Продукти:
- 4 обезкостени свински джолани
- 4-5 бр. картофи
- 2 бр. моркови
- 2-3 бр. ябълки
- 250 г гъби печурки
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- риган
- олио
- 1 бучка краве масло
- 1 с. л. крема сирене
Продукти:
И така ... в турската кухня са баклавички, по мое мнение са банички с крем, но както и да ги наричаме няма две мнения относно техният уникален вкус.
За всички любители на хрупкавите кори, ароматен млечен крем и всичко това потопено в балансиран сироп са тези мини баклавички с крем. Пробвайте и споделете вашето мнение!
Рецептата съм я взаимствала от групата ,,Турски вкусотии", където завършека на тези сладки бижута е поръската с шам фъстък, където при мен липсва.
Продукти:
Продукти:
Надали сте правили толкова лесни и в същото време апетитни хлебчета. Аз не бях правила, но сега са постоянно в менюто ни. Без примеси, без консерванти, без Е-та - чисто и не изискващо толкова много време. Може да си замесите тестото от вечерта и да го поставите в хладилника, а на сутринта само го мятате на плота и оттам във фурната.
Продукти:
Почти във всеки край на България се приготвя лютика и в зависимост от традицията рецептите са различни. Лютиката, която ви представям е от Кнежа и рецептата ми беше предоставена от Илияна Кочовска. Тя сподели с мен, че така приготвена лютиката е стара семейна рецепта, която я е приготвяла нейната баба, майка и тя я е наследила от тях.
Едно от условията за получаването на вкусна лютика, е хубаво узрели домати по възможност да са домашни и чушките да са смесени - зелени и червени. А ако и пиленцето е домашно, тогава ще можете наистина да се насладите на един невероятен летен вкус и аромат.
Илиянка приготвя ястието в тава, но аз реших да го разположа в глинен гювеч. Имайте в предвид, че тогава времетраенето за изпичане на пилето се увеличава.
Сърдечно благодаря на Илиянка за споделената рецепта и за разрешението да я публикувам в моят блог!
Продукти:
Толкова лесен и бърз за направа, а с толкова нежен вкус и фин кокосов аромат е този сладкиш. Идеален за направа в забързаните вечери, за вечно нестигащото време ...
При Йоли е с кайсиев конфитюр, при мен е с наскоро направеното сладко от череши. И да споделя - на другият ден сладкиша е още по-хубав и ароматен. И въпреки, че в цялата къща ухае на масло, кокос и ароматно сладко, не бързайте да го хапвате целият, оставете и за другият ден :)
Продукти:
120 г меко краве масло
120 г пудра захар
2 яйца
200 г брашно
2 ванилии
около 250 г сладко от череши
за кокосовите трохи
60 г краве масло
5 с. л. захар
6 с. л. вода
125 г кокосови стърготини
Приготвяне:
За кокосовите трохи в малка касерола се поставят кравето масло, захарта и водата. Поставят се на котлона до разтопяване на захарта. Прибавят се кокосовите стърготини и сместа се оставя настрани.
Мекото краве масло се разбива до пухкавост заедно със захарта. Прибавят се яйцата едно по-едно и последно се добавя пресятото брашно с ванилията. Получава се гъсто тесто.
Тавичка с размери 20/24 см се постила с хартия за печене. В нея се разполага тестото и се заглажда. Върху него се разстила сладкото, което може да бъде по желание. Сладкишът се поръсва с кокосовите трохи.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор 25 минути.
Оставя се да изстине в тавичката и след като напълно е изстинал, тогава се изважда от нея и се нарязва на квадрати.
Люлякът е един от най-ароматните и красиви символи на пролетта. Малко известно е, че освен благоуханен и много красив, люлякът е и лечебен и може да бъде много полезен за човека.
Аз няма да се спирам върху лечебните му свойства, където има доста информация в Интернет, но ще споделя с вас тинктурата, която съм я научила преди години от една моя много добра приятелка. Тинктурата прилагам при болки в мускулите, ставите, гърба и кръста, като с помощта на напоен тампон памук разтривам болезненото място.
Няма никаква философия при приготвянето на самата отвара. Ще ви отнеме само няколко минути...
Избирате си буркан с големина по ваше желание. В случая на снимката е 1.7 литра. Напълвате го с цвят от люляк, като леко го притискате. Наливате буркана със силна ракия, водка или етилов спирт 70%, който се купува от аптеката. С тази вместимост на буркана, на мен ми беше необходимо 1 литър етилов спирт.
Оставяте буркана на тъмно място 30-40 дена, като периодично го разклащате.
Тинктурата се прецежда и се налива в тъмни шишета.
Съхранява се на тъмно и хладно място.