вторник, 24 октомври 2023 г.

Хрупкав сладкиш с тиква


 Познат сладкиш в блога и един от любимите на моят мъж, но този път вместо с ябълки, изпълнен с тиква. И да ви кажа честно май се замислям дали с тиква не се хареса повече у дома. Хрупкава коричка отдолу, с препечена тиква отгоре с аромат на канела и орехи се получи един невероятно вкусен сладкиш. И въпреки не дотам красивият външен вид, сладкиша си заслужава почетно място сред любимите рецепти. 

Продукти:

  • 700-800 г обелена тиква
  • 1 ч. ч. оризов грис (пшеничен)
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1ч. ч. захар
  • 10 г бакпулвер
  • 150-200 г орехи
  • 1 ч. л. канела
  • щипка сол
  • ванилия
  • 150 г краве масло
Чашата е с вместимост 250 мл.



Приготвяне:
Настържете тиквата на едро ренде и към нея добавете канелата, начуканите на едро орехи, щипка сол и ако сметнете, че тиквата не е много сладка, добавете и 2-3 с. л. захар. 
В купа смесете брашното, захарта, гриса, ванилията и бакпулвера. Имах оризов грис и аз използвах него, но няма нужда да купувате непременно от него. Получава се и с пшеничен грис. 
Разтопете кравето масло.
На дъното на форма с незалепващо покритие с размер ф26 - 28 см сложете 2-3 с. л. от кравето масло. 
От сухата смес отделете 1 ч. ч. и буквално я поръсете върху маслото. 
Върху нея разпределете 1/3 от тиквата, без да притискате. Поръсете с няколко лъжици от маслото.
Следва втората част от сухата смес и върху нея тиква, и пак масло.
Поръсете и останалата трета част от сухата смес и завършете с тиква.
Полейте сладкиша с останалото масло.
И отново напомням: никакво притискане на пластовете. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути. 
Ако решите да го направите през постните дни, заменете маслото с олио. 


Да ви е сладко! 


сряда, 11 октомври 2023 г.

Ябълков сладкиш с маскарпоне и ванилов сос

 


 

Продукти: 

  • 3 яйца
  • 180 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 100 г олио
  • 280 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • кората на 1 лимон
  • ванилия
  • 4 с. л. шоколадови капки
  • 2 средно големи ябълки
  • 30-40 г бадемови ядки
за соса:
  • 3 жълтъка
  • 350 г прясно мляко
  • 60 г захар
  • 10 г царевично нишесте
  • ванилия



Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта се разбиват до пухкавост.
Прибавя се маскарпонето и разбиването продължава до гладкост.
Олиото се налива при сместа и след това лъжица по лъжица се прибавя брашното, пресято с бакпулвера. 
Накрая се добавят ванилията, настърганата лимонова кора и 3 с. л. от шоколадовите капки. 
След като сместа хубаво се разбърка, се поставя във форма с размер ф24 сантиметра, постелена с хартия за печене. 
Двете ябълки се обелват и нарязват на дребни парченца. Разпределят се върху сладкиша. Поръсват се останалите шоколадови капки и бадемовите ядки. 
Сладкишът се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор. 
Пече се 40-45 минути. 
След като леко се охлади, се изважда от формата и се прехвърля върху скара до пълното му изстиване. 
Всички продукти за соса се смесват и се поставят на котлона до завиране и леко сгъстяване. 

Поднесете този чуден ароматен сладкиш полят с нежния сос и се насладете на прекрасен и усмихнат ден! 



Да ви е сладко! 

понеделник, 24 април 2023 г.

Мед от борови връхчета


В меда от борови връхчета се съдържа огромно количество етерични масла, витамини и микроелементи. Той е незаменим за тези, които поддържат своето здраве изцяло с натурални продукти.

Боровият мед има противовъзпалителни и бактерицидни свойства, полезно е да се консумира по време на лечение на и като профилактика срещу простудни заболявания, при проблеми с дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Помага за сгряване в студените дни, както и за по-бързото преборване на настинките и кашлицата. Освен лечебните си характеристики, сиропът, приготвен от връхчетата на бора, има много приятен вкус и аромат. Може да се използва за подслаждане на билков чай или да се консумира като сладко. източник: Фрамар

Продукти:

400 - 450 г борови връхчета

2 л вода

захар 

1/2 ч. л. лимонтозу


Приготвяне:

Боровите връхчета се берат от чисти райони и не е необходимо тяхното измиване. 

Заливат се с 2 литра вода и се варят около 40 минути. Оставят се да престоят 24 часа, за да може аромата на връхчетата хубаво да се отпусне. 

Отварата се прецежда и се измерва. Прибавя се захар 1: 1 или ако отварата е 1.5 л се добавя 1.5 кг захар. Добавя се лимонтозу и сместа се слага на котлона. Вари се до капка, капната в чиния да не се разлива. Към краят на варенето, наглеждайте по-често меда, защото като започне да се сгъстява и може да изкипи. 

Медът от борови връхчета се разлива в топли и сухи бурканчета. След като се сложи капачката, бурканчето се обръща и се оставя да изстине така. 




сряда, 29 март 2023 г.

Чьокертме кебап


 Чьокертме кебап или Бодрум кебап е ястие от Бодрум, град в Югоизточна Турция, вилает Мугла, откъдето идва и името на самото ястие. Чьокертме означава ,,деконструирано'' и се приготвя от нарязано мариновано и изпържено на ивици телешко месо, поднесено върху подложка от тънко нарязани пържени картофи и чесново мляко. Другият му вариант е с кайма, който и в момента ви предлагам. 

Рецептата е от групата ,,Турски вкусотии" и ако ви харесва турската кухня, там може много да научите и опитате от екзотичните ястия на нашите съседи. 

Продукти: 

  • 500 г кайма по избор (в оригинал е телешка)
  • 1 глава лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2-3 домата
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • магданоз
  • олио
  • 1 кг картофи
  • 300-400 г чесново гъсто мляко

Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на тънки гредички и се изпържват. 
Докато се пържат картофите, лука се нарязва на дребно и се запържва в малко олио. Към него се прибавя каймата и се готви до готовност. Доматите се настъргват. Прибавят се към каймата. Следват нарязаните на ситно скилидки чесън и подправките. Готви се на слаб огън 3-4  минути. 
Изпържените картофи се посоляват и се разполагат в голяма чиния. Върху тях се изсипва чесновото мляко и отгоре се разпределя каймата. 
Кебапът може да се подреди и като индивиндуални порции. 
Лесно и сравнително бързо за приготвяне на това вкусно ястие със сложното име Чьокертме кебап. 



Опитайте и да ви е вкусно! 

неделя, 19 февруари 2023 г.

Свински джоланчета с пюре от картофи и ябълки в гювеч


 

Не е нужно да е празник, за да ни е вкусно. Прекрасно ястие, с което може да посрещнете гости или да зарадвате семейството си с вкусна вечеря.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Продукти:

  • 4 обезкостени свински джолани
  • 4-5 бр. картофи
  • 2 бр. моркови
  • 2-3 бр. ябълки
  • 250 г гъби печурки
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • риган
  • олио
  • 1 бучка краве масло
  • 1 с. л. крема сирене

Приготвяне:
Джоланите се посоляват и натриват с черния и червения пипер, и 2-3 щипки риган. 
Картофите, морковите и ябълките се почиствват и се нарязват на едро. Гъбите се обелват и ако са по-големи се разполовяват, а ако се дребни се оставят цели. Всичките продукти се поставят на дъното на глинен гювеч, посоляват се и се поливат с 3-4 с. л. олио. 
Върху тях се разполагат овкусените и намазани с олио джоланчета. 
Налива се вода, която почти да покрие месото. 
Гювечът се покрива с алуминиево фолио и тогава се поставя капака. 
Ястието се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса. След като започне са се готви, фурната се намалява на 100-120 градуса. Пече се 1 час и половина. 
Гювечът се изважда от фурната и ако месото е готово, се изважда. 
В купа с решетъчна лъжица се изваждат картофите, морковите и ябълките. Гъбите се оставят в гювеча. При тях се поставят и джоланите и се връщат във фурната до лек загар на месото. 
Извадените зеленчуци, топли, се намачкват с прибор за пасиране. Добавя се кравето масло и крема сиренето, и пюрето се разбърква. 
Сервирайте с удоволствие и усмивка! 



Добър апетит! 

сряда, 8 февруари 2023 г.

Баклавички с крем




 И така ... в турската кухня са баклавички, по мое мнение са банички с крем, но както и да ги наричаме няма две мнения относно техният уникален вкус. 

За всички любители на хрупкавите кори, ароматен млечен крем и всичко това потопено в балансиран сироп са тези мини баклавички с крем. Пробвайте и споделете вашето мнение! 

Рецептата съм я взаимствала от групата ,,Турски вкусотии", където завършека на тези сладки бижута е поръската с шам фъстък, където при мен липсва.  

Продукти:

  • 12 бр. листи за баница
  • 60 г краве масло за намазване
за крема: 
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 35 г (2 с. л.) брашно
  • 15 г (1 с. л.) пшеничен грис
  • 2 с. л. захар
  • 1 ванилия
за сиропа:
  • 400 мл вода
  • 400 г захар
  • ванилия
  • резанче лимон
  • щипка сол

Приготвяне:
Първо се приготвя крема. В малка купа се счупва яйцето. Към него се прибавят брашното, гриса и захарта. Разрежда се с част от млякото. Останалото мляко с загрява. Прибавя се към яйчената смес и се разбърква. Връща се на котлона и крема сее вари до неговото сгъстяване, като се бърка постоянно. Оставя се да изстине. 
Може да се направи, като се смесят всички продукти и тогава се слага на котлона и се вари до сгъстяване.
За сиропа - захарта и водата се варят 2-3 минути. Прибавят се солта и сока на лимона. Отмества се от котлона, ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине. 
Вземат се три листа от корите и се разрязват откъм късата страна на четири ленти. 
В краят на всяка лента се поставя по една пълна супена лъжица от крема. Лентите се сгъват на триъгълници. Нареждат се в тава и се намазват с разтопено масло. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса до златисто. 
След като баклавичките се извадят от фурната, се оставят 2-3 минути и тогава се заливат със сиропа. 
Консумират се след 3-4 часа, когато хубаво са се напоили със сироп. 
От тази доза се получават 16 баклавички. 
Да ви е сладко! 



петък, 7 октомври 2022 г.

Кашкавалки


 Продукти:

  • 200 мл топло прясно мляко
  • 50 г (2 с. л.) кисело мляко
  • 2 яйца
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 550-580 г брашно
  • 50 г меко краве масло
  • 250-300 г кашкавал



Приготвяне:
500 грама брашно се пресява в купа. В него се поставят солта, захарта и маята. Разбърква се до хомогенност. Прави се кладенче и в него се слагат прясното и киселото мляко, яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на кашкавалките) и олиото. Сместа се бърка с лъжица до усвояване на брашното. Прехвърля се на плот, поръсен с останалото брашно. Замесва се меко и гладко тесто, което се слага в намазнена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Тестото трябва да удвои, дори утрои обема си. Тук мога да добавя, че аз замесих тестото от вечерта и го оставих на студено. На сутринта тестото беше втасало. 
Втасалото тесто се прехвърля върху силиконово килимче. Без да се премесва тестото се разточва на правоъгълник с размери 35/45 сантиметра. Намазва се с мекото краве масло и се поръсва с настърганият кашкавал. Навива се на руло. Рулото се нарязва на охлювчета с ширина около 3 сантиметра. При мен излязоха 12 броя. 



Нареждат се в тава постелена с хартия за печене.
Намазват се с отделеният жълтък, който е разреден с няколко капки прясно мляко и олио. 
Кашкавалките се слагат в студена фурна на 180 градуса и се пекат до зачервяване (около 30 минути).



Приятен апетит, съпътстван с хубаво настроение, приятели!