събота, 16 декември 2017 г.

Луксозни бадемови бонбони


Луксозни и много вкусни бонбони, перфектни за наближаващите празници.
Изненадайте своите гости с нещо различно, подарете им радост и внимание!



Продукти:
за шоколадовият пълнеж
  • 150 г шоколад (черен или млечен)
  • 100 г ситно натрошени бадеми

за обвивката

за глазурата
  • 150 г шоколад
  • 30 мл олио 
  • златна боя на прах


Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Към него се прибавят бадемите. Сместа се оставя да изстине и когато е полутвърда от нея се оформят около 45-50 топчета с големината на малък лешник. 

Бадемовият марципан, който можете да направите по тази рецепта, се смесва с кокоса. Размесва се с ръка. 
От марципана се откъсва малко топче, разплесква се между дланите и в него се поставя шоколадовото топче. По този начин се оформят всички бонбони и се оставя на студено.

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се олиото. 

Всеки бонбон се топи в глазурата и с помощта на две вилици се отцежда от излишният шоколад. Готовите бонбони се нареждат върху хартия за печене. 
След като глазурата стегне, бонбоните се доукрасяват с корнет с шоколад. 
Накрая се намазват с четка със златната боя. 


Да ви е сладко!


Весели и благословени празници!
Бъдете здрави и усмихнати! :)


четвъртък, 14 декември 2017 г.

Сладки Коледни свещи



Продукти:
за тестото
за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г царевично нишесте
  • 1 яйце
  • 130 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии


Приготвяне:
За тази рецепта са ви необходими тръбички с диаметър 3 сантиметра. Аз си приспособих картонените тръбички, които обвих с алуминиево фолио. 

Брашното се поставя в купа и към него се прибавя мекото масло, захарта, двете яйца и ванилията. Замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
За по-лесна работа, тестото се разделя на две.
Взема се едната част и се разточва върху набрашнена повърхност. 
За да не станат с еднаква височина свещите, тестото се нарязва на ленти с различна ширина, например 5-6 см и 8-9 сантиметра.
Вземат се тръбичките и върху тях се увива от тестото.


Тестото се намазва с помощта на четка с разбитото яйце и след това ролката се овалва в натрошените орехи.


Нареждат се в тава, постелена с хартия за печене.


Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване. 
Още топли рулцата се изваждат внимателно от тръбичките. Оставят се да изстинат. 
Така опечени могат да се съхраняват в кутия с капак няколко дена, и когато са ви нужни да се направи крема, и да се напълнят.
В зависимост колко големи ще направите рулцата, се получават около 18-20 броя. 

Кремът се приготвя, като нишестето се смесва със захарта, яйцето и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко. Останалото мляко се поставя на котлона и като заври се прибавя към горната смес. Кремът се връща на котлона и се вари до сгъстяване.
Изсипва се в поднос, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Течната сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива с миксер до пухкавост. Прибавя се сметаната и се разбърква до хомогенност. 
Кремът се поставя в пош и се пълнят рулцата. 
За по-лесно може да си приготвите крема от готови пудинги и след като изстине пак да го обогатите, и направите по-пухкав със сметана. 

Напълнените рулца се подреждат прави в поднос и се украсяват ,,пламъка".


Пламъкът може да се направи от карамел, както в случая го е направила Ивана.
Аз реших да импровизирам и да бъде от бял шоколад. Разтопява се шоколада на водна баня. Поставя се в корнет и върху хартия за печене се рисуват ,,пламъци". Като се втвърди шоколада, се оцветява със златна боя на прах.


Идеята за тези красиви Коледни свещи видях при Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".
Благодаря ти сестричке, мила!


Весели и благословени празници, приятели!
Бъдете здрави, обичани и усмихнати! 

понеделник, 11 декември 2017 г.

Коледен венец за врата


Коледният венец е незаменима част от празничната декорация на дома. Закачен на входната врата, той приветства гостите и загатва за домашният уют отвъд прага.
Всъщност венецът символизира кръговрата на живота, неспиращата любов и приемствеността в семейството.
Коледен венец, може да си закупите готов, но аз ще ви покажа моята идея и виждане за него.


Необходими са ви лозови клонки. Увийте ги на венец, като на няколко места ги привържите с канапена връв.
С помощта на четка и бял латекс се получава белият ефект на венеца и шишарките.
Шишарките се закрепят с помощта на пистолет за топъл силикон.
Промушват се зелени клонки от ела.
Закрепват се изсушени кръгчета от портокал и лимон.
Накрая се връзва голяма панделка и венеца е готов да украси вратата ни.


Доставете си това удоволствие и емоция!  Направете си ваш неповторим коледен венец!







Весели празници!

петък, 8 декември 2017 г.

Бонбони със сушени фурми, кокос и...


Продукти:
  • 150 г сушени фурми
  • 50 г кокосови стърготини
  • 70 г подсладено кондензирано мляко

за глазурата
  • 150 г шоколад
  • 30 мл олио


Приготвяне:
За тази рецепта ви е нужен Нутрибулет или блендер с по-голяма мощност.

Фурмите се нарязват, смесват се с кокоса и се блендират. 
Сместа се поставя в купа и към нея се прибавя кондензираното мляко. 
Размесва се до хомогенност.
С мокри ръце се оформят бонбони. Получават се около 19-20 бонбона по 12-14 грама. 
Бонбоните се подреждат в поднос и се поставят във фризера за 30 минути.

Докато бонбоните ,,замръзват" във фризера, се разтопява шоколада на водна баня.
Като се разтопи се налива олиото.

Силно изстудените (почти замръзнали) бонбони се пускат един по един в шоколада и с помощта на две вилици се изваждат и се поставят върху хартия за печене. Поръсват се с кокос и се оставят на студено да стегнат. 


Да ви е сладко!


неделя, 3 декември 2017 г.

Маринована скумрия


Много любима в нашето семейство, но за жалост почти винаги сме я правили със замразена риба. Наскоро ми попадна прясна скумрия и немога да се въздържа, поради факта, че вкуса няма нищо общо със замразеният вид, да не споделя как я приготвяме в къщи.
Говоря, как я приготвяме, защото обикновено моят мъж я почиства, осолява и нарязва, и след това следва и моята част  към общото дело.
Не мога, а и няма нужда да ви давам точни грамажи.

Необходими са ви:
  • прясна скумрия
  • морска сол
  • лимон
  • дафинов лист
  • бахар
  • черен пипер
  • олио


Приготвяне:
След като мъжкото тяло, изчиства, измива хубаво и старателно рибата, му помагаме да я осоли. Под зоркият ни поглед рибата отвътре хубаво се напълва със сол, а след това и отвън почти се покрива със солен пласт. 
Така се оставя да престои 24 часа.
Рибата се измива под течаща вода и отново любимият влиза в действие, като я нарязва на шайби с размер 1.5-2 сантиметра. 
Вече можем да дадем почивка за ,,канските'' усилия на мъжа, като го възнаградим с чаша хубаво питие, и да се заемем с по-деликатната част.
На дъното на кутия се поставят тънки резанчета лимон, черен пипер на зърна, бахар и начупен дафинов лист. Върху тях се нареждат плътно шайбите риба. 
Отгоре пак се разполагат лимончета, черен пипер, бахар и дафинов лист. 


Рибата се залива с олио (не е нужно олиото да покрива цялата риба, но е хубаво да се обръща отвреме-навреме) и след 12 часа може да и' се насладите с чаша изстудена бира. 


Ако случайно нещо ви попречи да измиете рибата след 24 часа, не се притеснявайте. Може и да престои в сол няколко дена, само че след измиването я изкиснете в студена вода 1-2 часа. 

Рибата се съхранява в хладилник. 


Добър апетит!



Коледен свещник


Слабост са ми украсите от естествени материали и почти всяка година разнообразявам ,,сърцето" на Коледната трапеза - свещника, който да заблести и да даде топлина, и красота на масата.
И друг път съм правила свещи с декупаж, но сега реших да споделя и с вас колко лесно се правят и колко красиви се получават.

На първо време трябва да си закупите бели, червени или какъвто цвят решите свещи, важното е да са едноцветни. Отивате след това в книжарница за декупаж и си избирате салфетка с коледен мотив.
Изрязвате мотивите и решавате къде и как да бъдат разположени на свеща.


След това ви е необходимо да имате една стара чаена лъжица. (По принцип лъжицата не се разваля, но все пак нека да е ,,пенсионирана".)

Лъжицата се нагрява на пламъка на свещ и с нея леко се притиска мотива към свеща. Парафина се разтопява и по този начин мотива от салфетката се залепя.


Свещите са готови, а останалите неща за самият свещник, съм ги събирала в гората и по поляните.


Шишарки, кори от дървета, жълъди, шипки, клонки и всичко, което ви попадне в полезрението е идеално за сътворяване на домашни украси.
За основа на свещника, може да помолите някой да ви отреже ,,филия'' от дърво. След това я лакирвате с 30% лак и като изсъхне, започвате да фантазирате и забавлявате.






Ето тук и тук може да видите и останалите ми Коледни украси.

Посрещнете празниците весели, здрави и засмяни! 

петък, 1 декември 2017 г.

Магичен кокосов сладкиш


Лесен и уникално вкусен сладкиш. Трудно се устоява на невероятната комбинация от кокос и нежен крем брюле, обгърнати от карамелен сос.

Продукти:
  • 1 кутия (394 г) подсладено кондензирано мляко
  • 1 кутия (от кондензираното мляко) прясно мляко
  • 3 яйца
  • 125 г кокосови стърготини
  • 2 ванилии
  • 3 с. л. кафява захар


Приготвяне:
В купа кондензираното мляко се смесва с прясното мляко. Количеството на прясното мляко е пълна кутия от кондензираното мляко. 
Прибавят се жълтъците от яйцата и се разбърква до хомогенност.
Добавя се кокоса. 
Белтъците се разбиват с миксер до плътен сняг.
Прибавят се към кокосовата смес и се разбърква леко с шпатула.
Захарта се карамелизира и се слага в кексова форма с размер 30/10/7 сантиметра.
Върху карамела се изсипва млечно-кокосовата смес. 
Формата се поставя в по-голяма тава и в нея се налива топла вода. 
Сладкиша се пече на водна баня на 180 градуса 40 минути.
При печенето повърхността бързо получава загар и някъде на десетата минута тавата се завива с алуминиево фолио.
Сладкиша се оставя да изстине във формата. След това се поставя в хладилник за 2-3 часа и тогава се обръща в поднос. 


Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук