Преди време правих подобен сладкиш от един италиански сайт, но се получи много сух и не ми хареса. Толкова са впечатляващи тези потъващи топчета, че не се отказах и като видях тази рецепта тук, реших, че опитите ми продължават.
Отправих зов за помощ за превода на рецептата към една моя виртуална и много отзивчива приятелка. Кокичетата от нашата градина са за теб, мила!:)
Направих рецептата с малки различия от оригиналната, но се получи един впечатляващ сладкиш.
Продукти за топчетата:
- 200 г крема сирене (в оригинал е прясно безсолно сирене)
- 3 с. л. захар
- 1 жълтък
- 10 с. л. (70 г) кокосови стърготини (по оригинал 5-6 с. л.), предполагам, тъй като сиренето е по-твърдо и затова кокосовите стърготини са по-малко
Продукти за кексовото тесто:
- 200 г краве масло
- 3 яйца
- 150 г захар
- 200 мл течна подсладена сметана
- 3 с. л. прясно мляко
- 220 г брашно ( 1 и 1/2 ч. ч. брашно по оригинал)
- 1 пак. бакпулвер
- 1 с. л. какао
Продукти за крема:
- 1 л прясно мляко
- 1 ч. ч. захар
- 3 с. л. брашно
- 3 с. л. нишесте
- 1 яйце
- 4 с. л. крема сирене
Аз реших готовият сладкиш да го залея с готов пудинг, а вие ако решите може да си направите крем по оригиналната рецепта.
Приготвяне на топчетата:
Всички продукти се смесват и объркват с лъжица. С влажни ръце се взема малко от сместа и се оформят топчета с големината на орех. Трябва да получите 24 топчета. Поставят се в хладилника.
Приготвяне на кексовото тесто:
Кравето масло се разбива заедно със захарта до побеляване. Прибавят се яйцата едно по едно, като разбиването продължава.
Към маслената смес се прибавят на порции пресятото брашно с бакпулвера, течната сметана и прясното мляко, като се редуват и се завършва с брашното.
Тавичка с размери 35/22 см се намазва леко с мазнина.
Изсипва се половината от кексовата смес. В другата половина се поставя какаото.
Върху бялата смес се поставя кафявата смес и внимателно се разстила.
Нареждат се топчетата и леко се притискат с пръст да хлътнат надолу.
Сладкиша се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35-40 минути.
След като сладкиша изстине, се приготвя пудинга по указание на опаковката и се излива върху него. Моята тавичка е с височина 7 см и ми остана малко от крема.
Декорира се с шоколадови пръчици или по желание с друга украса, но след като крема е изстинал.
Нарязва се на пастички и ооо... красота и вкусотия!
Споделете сладкиша с весели приятели и денят ще бъде чудесен!
Добре де,бива ли такова нещо.Две любими неща на едно място.Сладкиша е точно по нашия вкус,а за кокичетата .....ти завидях .Ще го пробвам задължително.Прегръдки и усмивки от нас :)
ОтговорИзтриванеМиме, и от мен прегръдки за вас...и те чакам да дойдеш да си набереш кокичета :)
ИзтриванеА сладкиша е чудесен и ще ви хареса.
Прекрасен ден!
Сладкиша е много интересен и казано честно го виждам за първи път. Много добре изглежда! Снимките са впечатляващи- чак ми се ще да съм ти на гости в момента.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :)
Габи, хайде идвай да похапнем сладкиш и да си набереш кокиченца :)
ИзтриванеБлагодаря ти и усмихнати почивни дни! :)
Ай, ай каква красота, това е уникален сладкиш,Хриси браво за апетитния сладкиш,който си предложила,а и тези сладурски кокиченца-страхотно допълнение:)Големи прегръдки от мен и хубав ден:)))
ИзтриванеБлагодаря, Сузи! Радостно е, когато предложените рецепти се харесват!
ИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!
Много вкусно изглежда този сладкиш, а пък кокченцетата са красота! Благодаря! При нас си трупа сняг и кокиченцата ще се забавят! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Петя!
ИзтриванеКокиченцата на масата ни усмихват деня и ни напомнят, че пролетта наближава!
Поздрави и хунав ден, мила!
Виждала съм този сладкиш, също съм мислила да опитам, но все още не съм. Засега ще се почерпя виртуално от твоя, Хриси, получил се е чудесно! И браво, печели този, който не се отказва. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Благодаря, Гери! Никога не е късно да направиш сладкиша. Горещо ти го препоръчвам!
ИзтриванеСърдечна прегръдка!
Хриси, чудесен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аля!
ИзтриванеУсмихнат ден! :)
Чудесен е сладкиша, Криси.Не съм виждала подобна технология за правене на сладкиши.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели! Технологията е подобна на едни мъфини ,,Утринна роса", които отдавна се каня да ги направя.
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Уникален сладкиш,Хриси,отново ми плени сърцето с поредна сладост!
ОтговорИзтриванеРоси, тези сладки неща и на мен ми пленяват сърцето, но и тялото ми става едно пленителноооооо :)))
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Хриси, правила съм този сладкиш и знам колко е вкусен...а и ефектен е!
ОтговорИзтриванеОбаче ще си крадна от тез кокиченца, та каквото ще да е, да ме прощава преводачката:))
Веси, от кокиченцата има за всички. Набирам едно букетче и за теб. :)
ИзтриванеРазкошотия, Хриси! Красота и сладост, страхотен десерт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Много си мила!
ИзтриванеПрегръдка за една спокойна нощ!
Ей, ама много готина хрумка е този сладкиш. Непременно ще го опитам, Хриси!Непременно! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марте! Сладкиша си заслужава направата.
ИзтриванеХубав ден и от мен!
Много хубави нови предложения, Хриси с чудесни рецепти и красиво представяне...-
ОтговорИзтриванеи солените предястия с език, и питките са разкошни, но това изкушение е неустоимо...
Много ефектно, контрастно и фино... Поздрави за теб и хубав ден!
Много ти благодаря, Дианка за всички хубави думи! Усмихна ми деня! :)
ИзтриванеПрекрасен ден ти желая!
Хриси,най -после направих твоя сладкиш с топчета,получи се много вкусен и ароматен десерт, благодаря за ефектната и споделена рецепта.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадва, Сузи! Благодаря ти за доверието!
Изтриванемного се извинявам, искам да попитам дали няма яйце, или жълтък в сместа за топчетата,тъй като бих искала да опитам да го направя и да не объркам нещо - сладкиша изглежда страхотно
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеВ топчетата няма яйца. Направете рецептата както съм я обяснила и ще получите един много вкусен и ефектен сладкиш!
Поздрави!
Здравейте отново, Анонимен!
ИзтриванеМного се извинявам за грешката, която съм направила! Понеже рецептата съм я правила отдавна и сега направих справка с тетрадката си и видях и снимката, която съм публикувала и установих, че в сместа за топките има 1 жълтък. Благодаря за забележката! Ще направя редакция на публикацията.
Поздрави!
Здравейте, относно сместа за топчетата - на снимката се вижда много добре нещо жълто подобно на жълтък - та това сега жълтък ли е или е нещо друго и какво?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Светлана!
ИзтриванеВ горния коментар съм обяснила относно жълтъка. Извинявам се и на вас, ако съм Ви заблудила!
Поздрави!
Много Ви благодаря за бързия отговор!Снимките на сладкиша Ви са страхотни и смятам да се опитам да го направя и аз.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако сладкища ви хареса!
ИзтриванеМоже да споделите снимка на страницата ми във Фейсбук!
Хубав ден! :)
здравейте, течната сметана в кексовото тесто трябва ли де се разбие
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеВ описанието на приготвяне на кексовото тесто съм посочила и добавянето на течната сметана.
Стана страхотно😊
ОтговорИзтриванеПревъзходен ☺
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Надя! :)
ИзтриванеЗдравейте, сладкишът изглежда прекрасно! Дали може маслото от блата да се намали като количество или да се замени с олио? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеНяма как да замените кравето масло с олио, защото маслото се разбива със захарта и към него се прибавят останалите продукти. Може да намалите маслото, като съответно намалите и останалите продукти и ще получите по-малък сладкиш.
Поздрави!