понеделник, 26 март 2018 г.

Пирожки


Продукти:
за тестото
  • 500-550 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 белтък
  • 1 равна с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 3 с. л. олио
  • 7 г суха мая

за пълнежа
  • сирене + 1 белтък
  • течен шоколад
  • ябълков мармалад

Приготвяне:
Брашното се пресява. В него се поставят солта и захарта, и се обърква. 
В брашното се прави кладенче и се слагат топлите млека, яйцата без единия белтък, олиото и маята. Замесва се меко тесто. В оглед на това, че яйцата са с различен размер, може и да е необходимо още малко тесто за доомесване.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло за 20-25 минути, само да си почине (отпусне). Тестото не втасва. 
Поставя се върху плота и без да се премесва се разточва на кора с дебелина 2-3 милиметра.
От тестото се изрязват кръгове с размер по желание, моите бяха 8 сантиметра. Правила съм ги и като тестото съм го нарязвала на правоъгълници, но тогава не ми се получават еднакви пирожки. Вие си преценете с каква форма ще изрежете тестото. 
След като кръговете са изрязани, се обръщат обратно, което е било отдолу на плота става отгоре и тогава се поставя пллънката. Това се прави с цел при прегъването на пирожката да се залепи тестото, за да не изтича плънката. 
И така...след поставянето на желаната плънка, пирожката се прегъва и краищата се притискат хубаво. Може оформената пирожка леко да се завърти върху плота. 

Пържат се в маслена баня на умерен огън. Изваждат се върху домакинска хартия. 


Остава само да добавите чаша ароматен чай и получавате сравнително бърза и много вкусна закуска. 
Желанието на всеки е изпълнено и усмивки греят на лицата за прекрасен ден! 


Да ви е сладко! 

петък, 16 март 2018 г.

Маслен пай с плодове


Продукти:
за тестото

за крема
  • 250 мл прясно мляко
  • 30 г царевично нишесте
  • 80 г захар
  • 1 яйце
  • 80 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ванилия
  • 40 мл ликьор Бейлис

за украсата
  • плодове


Приготвяне на тестото:
Брашното заедно със солта и бакпулвера се пресяват. Към тях се добавят захарта, жълтъците, яйцето, нарязаното на парченца студено краве масло и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто, което в началото е на трохи, но след месене продуктите се обединяват.
Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час.
Разточва се върху хартия за печене, леко наръсена с брашно, с размер по-голям от формата, за да може да се издигне борд.  
Тестото се прехвърля във форма с подвижно дъно с размер 24 см. Ако нямате такава форма, 
тестото се поставя с хартията, за по лесно отделяне от тавичката. 
Останалото тесто се доомесва с около една шепа брашно. Разточва се и от него се изрязват цветенца и листа. Поставят се около борда, като се залепят с белтък.


Дъното на пая се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене и върху хартията се поставя боб. 
Паят се пече на 180 градуса с вентилатор 30 минути, като на 20-тата минута се покрива с алуминиево фолио. 
Оставя се напълно да изстине във формата и тогава се изважда.

Приготвяне на крема:
Докато тестото се охлажда в хладилника, хубаво е да се направи крема, за да има възможност да изстине.
В купа се поставят яйцето, захарта, ванилията и нишестето. Разреждат се с малкоот прясното мляко. 
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Изсипва се върху поднос и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост. Към него се прибавя сметаната и бейлиса, и се разбърква до хомогенност. 

Изстиналата кора се напълва с крема и се украсява с плодове.


Да ви е сладко!
Весели пролетни дни, изпълнени с много усмивки и щастие, приятели! :)



Сърдечно благодаря на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената рецепта за чудесното маслено тесто

вторник, 13 март 2018 г.

Сладки Розички с два вида плънка


Продукти :
за тестото
  • 250 г брашно
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 60 мл олио
  • 100 г захар
  • щипка сол
  • щипка бакпулвер
  • 1 ванилия

за бадемовият пълнеж
  • 130 г необелени сурови бадеми
  • 80 г захар
  • 1 яйце
  • настъргана кора на 1 лимон

за ябълковият пълнеж
  • 2 обелени настъргани ябълки
  • 2 с. л. захар
  • бучка краве масло
  • канела


Приготвяне:
Брашното заедно със солта, бакпулвера и ванилията се пресява. Към него се добавят яйцето + жълтъка, захарта и олиото. Замесва се тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 час. 

Докато тестото си почива на студено, първо се прави ябълковата плънка. 
Настърганите ябълки, заедно със захарта и маслото се поставят в тиган с незалепващо покритие. Сместа се готви до омекване на ябълките и ако има течност, до нейното изпаряване. Ароматизира се с канела и се оставя да изстине. 

Бадемите заедно със захарта се поставят в блендер и се смилат. Добавя се яйцето и настърганата кора на лимона. Разбърква се. 

Охладеното тесто се разточва и се изрязват кръгове с размер 8 см. 
Всеки кръг се разрязва от четирите страни, като в средата се оставя неразрязано. 
В средата се поставя от плънката и ,,розичката" се завива по този начин. 


Сладките се поставят в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 170 градуса с вентилатор до лек загар. 


Идеята за тези сладки видях в Интернет, но за тестото и бадемовият пълнеж се доверих на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Благодаря ти, сестричке мила! 


Получават се хрупкави и много вкусни сладки. Трудно ми е да определя с кой пълнеж повече ни харесаха, и двата вида бяха много ароматни и определено ще присъстват отново в дома ни. 


Понеже пропорциите за тестото са само за бадемовата плънка, може и да ви остане от плънките. Затова спокойно може да си замесите тесто с 1и1/2 от продуктите. 


Да ви е сладко! 


четвъртък, 8 март 2018 г.

Мини тортички с бял шоколад


Честит празник, дами!
Бъдете нежни, красиви, вдъхновени и обичани!
Нека покрай вас има много слънце, усмивки, споделени мигове и любов!
Весел празник!


Продукти:
за блата
  • 180 г (5 бр.) белтъка
  • 180 г кристална захар
  • 80 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с. л. олио
  • 2 ванилии

за крема
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 110 г захар
  • 50 г царевично нишесте
  • 100 г бял шоколад
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ванилия

за ягодовия слой
  • 200 г ягоди
  • 5 с. л. захар
  • 7 г желатин

за украсата
  • 150 г бял шоколад
  • 100 г ягоди
  • перли


Приготвяне на ягодовият слой:
Ягодите се нарязват, посипват се със захарта и се налива 100 мл вода. Варят се до омекване, прецеждат се през марля и се добавя желатина, който предварително е залят с 50 мл вода и е набъбнал. Сместа се излива върху стреч фолио, което е поставено в тавичка. Оставя се на студено да стегне. 

Приготвяне на блата:
В купа се смесват брашното, ванилията и бакпулвера, и сместа се пресява. Прибавя се половината захар.
Белтъците се разбиват на плътен сняг с другата половина захар. Прибавя се олиото.
Към белтъците се добавя сухата смес и се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва в тава постелена с хартия за печене. 
Блатът се пече на 180 градуса 13-15 минути, трябва да остане бял. 
Оставя се да изстине

Приготвяне на крема:
В купа се смесват жълтъците, захарта, нишестето и ванилията. Разреждат се с част от млякото.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Добавя се към яйчената смес и след това се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Към него се прибавя начупеният шоколад, разбърква се и се излива върху поднос. Покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине. 
След като кремът е изстинал напълно се разбива с миксер и към него се добавя разбитата сметана. 


Сглобяване на тортичките:
От белият блат с ринг с размер 8 см се изрязват кръгове.
От ягодовото желе, също се изрязват кръгове. 
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник.
Взема се едно кръгче, върху него се шприцова крем, поставя се кръг от ягодовото желе и отново се поставя кръгче блат. 
В средата се поставя ягода и около нея се шприцова крем. 
Накрая тортичките се украсяват с фигурки от бял шоколад. 


Весел и споделен празник с любимите ви хора, мили дами! 
Усмихвайте се...
,,Животът е като огледало - ако му се усмихнеш, ще ти отвърне със същото"
Хорас Джексън Браун



понеделник, 5 март 2018 г.

Торта с еклери


Продукти:

за крема
  • 5 жълтъка
  • 70 г царевично нишесте
  • 30 г брашно
  • 220 г захар
  • 1 л прясно мляко
  • 3 ванилии
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г карамелен сос


Приготвяне:
Моето бутер тесто беше цяло парче, което разделих на две, с размери 28/26 см. 
Всяка част се слага върху хартия за печене и се надупчва с вилица, без да се пропускат и краищата. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, 25 минути. 
Оставят се да изстинат. 

Жълтъците се смесват със захарта и се разбъркват. Добавят се брашното, нишестето и ванилията и се разрежда с част от прясното мляко. 
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. 
Горещото мляко се налива постепенно към яйчената смес и отново се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване.
Изсипва се върху поднос. Покрива се със стреч фолио и се оставя на студено.

Студената сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се поставя в голяма купа и се разбива с миксер до пухкавост. Към него се прибавя сметаната и се хомогенизират. 

Единият блат се поставя в поднос. Върху него се разпределя половината от крема. (по-лесно е, като сложите крема в пош с кръгъл накрайник). 
Върху крема се поставя част от карамела, който е поставен в корнет.  
Поставя се вторият блат, останалият крем и карамел
Тортата се завършва с еклери.
Украсява се с ягоди. 


В унисон с ароматните ягоди, еклерите напълних със следният крем:
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. крем Оле ягода на д-р Йоткер
  • 2-3 с. л. течна сметана
Всичките продукти се поставят в купа и се разбиват с миксер.
А тук може да видите рецептата на еклери напълнени с пухкав крем. 


Насладете се, приятели, на този разкош, който предизвиква една голяма усмивка на лицето! 

събота, 3 март 2018 г.

Еклери


Няма нищо ново и по-различно от класическите рецепти за еклери, но нали все пак блогърите, освен че оставяме нещо от нас във всяка рецепта, трябва да оставим и рецепти, доказали се във времето, за поколението, което идва след нас.

 Продукти:
за пареното тесто
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 100 г краве масло
  • 100 г брашно
  • щипка сол
  • 3 яйца М

за крема:
  • 400 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 1 яйце
  • 40 г царевично нишесте
  • 2 ванилии
  • 150 мл течна сладкарска сметана

за глазурата
  • 100 г шоколад
  • натрошени бадеми
  • айсинг
  • захарни декорации


Приготвяне на пареното тесто:
В малка тенджера се поставят млякото, водата, маслото и солта. Като заври течността, наведнъж се изсипва брашното и се бърка с лъжица, докато тестото стане на топка. 
Оставя се да изстине до стайна температура. 
Има два начина да се продължи обработката на тестото. Единият при поставянето на яйцата, тестото да се разбърква с ръка, а другият е разбиването да става с миксер. 
Аз избирам по-лесния начин - миксера.
Изстиналото тесто се разбива с миксера, докато стане на трохи. Прибавя се едното яйце и разбиването продължава до усвояване на яйцето от тестото. Така се процедира и с останалите яйца. Тестото трябва да е меко, но не и прекалено, за да може да се шприцова и купчинките да не се разливат. 
Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник. 
Върху хартия за печене се шприцоват кръгли купчинки с размер около 5-6 сантиметра. 
Връхчетата, които се получават се притискат леко с мокър пръст. 



Еклерите се пекат на 200 градуса 20-25 минути. След това фурната се оставя леко отворена и еклерите изстиват в нея. 
Черупките на еклерите, могат да се съхраняват ненапълнени 10 дена в сухо помещение



Приготвяне на крема:
Спорен е въпроса с какъв крем се пълнят еклерите, но всеки може да си ги напълни според предпочитанията си. 
Аз обичам еклерите с пухкав ванилов крем и затова моето предложение е този крем.
Нишестето се смесва с яйцето, захарта и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко. 
Останалото мляко се слага на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине напълно.
Студената сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се разбива до гладкост и се смесва със сметаната. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник.

С помощта на ножче отдолу на черупките се прави малък отвор, откъдето се пълнят еклерите. 

Готовите еклери може да ги поръсите само с пудра захар, а може и да ги украсите като мен с шоколад и айсинг. 

От тази доза се получават 25 броя еклери, с размер в диаметър 5-7 сантиметра. 



Подсладете си душата, усмихнете се широко, прегърнете близките си и животът, освен вкусен, ще бъде и красив! 



четвъртък, 1 март 2018 г.

Млечна баница на розички



Продукти:
  • 1 пакет листи за баница (16 бр) 
  • 125 г краве масло
  • 1 л прясно мляко
  • 300 г захар
  • 4 яйца
  • 3 ванилии


Приготвяне:
Всеки лист се намазва с четка с разтопеното краве масло. Навива се на хармоника и след това на руло, като по този начин се получава розичка. Гледайте да го завиете колкото е възможно по-хлабаво. 
Всяка розичка се поставя в тава с незалепващо покритие с размер 26 см в диаметър, като долната завита част се поставя отгоре. По този начин се процедира и с останалите кори. 
Отгоре баницата се намазва с останалото краве масло. 


Пече се на 180 градуса 35 минути или до хубав загар на корите. 


Прясното мляко се затопля заедно със захарта, колкото да се разтопи захарта. Ароматизира се с ванилията. 
Яйцата се разбъркват в дълбока купа с тел. Към тях на струйка се добавя прясното мляко. 
Запечената баница се залива с яйчената смес и се поставя отново във фурната. 


Пече се на 200 градуса 15 минути. Следете консистенцията на баницата. Не трябва да я препичате, даже напротив, в средата като натиснете се вижда нестегнат сос. 
Баницата се оставя да изстине.

Поръсва се с пудра захар и да ви е сладко.


За още по-голям разкош, към баницата за сервиране, аз направих и карамелен сос, който може да видите тук

Рецептата е адаптирана от тук.



Честита Баба Марта, приятели!
Бъдете здрави, весели, засмени и от обич окрилени!