петък, 7 декември 2018 г.

Питка на кръгове


Тази питка е много лесна за изпълнение, бърза и обикновена на оформление. Но понякога простите неща са по-ефектни и вкусни. Мека, въздушна и с аромат на масълце, питката ще създаде уют на домашната трапеза.
Тестото, което съм използвала е по рецепта на неустоимата чаровница и творец Юлия Андреева - July art

Продукти:
  • 400 мл топло прясно мляко
  • 10 г суха мая (20 г прясна)
  • 2 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 10 г бакпулвер
  • 1 и 1/2 ч. л. сол
  • 850-900 г брашно
  • меко краве масло


Приготвяне:
Към топлото мляко се прибавят захарта и маята. Изчаква се да се разтвори маята и към нея се добавят олиото, яйцето + белтъка, бакпулвера и солта. Всичката смес се разбърква с тел.
Брашното се пресява и се прави кладенче.
Прибавя се сместа и се замесва меко тесто.
Поставя се в намаслена купа и се покрива със стреч фолио.  
Тестото се поставя на топло да втаса. 

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размери 60/50 сантиметра. 
С помощта на нож за рязане на тесто се изрязват краищата на кората, като се оформя правилен правоъгълник. 
Кората се намазва с мекото краве масло и се навива на руло. 
Рулото се нарязва на кръгове, като краищата и изрязаното тесто се оставят за средата на питката. 
Кръговете се разполагат в тава с размер 26 сантиметра, а краищата се оформят и се поставят в средата на питката. 
Питката се поставя на топло да втаса. 
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко. 

Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор 30 минути. 





сряда, 5 декември 2018 г.

Арт торта



Продукти:
за блатовете
  • 350 г брашно
  • 550 г захар
  • 100 г какао
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 15 г бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца М
  • 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
  • 250 мл горещо кафе
  • 180 мл олио
  • 2 ванилии

за белият крем
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г крема сирене
  • 200 г течен бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана

за шоколадовият крем
  • 200 г течен кафяв шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 3 с. л. пудра захар
  • 25 г какао

за украсата
  • малини
  • къпини
  • вафлени пурички
  • сладък мъх
  • бонбони Рафаело

още
  • малини
  • къпини


Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе. 
Сместа се разделя на четири равни части. 
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка. 
Така се опичат и останалите блатове.

Приготвяне на белият крем:
Течната сметана се разбива до плътност.
Маскарпонето и крема сиренето се смесват и към тях се добавя течният бял шоколад. 
Разбърква се и се добавя разбитата сметана. 

Приготвяне на шоколадовият крем:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл. 
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност.

Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя отваряем ринг. В него се слага единият блат. Върху него се разпределя 1/2 от белият крем. Поставя се вторият блат. Следва 1/2 от шоколадовият крем, като върху него се разпръскват малини и къпини. Захлупва се с третият блат, намазва се с белият крем и се завършва с четвъртият блат. 
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа. 

Освобождава се от ринга и отгоре, и отстрани се измазва с останалият шоколадов крем. 
Тортата се украсява според вашето виждане и фантазия.


Да ви е сладко!

Тортата е изключително вкусна и съжалявам, че не мога да ви предоставя и разрез.

Весели празници!
Бъдете здрави и щастливи! 

вторник, 4 декември 2018 г.

Палачинкови рулца с пушена сьомга


Рецепта - елементарна, лесна, но ефектна, която за ваше улеснение, може да направите предният ден, преди да впечатлите гостите си.

Продукти:
  • 5 бр. палачинки
  • 150 г рикота
  • 100 г крема сирене
  • 100 г пушена сьомга
  • маслини без костилки
  • копър

Приготвяне:
Палачинките за стандартни, които се правят във всяко семейство. Могат да се направят предварително и след като изстинат, да се съхраняват в найлонова торбичка. 

Рикотата се смесва с крема сиренето. Посолява се леко и се прибавя ситно нарязаният копър. 
Сместа се разбърква. 
Всяка палачинка се намазва с част от сместа. Поставят се парченца сьомга и нарязаните маслини. 
Палачинката се навива на руло. 
Готовите палачинки се поставят на студено. 


Остава само да ги нарежете на рулца, подредите в поднос и поднесете с голяма усмивка. 


Приятен апетит! 

събота, 1 декември 2018 г.

Портокалови сладки с шоколадови капки

 

Продукти:
  • 360 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 100 г захар
  • 80 г студено краве масло
  • 1 яйце
  • 40 г шоколадови капки
  • настъргана кора на 1 портокал
  • сока на 1 портокал
още
  • 100 г захар кристал
  • 100 г пудра захар


Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера.Към него се прибавят захарта, нарязано на кубчета масло, яйцето, портокаловата кора и сока, и накрая - шоколадовите капки. Замесва се меко тесто. Поставя се в хладилник за 30-40 минути. 

От тестото се късат топченца с размер на малък орех. Овалват се първо в кристалната захар и след това в пудрата. 
Нареждат се в тава застелена с хартия за печене. 
Пекат се 12-15 минути в предварително загрята фурна без вентилатор на 170 градуса. 


Благодаря на Ивана за рецептата на тези ароматни и много вкусни сладки! 

сряда, 7 ноември 2018 г.

Щрудел с тиква


Продукти:
  • 400 г листи за баница (12 бр.)
  • 1.200 кг изчистена тиква
  • 2 дюли
  • 3-4 ябълки
  • 1 ч. л. канела
  • 100 г разтопено краве масло
  • 100 г лешници
  • 70 г бадеми
  • 360 г захар (24 с. л.)
  • пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Тиквата, дюлите и ябълките се настъргват на ситното ренде. Поръсват се с канелата и се разбъркват. Сместа се разделя на 6 части.
Ядките се натрошават.
Взема се един лист за баница, намазва се хубаво с четка с разтопеното краве масло. Върху него се поставя втори лист, който също се намазва с масло. Разпределя се 1/6 от плодовата смес, поръсва се с 4 с. л. захар и натрошени ядки.
Навива се на руло и се поставя в тава, постелена с хартия за печене.
По този начин се приготвят още 5 рула. (Подреждат се идеално в тавата от печката)
Готовите рула се намазват с краве масло.


Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато рулата се зачервят. (може да отнеме около 1 час). Бавното и продължително печене е необходимо, заради суровите плодове.
Още топъл щрудела се поръсва с пудра захар.
Сервира се студен с добро настроение и слънчева усмивка!


Да ви е сладко!
Весела, слънчева и пъстра есен, приятели! 


събота, 3 ноември 2018 г.

Мекици 3


Продукти:
  • 300 мл топла вода
  • 1/4 кубче прясна мая Виво (10 г) 
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 500-550 г брашно


Приготвяне:
Маята се поставя в топлата вода, заедно със захарта, да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят всичките продукти.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Тестото може да замесите от вечерта и купата да поставите в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за 10-15 минути на стайна температура и тестото е готово за приготвяне на мекиците. 

От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като в средата се изтъняват. 
Пържат се в гореща маслена баня. 

Сервирайте със сиренце, домашно сладко и топъл билков чай! 



Да ви е сладко! 


Тук и тук може да видите и други рецепти на мекици, които приготвям, но тази рецепта определено ни е любима.  

петък, 2 ноември 2018 г.

Варено жито



Продукти:
  • 300 г грухана пшеница (500 г )
  • 1 л вода  (1.700 л) 
  • настъргана кора на 1 лимон
  • захар на вкус
  • 2 ванилии
  • 1/2 ч. л. сол
  • орехи



Приготвяне:
Житото се измива в две води. Залива се с 1 л вода и се слага на котлона. Като заври, котлона се намалява и житото се вари 40 минути. 
Тенджерата се завива с одеяло и престоява цяла нощ или няколко часа, до усвояване на водата от житото. 
На другият ден се слага солта и захарта. Разбърква се хубаво до разтопяване на захарта. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.


Житото се поднася поръсено с натрошени орехи.