Продукти:
- 350 г обикновени бисквити Petit Beurre
- 200 г краве масло
- 500 г крема сирене
- 200 г заквасена сметана
- 150 г течна сметана
- 100 г пудра захар
- ванилия
- 10 г желатин
- 400 г печена тиква
- 2 с. л. мед
Приготвяне:
За да приготвите този вкусен и балансиран чийзкейк е необходимо да смелете бисквитите и към тях да прибавите разтопеното краве масло. Разбъркайте до образуването на маслени трохи.
Разположете ринг с диаметър 24 см върху поднос, като от вътрешната страна сложете ацетатна хартия. Ако нямате такава може да я замените, като си изрежете ленти от джоб или папка за документи.
Изсипете маслените трохи в ринга и хубаво ги притеснете с дъното на чаша. Оставете на студено.
Залейте желатина с 60 мл студена вода и го оставете да набъбне.
Следва да се заемем с направата на крема. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура, така че ги извадете предварително от хладилника.
В купа поставете крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар, ванилията и течната сметана. (не я разбивайте предварително) Разбийте с миксер до пухкава смес.
Разтопете желатина на водна баня или за секунди в микровълновата печка. Не трябва да е топъл, а само леко течен.
Прибавете го към крема и разбивайте енергично с миксера до неговото усвояване.
Получавате 1 кг крем. От него отделете 600 г.
Към останалото количество крем прибавете тиквата, която може да я пасирате с блендер или както аз направих - намачках с вилица и прибавих меда.
Върху маслената основа за чийзкейка поставете половината от крема с тиква, като не го заравнявате (нека има вълнички). Следва белият крем, върху него крема с тиквата и завършете с белият крем.
Тук вече с украсата може да импровизирате - да поръсите с печени натрошени орехи, идея също е така да сложите нарязани парченца тиква от домашно приготвен рачел.
Ако моята карамелена украса ви харесва, разтопете 100 г захар до карамелен цвят. Излейте внимателно 100 г течна сметана, която предварително е загрята. Бъркайте непрекъснато до разтопяване на карамела. Прибавете 20-30 г краве масло и отместете от котлона. Ако има нужда прецедете карамела. Изчакайте малко да изстине и го поставете в пош.
Украсете чийзкейка и го приберете в хладилника за 3-4 часа.
Освободете чийзкейка от ринга и ацетатната хартия, и се насладете на едно прекрасно есенно блаженство.
Да ви е сладко!
Много благодаря, Криси! Тъкмо навреме ми идва тази рецепта!
ОтговорИзтриване