Щолен и бадемов марципан


Винаги има първи път и не винаги трябва да си майстор, че да се получат нещата. Толкова много рецепти изчетох, толкова много писах, че накрая попаднах в една дупка и от там ме измъкна Диди от ,,Готвенето е забавно". Благодаря ти, Диди, за прекрасната рецепта, която ако човек се организира, приготви и нагласи предварително продуктите, няма да срещне трудности при приготвянето и'.
И така приятно правене, дами и господа! :))


Продукти:
  • 700 г брашно + 100 г за доомесване
  • 4 яйца
  • 250 г краве масло, нарязано на кубчета
  • 80 г захар
  • 100 г мед, незахаросан
  • 125 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 2/3 прясно смлян джинджифил
  • 2/3 кардамон на прах
  • настъргана кора на 2/3 лимон
  • 100 г светли стафиди
  • 100 г тъмни стафиди
  • 120 г захаросани портокалови корички
  • 120 г захаросани лимонови корички  (няма ги в оригиналната рецепта)
  • 120 нарязани сурови бадеми
  • 150 мл коняк или ром
  • 300 г бадемов марципан

  • 150 г краве масло
  • 150 г пудра захар

Приготвяне:
От предният ден двата вида стафиди се заливат с коняка.

В топлото прясно мляко се поставя маята, щипка захар и 1 с. л. брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, джинджифила, кардамона, леко разбитите яйца, меда и захарта. Започва да се меси тестото и преди да е поело всичкото брашно се добавя омекналото краве масло. Меси се до усвояване на брашното.
Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се доомесва, като тестото се поразтегля и се поставят стафидите, пак се поразтегля и се добавят озахарените плодове и бадемите. 
Тестото се меси малко, колкото да се разпределят добавките.
Тестото се поставя в голяма намаслена купа и се покрива със стреч фолио.
Поставя се на топло да втаса, Времетраенето на втасване зависи от температурата на помещението. На мен ми отне 3 часа. 

Втасалото тесто се разделя на две части.
Всяка част се разточва с ръце на правоъгълник с приблизителни размери 30/25 сантиметра.
В единият край на правоъгълника се поставя половината от марципана оформен на руло и се прихлупва с една част от тестото.



По-голямата част леко се прегъва и се захлупва към частта с марципана.


Така оформените щолени се поставят в голямата тава на печката, която е постлана с хартия за печене, като в средата е издигната преграда от хартията. 


Оставят се отново да втасат около 20-30 минути.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, като в последствие ако е необходимо температурата се намаля на 160 градуса. Пекат се около 1 час и половина. 

Още топли се намазват с помощта на четка с разтопеното краве масло и се поръсват обилно с пудра захар. Процедурата се повтаря до свършване на маслото.
Получават се два големи много ароматни, вкусни, уханни щолена :)
Съхраняват се в добре затворени кутии или увити във фолио. (ако останат) :)


Да ви е сладко! 



Бадемов марципан

Продукти:
  • 180 г пудра захар
  • 180 г захар кристал
  • 250 г сурови бадеми
  • 1 яйце
  • настъргана кора на 1/2 портокал
  • сока на 1/2 портокал (ако е необходимо)
Приготвяне:
Първо бадемите се обелват. Най-лесно става като бадемите се залеят с гореща вода, изчаква се водата да се охлади и като се хване бадема и стисне между пръстите, и той се обелва. 
Бадемите се подсушават и се поставят в голямата чаша на Нутрибулет на Делимано.
Поставя се екстрактор острието на Нутрибулета и бадемите се смилат.


Към тях се поставят двата вида захар и настърганата кора на портокала. По мое мнение следващият път, когато правя марципана, ще сложа всичката захар, пудра. Малко ми хрупаше кристалната захар. Сместа се блендира отново.
Добавя се леко разбитото яйце, разбърква се и ако сметнете, че марципана е много твърд, се слага от портокаловия сок. 
Бадемовият марципан се поставя в хладилник.
От тези продукти получих 580 г марципан.

Бадемовият марципан може да се направи и без яйце. В случая към смлените бадеми със захарта се настъргва кората на 1 портокал и сока от него. Марципана се омесва на ръка. Ако портокала е по-голям се поставя по-малко сок.

Рецептата е на Красимира Иванова от кулинарните групи







събота, 12 декември 2015 г.

Да поканим природата в къщи


И друг път съм казвала, че много обичам природата, дърветата и камъните. В много случаи като видя някое криво дърво или интересен камък си представям неговото приложение в ежедневието и дома ни.
Така и с тази кора от дърво, когато я намерих в гората и директно я видях  как краси Коледната ни трапеза.


Първо кората се почиства с четка от прах, буболечки и след това се лакира с 5% лак. По този начин кората се предпазва да не се рони, а малкия процент лак не я прави лъскава и кората изглежда по-естествено.


Шишарките също съм ги събирала в гората. Ако има нужда се почистват, и с малка четка и бял латекс се боядисват леко, колкото да наподобява сняг.

Портокаловите кръгчета, след като се нарежат от портокала, се нареждат на хартия за печене и се изсушават във фурната на 100 градуса. Много ефектна украса и за елхата.

За закрепването на свеща помолих моят мъж да завие една видия в кората.

Другите неща, които съм използвала за направата на свещника са клонки шипка, жълъди, панделка, пръчка канела и изкуствени елхови клонки.


За залепянето на детайлите съм използвала пистолет със силикон.

Много лесна и елементарна украса, която внася много много красота и топлина в дома ни.

Развихрете фантазията си и се забавлявайте!



Весели празници!


петък, 11 декември 2015 г.

Сиропирани рулца с локум



Изискани сиропирани рулца, с пълнеж от орехи и локум, гарнирани с млечен шоколад, топящи се в устата и  достойни да красят празничната ни трапеза - това е моето днешно предложение.

Продукти:
  • 400 г кори за баница (11 бр.)
  • 2 кутии локум
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 ч. ч. орехи
  • краве масло за намазване на рулата
чашата е с вместимост 200 мл

за сиропа
  • 2 ч. ч. захар
  • 3 ч. ч. вода
  • ванилия
  • пръчка канела
  • сока и кората на 1/2 лимон
  • щипка сол
чашата е с вместимост 250 мл


Приготвяне:
Захарта за сиропа се смесва с водата, прибавя се канелата и се поставя на котлона, като сиропа ври около 5 минути. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора. Най-накрая се добавят солта и лимоновия сок.

Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта. Към тях се прибавят олиото, киселото мляко и накрая брашното, пресято с бакпулвера. 

Почистените орехи се натрошават с  любимия ми помощник в кухнята Нутрибулет на Делимано. С Нутрибулета всичко е лесно и забавно. Слагаш орехите в малката чаша, поставяш смилащото острие и орехите се смилат до нужната консистенция.


Взема се една от корите и се намазва с помощта на четка с 3 с. л. от кексовата смес. В единият край на листа се нареждат парченца локум. Поръсва се с орехите и се навива на руло.
Рулото се поставя в голямата тава на печката.
По този начин се приготвят и останалите рула.
Рулата се намазват с разтопено краве масло и се пекат до зачервяване в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Баницата се залива топла със студения сироп. 
Покрива се със стреч фолио и се оставя да попие сиропа.
Нарязва се на малки рулца, които се украсяват с разтопен шоколад.


Да ви е сладко и радостно с наближаващите празници!