петък, 29 декември 2017 г.

Портокалова новогодишна торта


Щастливи Коледни и Новогодишни празници!
Нека да са пълни домовете ни с уют, топлина и разбирателство!
В сърцата ни да има любов и обич, а в очите- щастие!
Да се радваме на здраве, благополучие, радостни и хубави дни!
Нека през Новата година бъдем по-добри и много обичащи!

Продукти:
за блатовете


за крема
  • 800 г заквасена сметана
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г крема сирене
  • 200 г течна сладкарска сметана
  • 300 г пудра захар
  • 100 мл портокалов сок
  • настъргана кора на 1 портокал
  • 15 г желатин

за украсата
  • 100 г шоколад
  • 60 мл течна сладкарска сметана
  • шишарки (по тази рецепта)
  • елхови клонки
  • зърна нар
  • портокалови резанчета
  • арония
  • къпини
  • кокосови стърготини


Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява с бакпулвера.
Яйцата се разбиват, заедно със захарта до побеляване. 
Към тях на порции се добавят брашното и прясното мляко. 
Прибавят се смлените орехи и накрая - разтопеното и охладено масло. 
Тестото се ароматизира с ванилията и се разделя на пет части. За да бъде равно разделено, аз го разпределям в пет купички. 
Всяка смес се изсипва във форма с размер 22-24 сантиметра. 
Блатовете се пекат на 180 градуса до зачервяване.
Охлаждат се върху решетка.

Приготвяне на крема:
Към желатинът се прибавя 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Портокаловият сок се затопля и се смесва с желатина, до неговото разтопяване.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето и се разбърква на ръка.
Добавят се към заквасената сметана.
Течната сметана се разбива до плътност и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност.
Ароматизира се с портокаловата кора.
От млечната смес се взема малко и се слага към разтворения желатин Това се прави, за да се получи баланс в температурите на двете смеси. Иначе има вероятност желатина да се пресече. 
Желатинът се прибавя към млечната смес.

Сглобяване на тортата:
Разглобяем ринг се фиксира върху поднос. На дъното се поставя единият блат и върху него се изсипва 1/5 от сместа. Поставя се вторият блат и пак крем. Така се процедира с всичките блатове, като се завършва с крем. 
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа, да стегне.
Освобождава се от ринга и се украсява.


Течната сметана се загрява до завиране. Изсипва се към натрошения шоколад. Разбърква се и полученият ганаш се излива върху тортата. 


Елховите клонки се измиват и подсушават. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват с кристална захар и кокосови стърготини. Получава се заскрежения ефект.



Да ви е сладък, вкусен и усмихнат живота и през Новата 2018 година!





събота, 23 декември 2017 г.

Прясна питка


Питките с мая са много вкусни и определено красиви, но и прясната питка си има своя чар и обаяние. Бързо се прави и спасява много пъти липсата на хляб. Предполагам всеки си има рецепта, но не мога да не покажа и моята прясна питка, която правя от години.

Продукти:
  • 400 г (1 кофичка) кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 4 с. л. олио
  • 500 г брашно София Мел Екстра
  • 10 г бакпулвер



Приготвяне:
В дълбока купа се поставя киселото мляко и се прибавя содата. Разбърква се до шупване и се добавят солта, захарта и олиото. 
На порции се добавя пресятото брашно с бакпулвера, като бъркането с лъжица продължава. Когато тестото стане трудно за бъркане се доомесва с ръце.  Оформя се на топка, поръсва се с брашно и се оставя, покрито с кърпа да почине 15-20 минути.
От тестото се отделя 1/3, оформя се на топка и се поставя върху хартия за печене.
Останалата част се разделя на три. Всяка част с намаслени ръце се разтегля на фитили, дълги около 60-65 сантиметра. Оплитат се на плитка, която се поставя около топката.
Питката се намазва леко с олио и се слага в студена фурна да се пече на 180 градуса.


Добър апетит! 

четвъртък, 21 декември 2017 г.

Линцерови сладки


Продукти:
  • 500 г брашно
  • 250 г меко краве масло
  • 200 г пудра захар
  • 4 жълтъка
  • 2 ванилии или есенция по желание
  • мармалад за слепване на сладките


Приготвяне:
Брашното + захарта се пресяват.  Към тях се добавят жъптъците, маслото и есенцията. 
Омесва се меко тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час. 
Тестото се разточва и от него се изрязват сладки с различни формички. 
Поставят се в тава постелена с хартия за печене.
Пекат се на 180 градуса, до леко порозовяване.
След като изстинат се слепват с мармалада.


Моят съвет е да се слепят с по-гъст мармалад, за да не се разтече. 
По желание, може да се поръсят с пудра захар или да се украсят с роял айсинг.



Да ви е сладко!



Весели празници! 

сряда, 20 декември 2017 г.

Шишарки


Приключихте ли със сладките, имате ли напукани, разляти и размазани...Е сега е времето, ако не сте ги изяли да ги употребите. :)
Продуктите, които ви ги давам са ориентировъчни. Може да се използват начупени блатове, вафли, бисквити и всичко, което не е в толкова добър вид.
Доста може да се импровизира при тази рецепта. Развихрете си въобръжението, изпразнете шкафовете и започвайте да се забавлявате.

Продукти:
  • 700 г трохи
  • 300 г смлени орехи
  • 200 г пудра захар
  • 2-3 с. л. какао
  • 250 г меко краве масло
  • настъргана кора от лимон и портокал
  • 1 пакет шоколадови мидички Choco Shells 


Приготвяне:
В купа се смесват всички продукти. Омесват се с ръка до еднородност. 
Взависимост от трохите първоначално сложете по-малко масло и ако сместа е суха, тогава добавете и останалото масло.
Също така може да овлажните сместа с прясно мляко или течна сладкарска сметана. 
Когато сместа е достатъчно добра за моделиране, вземате от нея малко и оформяте конус. 
Върху него отдолу нагоре редите шоколадовите мидички.



Готовите шишарки поставяте в поднос и се наслаждавате на веселите искрици в очите на децата.


Весели и благословени празници!


Освен в интернет идеята за тази красиви шишарки видях и тук

вторник, 19 декември 2017 г.

Локумки


Тези сладки са толкова стари, но са ми мил спомен през годините за Новогодишните празници, че не мога да ги пропусна и тази година. И при печенето им, именно тогава ми замириса за наближаването на Коледа и Нова Година.

Продукти:
  • 150 мл разтопена свинска мас
  • 150 мл олио
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 3 ванилии
  • 2 кутии локум
  • 650-700 г брашно
  • пудра захар + 2-3 ванилии за поръсване на сладките


Приготвяне:
Брашното се изсипва в дълбока купа. Прави се кладенче и в него се поставят разтопената и охладена мас, олиото, млякото, в което е разтворена содата и ванилията. Омесва се меко тесто. Оставя се 20 минути, покрито със стреч фолио да почине. 
Разделя се на две и се разточва. 
Кората тесто се нарязва на ромбоиди. В единият край се поставя парченце локум и се завива на кифличка. С локума може да се постави и ядка орех, но аз я пропуснах, заради сина, който не обича орехи. 
Кифличките се подреждат в тава, постелена с хартия за печене. 
Пекат се на 180 градуса, до леко зачервяване на сладките.
Още топли се подреждат в поднос и се поръсват с ванилената захар. 


Да ви е сладко!
Весело посрещане на Коледните празници!
Бъдете здрави и много обичани! 

понеделник, 18 декември 2017 г.

Напукани меденки


Продукти:
  • 120 г (3 с. л.) мед
  • 100 мл олио
  • 100 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 320 г брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. смлян кардамон
  • 1 ч. л. джинджифил
  • 1 ванилия
  • 150 г пудра захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Към брашното се прибавят содата бикарбонат и бакпулвера. Пресяват се.
В дълбока купа се поставят меда, яйцето, олиото, захарта и подправките. Сместа се разбива с миксер до еднородност.
Към течните съставки се прибавя по-малко от брашното, като сместа се бърка с лъжица.
Получава се гъсто и лепкаво тесто. Покрива се със стреч фолио и купата се поставя в хладилник за 1 час. 
След като тестото е престояло в хладилника, вече не е лепнещо и с него се работи добре.
От тестото се късат къстчета, които се оформят на топче с големина на по-едър орех.
Овалват се обило в пудрата захар и се подреждат на разстояние едно от друго, в тава постелена с хартия за печене. 
Пекат се на 180 градуса 10-12 минути.

От тази доза се получават около 50 броя уникално вкусни и хрупкави меденки.


Да ви е сладко!
Весели и благословени празници!


Рецептата е адаптирана от тук



събота, 16 декември 2017 г.

Луксозни бадемови бонбони


Луксозни и много вкусни бонбони, перфектни за наближаващите празници.
Изненадайте своите гости с нещо различно, подарете им радост и внимание!



Продукти:
за шоколадовият пълнеж
  • 150 г шоколад (черен или млечен)
  • 100 г ситно натрошени бадеми

за обвивката

за глазурата
  • 150 г шоколад
  • 30 мл олио 
  • златна боя на прах


Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Към него се прибавят бадемите. Сместа се оставя да изстине и когато е полутвърда от нея се оформят около 45-50 топчета с големината на малък лешник. 

Бадемовият марципан, който можете да направите по тази рецепта, се смесва с кокоса. Размесва се с ръка. 
От марципана се откъсва малко топче, разплесква се между дланите и в него се поставя шоколадовото топче. По този начин се оформят всички бонбони и се оставя на студено.

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се олиото. 

Всеки бонбон се топи в глазурата и с помощта на две вилици се отцежда от излишният шоколад. Готовите бонбони се нареждат върху хартия за печене. 
След като глазурата стегне, бонбоните се доукрасяват с корнет с шоколад. 
Накрая се намазват с четка със златната боя. 


Да ви е сладко!


Весели и благословени празници!
Бъдете здрави и усмихнати! :)


четвъртък, 14 декември 2017 г.

Сладки Коледни свещи



Продукти:
за тестото
за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г царевично нишесте
  • 1 яйце
  • 130 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии


Приготвяне:
За тази рецепта са ви необходими тръбички с диаметър 3 сантиметра. Аз си приспособих картонените тръбички, които обвих с алуминиево фолио. 

Брашното се поставя в купа и към него се прибавя мекото масло, захарта, двете яйца и ванилията. Замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
За по-лесна работа, тестото се разделя на две.
Взема се едната част и се разточва върху набрашнена повърхност. 
За да не станат с еднаква височина свещите, тестото се нарязва на ленти с различна ширина, например 5-6 см и 8-9 сантиметра.
Вземат се тръбичките и върху тях се увива от тестото.


Тестото се намазва с помощта на четка с разбитото яйце и след това ролката се овалва в натрошените орехи.


Нареждат се в тава, постелена с хартия за печене.


Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване. 
Още топли рулцата се изваждат внимателно от тръбичките. Оставят се да изстинат. 
Така опечени могат да се съхраняват в кутия с капак няколко дена, и когато са ви нужни да се направи крема, и да се напълнят.
В зависимост колко големи ще направите рулцата, се получават около 18-20 броя. 

Кремът се приготвя, като нишестето се смесва със захарта, яйцето и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко. Останалото мляко се поставя на котлона и като заври се прибавя към горната смес. Кремът се връща на котлона и се вари до сгъстяване.
Изсипва се в поднос, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Течната сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива с миксер до пухкавост. Прибавя се сметаната и се разбърква до хомогенност. 
Кремът се поставя в пош и се пълнят рулцата. 
За по-лесно може да си приготвите крема от готови пудинги и след като изстине пак да го обогатите, и направите по-пухкав със сметана. 

Напълнените рулца се подреждат прави в поднос и се украсяват ,,пламъка".


Пламъкът може да се направи от карамел, както в случая го е направила Ивана.
Аз реших да импровизирам и да бъде от бял шоколад. Разтопява се шоколада на водна баня. Поставя се в корнет и върху хартия за печене се рисуват ,,пламъци". Като се втвърди шоколада, се оцветява със златна боя на прах.


Идеята за тези красиви Коледни свещи видях при Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".
Благодаря ти сестричке, мила!


Весели и благословени празници, приятели!
Бъдете здрави, обичани и усмихнати! 

понеделник, 11 декември 2017 г.

Коледен венец за врата


Коледният венец е незаменима част от празничната декорация на дома. Закачен на входната врата, той приветства гостите и загатва за домашният уют отвъд прага.
Всъщност венецът символизира кръговрата на живота, неспиращата любов и приемствеността в семейството.
Коледен венец, може да си закупите готов, но аз ще ви покажа моята идея и виждане за него.


Необходими са ви лозови клонки. Увийте ги на венец, като на няколко места ги привържите с канапена връв.
С помощта на четка и бял латекс се получава белият ефект на венеца и шишарките.
Шишарките се закрепят с помощта на пистолет за топъл силикон.
Промушват се зелени клонки от ела.
Закрепват се изсушени кръгчета от портокал и лимон.
Накрая се връзва голяма панделка и венеца е готов да украси вратата ни.


Доставете си това удоволствие и емоция!  Направете си ваш неповторим коледен венец!







Весели празници!

петък, 8 декември 2017 г.

Бонбони със сушени фурми, кокос и...


Продукти:
  • 150 г сушени фурми
  • 50 г кокосови стърготини
  • 70 г подсладено кондензирано мляко

за глазурата
  • 150 г шоколад
  • 30 мл олио


Приготвяне:
За тази рецепта ви е нужен Нутрибулет или блендер с по-голяма мощност.

Фурмите се нарязват, смесват се с кокоса и се блендират. 
Сместа се поставя в купа и към нея се прибавя кондензираното мляко. 
Размесва се до хомогенност.
С мокри ръце се оформят бонбони. Получават се около 19-20 бонбона по 12-14 грама. 
Бонбоните се подреждат в поднос и се поставят във фризера за 30 минути.

Докато бонбоните ,,замръзват" във фризера, се разтопява шоколада на водна баня.
Като се разтопи се налива олиото.

Силно изстудените (почти замръзнали) бонбони се пускат един по един в шоколада и с помощта на две вилици се изваждат и се поставят върху хартия за печене. Поръсват се с кокос и се оставят на студено да стегнат. 


Да ви е сладко!