сряда, 6 ноември 2024 г.

Морковен сладкиш



 Лесен за приготвяне, непретенциозен, но в същото време много лек и вкусен сладкиш.

Продукти:

  • 3 яйца
  • 180 г захар
  • 130 г олио
  • 250 г ситно настъргани моркови
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ванилии
  • щипка сол 
  • 100 г бадеми

Приготвяне:
Подгответе си тавичка с размери 20/30 см, като я намажете с олио и натупате с брашно.
Счупете яйцата в купата на миксера, прибавете захарта и разбийте на пяна. Налейте олиото (написала съм го в грамажи, защото по този начин по-лесно се измерва. Поставяте купата с разбитите яйца на везната и направо отмервате нужното количество). Разбийте сместа и поставете морковите, които предварително сте настъргали. Следва пресятото брашно с бакпулвера, солта и ванилията. Разбъркайте сместа с шпатула и я изсипете в тавичката. 
Поръсете отгоре сладкиша с бадемите.
Изпечете сладкиша на 180 градуса за 30-35 минути. 
Оставете го да изстине в тавичката и след това го нарежете на квадрати. 



Сервирайте с усмивка и добри мисли! 
Да ви е сладко! 

събота, 2 ноември 2024 г.

Здравословни овесени кекстчета



 Ако избягвате брашното и захарта, но в същото време ви се хапва нещо сладичко, това е вашето лакомство. Макар и с неглиже вид, тези малки кекстчета ще ви очароват с лесното приготвяне, с тяхната  сочност и аромат. 

Рецептата видях при прекрасната Бени, която е за шест кекстчета, но аз удвоих дозата и направих директно 12, за което не съжалих. 

Продукти:

  • 200 г фини овесени ядки
  • 180 г фурми без костилки - нарязани
  • 80 г олио
  • 80 г мед

  • 260 г изчистени и настъргани ябълки
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 2 яйца
  • щипка сол



Приготвяне:
За приготвянето на тези вкусни кекстчета ви е необходим блендер или нутрибулет. Аз използвах нутрибулет, като направих сместа на два пъти. 
Сложете купата на блендера на домакинско кантарче и отмерете 200 г овесени ядки, след това добавяйте последователно останалите продукти. Блендирайте, като се постараете парченцата фурми да се виждат. 
В 12 формички за мъфини поставете книжни капсулки и разпределете сместа, като напълвате формичките догоре. 
Изпечете кекстчетата на 170 градуса за 20-25 минути. 
Оставете ги да изстинат върху решетка и се насладете без угризение. 



Слънчева есен, осеяна с много цветно настроение!