понеделник, 20 април 2020 г.

Дроб сарма


Продукти:
  • 400 г сварени агнешки дреболии
  • 2 връзки зелен лук
  • 300 г гъби печурки
  • 150 г ориз
  • олио
  • черен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • сол
  • агнешко було 


Приготвяне:
Няма да се спирам върху измиването на агнешките дреболии, само искам да вметна, че след като са почистени идеално, се заливат с гореща вода и се оставят на котлона да бъкнат около 10-15 минути. Изваждат се от водата и се заливат отново с топла вода, посоляват се и се варят до готовност. Дреболиите се изваждат и нарязват на дребно. Полученият бульон се запазва за заливането на дроб сармата. 
В сгорешеното олио се запържват нарязаните гъби. Прибавя се зеленият лук и се готви до омекване. 
Прибавя се измитият ориз и леко се запържва. Следват дреболиите и черният пипер. Сместа се залива с бульона и се вари до полуготовност на ориза. След отстраняването и' от огъня се подправя със ситно нарязаните магданоз и джоджен. Оставя се настрани леко да се охлади. 

Агнешкото було се нарязва на парчета. Всяко парче се поставя в черпак и върху него от приготвената плънка. Краищата на булото се загъват върху плънката и така се оформя сармата. Сармите се нареждат една до друга в тава със сгънатите краища отдолу. Заливат се с малко бульон и се пекат във фурната на 180-200 градуса. 


По желание сармите могат да се залеят с разбити яйца и кисело мляко и отново да се допекат. В къщи предпочитаме дроб сармата без заливка и затова не съм слагала. 


По желание се сервира с кисело мляко. 
Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Много е вкусна, Хриси и снимките апетитни!
    Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Кате!
      Нека има светлина, обич, любов и уют, и във вашият дом!

      Изтриване