петък, 17 януари 2020 г.

Тулумбички



Продукти:
за парено тесто
  • 500 мл вода
  • 1 с. л. захар
  • 20 г краве масло
  • щипка сол
  • 300 г брашно
  • 1 с. л. нишесте
  • 1 с. л. пшеничен грис
  • 4 яйца
  • олио за пържене на тулумбичките

за сиропа
  • 500 мл вода
  • 600 г захар
  • 1/4 лимон
  • щипка сол


Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да може да изстине напълно. 
Водата заедно със захарта се слагат на котлона. Сиропът се вари около 10 минути. Трябва да стане по-гъстичък, за да не може да се пропива много в тулумбичките и те да омекнат, а да са сладки и хрупкави. Накрая се изцежда лимона и се пуска в сиропа, за да го ароматизира. 

Пареното тесто се приготвя по следният начин. Водата, солта, мазнината и захарта се загряват до кипване. Към кипящата вода се прибавя брашното изведнъж при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. ето продължава докато се получи гладко еднородно тесто, което се отлепва от стените на съда.  
Тестото се прехвърля в купа и се оставя да изстине. 
Към изстиналото тесто се прибавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива с миксер до пълното му усвояване. Трябва да се получи напълно еднородно гладко тесто. 
Накрая се прибавят гриса и нишестето. 
Тестото се поставя в пош със звездовиден накрайник. 

Тулумбичките се пържат в маслена баня, така че за по-удобно олиото се налива в малка касерола. След като мазнината е загряла на средна температура в нея се шприцоват тулумбички, като се отрязват с ножица. При поставяне на тулумбичките в маслена баня те падат на дъното и се пържат едновременно от всички страни, докато се образува въздушна камера, която ги издига на повърхността. Ако в началото температурата е висока, има опасност тулумбичките да останат сурови в средата, така че внимавайте. Пържат се до твърда кафеникава корица. При разрез се вижда кухина, която се получава от разширяването на въздуха и от налягането, което упражняват образуваните водни пари.


Щом се извадят от мазнината тулумбичките веднага се пускат в студеният сироп. Тук вече сами си преценете колко време ще ги държите в сиропа. Ние ги харесваме сладки, но не и пропити и капещи от сироп, и затова след като ги пообърна в сиропа, веднага ги изваждам. 

От тези продукти аз получих 50 броя вкусни тулумбички, които и на следващият ден си запазиха сочността и хрупкавината. 


Да ви е сладко! 





8 коментара:

  1. Прекрасни! Много добра кулинарка си и често надничам в блога ти. Благодаря за всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря, Валя, за доверието!
      И аз ти благодаря за хубавите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Подредени кехлибарени бижута, като за витрина!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,Хриси!Прекрасни толумбички! Интересна рецепта и ще се опита непременно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да пробваш рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване