събота, 24 април 2021 г.

Сладък салам с шоколад

 



Любимият на мало и голямо, но този път малко модифициран с новите тенденции, които изобщо не отнемат от неговият чар и вкус. Опитайте и този вариант на незабравимият сладък салам и ще останете очаровани. 

Продукти:

  • 400 г обикновени бисквити Petit Beurre
  • 150 г краве масло
  • 100 г шоколад (млечен или черен)
  • 200 г кондензирано мляко
  • 100 г крема сирене
  • 2 с. л. вино Марсала
  • портокалови корички

Приготвяне:
В съд с незалепващо покритие се поставят маслото, нарязаният шоколад и кондензираното мляко.
Поставят се на котлона на слаб огън и се разбъркват до тяхното разстопяване и обединяване. Съдът се отмества от котлона и се прибавя крема сиренето. Разбърква се хубаво до хомогенизиране. Овкусява се с Марсалата. 
Бисквитите се начупват на дребно и топлата шоколадова смес се излива към тях. Прибавят се и нарязаните портокалови корички. Всичко се обърква и се изсипва върху стреч фолио. С ръце се оформя във вид на руло. Завива се във фолиото и се поставя в хладилник. 
След като сладкият салам стегне, се поръсва с пудра захар.




Ако препочитате класическият вариант на сладкият салам, рецептата може да видите  тук.

Да ви е вкусно, весело и позитивно пролетно! 





петък, 16 април 2021 г.

Пилешко месо върху картофено канапе



Продукти:

  • 800 г пилешко месо от бутчета
  • 2 глави лук
  • 5-6 печени червени пиперки
  • 250 г гъби печурки
  • 200 г готварска сметана
  • 1.200 г картофи
  • 50 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • 250-300 г кашкавал

Приготвяне:
Картофите се измиват хубаво и се сваряват. Обелват се и се намачкват с прибор за картофи. Прибавят се кравето масло, солта и прясното мляко. Пюрето се разбърква. 

Пилешкото месо се нарязва на жулиени. Гъбите се обелват и се нарязват. Лукът се нарязва на полумесеци.
Олиото се загрява в тиган. Прибавя се пилешкото месо и се запържва. Добавя се лука и след като е поомекнал се прибавят и нарязаните пиперки. Следват гъбите и сместа се готви до тяхната готовност. Овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се добавя сметаната и тигана се отстранява от огъня. 
 
Изстиналото пюре се разстила в тава с размер 28 см, като се прави борд. 
В обособената картофена тавичка се изсипва пилешката плънка. 
Отгоре се покрива с настърган кашкавал.
Тавата се поставя в предварително загряла фурна на 180 градуса и ястието се пече до зачервяване. 



Приятен апетит! 

понеделник, 22 март 2021 г.

Апетитно руло от свински джолан



Когато има синхрон в едно семейство и едната част е любител на ,,мръФката", а другата - обича да угажда, се получава нещо апетитно и много вкусно :) 

 Продукти:

1 джолан 

2-3 моркова

1 глава лук

1 глава чесън

черен пипер

бахар 

дафинов лист

червен пипер


Приготвяне:

 Първо на ред е съпружеското участие към приготвянето на това вкусно руло. Връчвате му джоланът и го оставяте да се поти, докато го опърли хубаво. :) След това идва измиването му и хайде в тенджерата под налягане. Прибавяме за компания на зачервеното джоланче обелените цели моркови, лука срязан на две, 4-5 скилидки чесън, подправките и накрая солта. 

Джоланът се вари 40-50 минути или до омекване на месото.  

Оставя се да поизстине. Внимателно джоланът се разрязва само от едната страна и се отстранява коста. Премества се върху стреч фолио. 

Така както е отворен джоланът се посипва с червен пипер и пресован чесън. По желание може да се сложи шарена сол или други подправки. 

С помощта на фолиото джоланът се навива на руло и хубаво се пристяга с него. 

Оставя се на студено да стегне и идва ред на остър нож, и любимата дъска за мезета. 



Приятен апетит! 

сряда, 27 януари 2021 г.

Озахарени портокалови корички

 


В много случаи си мислим, че като знаем нещо от години, и другите го знаят, но явно грешим. Така се получава и с тези портокалови корички. От години си правя вкъщи домашни и никога не купувам от магазините, но не съм се и сещала да напиша в блога тяхното приготвяне. И когато няколко хора ме попитаха как се правят, реших да споделя рецептата. Понеже в годините съм ги правила на око, сега си направих труда да измеря количеството портокалови корички и захарта за улесняване на вас, моите последователи. 

Продукти:

  • 300 г портокалови корички почистени от бялата част
  • 300 г захар

Приготвяне:

Преди да се обелят портокалите се.измиват много хубаво. На всяко резанче се премахва бялата част. Трябва да остане само оранжевата коричка. 

Поставят се в тенджерка и се заливат със студена вода. След като водата заври, се изхвърля и се налива нова вода. Така се процедира 3-4 пъти. 

Към изварените корички се добавя 100 мл вода и захарта. Поставят се на котлона и се варят до гъстотата на сладко. Или капка от сиропа капната в чиния, да не се разлива. 

Готовите корички се прехвърлят в сух и затоплен буркан. Бурканът се обръща с капачката надолу, до пълното му изстиване. 



Това е...лесно и в същото време имате чудесни ароматни домашно приготвени портокалови корички, които може да използвате в сладкиши, бонбони, козунаци, щолени ...  

вторник, 26 януари 2021 г.

Хрупкави ванилови бисквитки

 



Продукти:

  • 2 яйца М
  • 100 г пудра захар
  •  2 щипки сол
  • 130 мл олио
  • 30 г мед
  • ванилия 
  • 420 г брашно
  • 10 г бакпулвер



Приготвяне:
В купа се смесват яйцата със захарта и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. 
Към тях се добавят олиото, меда и ванилията. Сместа отново се разбърква и започва да се добавя по-малко брашното. След като тестото се е оформило на топка се доомесва на плота. 
Получава се много фино и меко тесто, направо копринено. 
От него се късат топчета с големина на орех. Топчето леко се завърта на плота, за да се получи цилиндър. С помощта на сладкарски гребен от едната страна тестото се притиска и след това от другата страна. 


Сладките се нареждат в тава постелена с хартия за печене. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути. 
От тази доза се получават около 40 броя много вкусни сладки. 




Рецептата е адаптирана от блога на прекрасните Ани и Джеф, където сладките ухаят на портокал. 

Споделете с приятели, и кафето и сладките ще са двойно по-хубави! 





неделя, 17 януари 2021 г.

Торфен сладкиш



Този вкусен какаов сладкиш е много популярен сред естонските домакини. 
Тъмнокафявите маслени трохи, които наподобяват торф, откъдето и произлиза името му, в съчетание с нежна изварена плънка е много лек, въпреки количеството масло, не е много сладък и е идеален сладкиш за любителите на изварата. 

Продукти:

  • 250 г студено краве масло
  • 400 г брашно
  • 3 с. л. какао (40 г)
  • 100 г захар

за пълнежа:
  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 500 г кремообразна извара
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. нишесте



Приготвяне:
В купа се поставя брашното, какаото и захарта. Разбърква се и се добавя нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на ръце сместа се прави на трохи. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта за кратко. Към тях се прибавят изварата, заквасената сметана, ванилията и нишестето. Сместа се разбърква до хомогенност. 

2/3 от трохите се разпределят във форма с подвижно дъно с размер 24 сантиметра, без да се притискат. Върху тях се поставя пълнежа с изварата. 
Отгоре сладкишът се поръсва с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 50-60 минути. 
Опеченият сладкиш се оставя във формата хубаво да изстине и тогава покрай стените се минава с нож, и ринга се отваря. 



Да ви е сладко! 

С благодарност на Тили за чудесната рецепта! 







вторник, 12 януари 2021 г.

Картофени топки пълнени с кайма



 Продукти:

  • 1.200 г картофи
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 250 г кашкавал
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио. Прибавя се каймата и се запържва до готовност. Овкусява се с черен пипер и магданоз, и се оставя да изстине.
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. 
Кашкавалът също се настъргва.
Картофите леко се посоляват и се добавят яйцата. В този момент картофите леко се оводняват и трябва да се изцедят с ръце. 
Към тях се добавя половината кашкавал и се овкусяват с черен пипер. 
Взема се чаша с обло дъно и вътрешността се покрива със стреч фолио. 
Поставят се 2 с. л. от картофената смес, която се разпределя по дъното и стените. Поставя се и малко от кашкавала и 2 с. л. от каймата. Притиска се хубаво и отгоре се покрива с още от картофената смес. С помощта на фолиото се оформя топка. 
Картофените топки се нареждат в тава, постелена с хартия за печене. 
С четка леко се намазват с олио. 
Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 45-50 минути. 



Добър апетит!