Нека да са пълни домовете ни с уют, топлина и разбирателство!
В сърцата ни да има любов и обич, а в очите- щастие!
Да се радваме на здраве, благополучие, радостни и хубави дни!
Нека през Новата година бъдем по-добри и много обичащи!
Продукти:
за блатовете
- 5 яйца
- 300 г захар
- 350 г брашно микс за кекс София Мел
- 250 г смлени орехи
- 150 мл прясно мляко
- 150 г краве масло
- 15 г бакпулвер
- 2 ванилии
за крема
- 800 г заквасена сметана
- 250 г маскарпоне
- 200 г крема сирене
- 200 г течна сладкарска сметана
- 300 г пудра захар
- 100 мл портокалов сок
- настъргана кора на 1 портокал
- 15 г желатин
за украсата
- 100 г шоколад
- 60 мл течна сладкарска сметана
- шишарки (по тази рецепта)
- елхови клонки
- зърна нар
- портокалови резанчета
- арония
- къпини
- кокосови стърготини
Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява с бакпулвера.
Яйцата се разбиват, заедно със захарта до побеляване.
Към тях на порции се добавят брашното и прясното мляко.
Прибавят се смлените орехи и накрая - разтопеното и охладено масло.
Тестото се ароматизира с ванилията и се разделя на пет части. За да бъде равно разделено, аз го разпределям в пет купички.
Всяка смес се изсипва във форма с размер 22-24 сантиметра.
Блатовете се пекат на 180 градуса до зачервяване.
Охлаждат се върху решетка.
Приготвяне на крема:
Към желатинът се прибавя 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Портокаловият сок се затопля и се смесва с желатина, до неговото разтопяване.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето и се разбърква на ръка.
Добавят се към заквасената сметана.
Течната сметана се разбива до плътност и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност.
Ароматизира се с портокаловата кора.
Течната сметана се разбива до плътност и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност.
Ароматизира се с портокаловата кора.
От млечната смес се взема малко и се слага към разтворения желатин Това се прави, за да се получи баланс в температурите на двете смеси. Иначе има вероятност желатина да се пресече.
Желатинът се прибавя към млечната смес.
Сглобяване на тортата:
Разглобяем ринг се фиксира върху поднос. На дъното се поставя единият блат и върху него се изсипва 1/5 от сместа. Поставя се вторият блат и пак крем. Така се процедира с всичките блатове, като се завършва с крем.
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа, да стегне.
Освобождава се от ринга и се украсява.
Течната сметана се загрява до завиране. Изсипва се към натрошения шоколад. Разбърква се и полученият ганаш се излива върху тортата.
Елховите клонки се измиват и подсушават. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват с кристална захар и кокосови стърготини. Получава се заскрежения ефект.
Да ви е сладък, вкусен и усмихнат живота и през Новата 2018 година!
Да ви е сладък, вкусен и усмихнат живота и през Новата 2018 година!