Продукти:
за тестото
- 350 г брашно микс за кекс София Мел
- 120 г меко краве масло
- 100 г захар кристал
- 2 яйца + 1 за намазване на рулцата
- 1 ванилия
- 200 г натрошени орехи
за крема
- 500 мл прясно мляко
- 50 г царевично нишесте
- 1 яйце
- 130 г захар
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 2 ванилии
Приготвяне:
За тази рецепта са ви необходими тръбички с диаметър 3 сантиметра. Аз си приспособих картонените тръбички, които обвих с алуминиево фолио.
Брашното се поставя в купа и към него се прибавя мекото масло, захарта, двете яйца и ванилията. Замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
За по-лесна работа, тестото се разделя на две.
Взема се едната част и се разточва върху набрашнена повърхност.
За да не станат с еднаква височина свещите, тестото се нарязва на ленти с различна ширина, например 5-6 см и 8-9 сантиметра.
Тестото се намазва с помощта на четка с разбитото яйце и след това ролката се овалва в натрошените орехи.
Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване.
Още топли рулцата се изваждат внимателно от тръбичките. Оставят се да изстинат.
Така опечени могат да се съхраняват в кутия с капак няколко дена, и когато са ви нужни да се направи крема, и да се напълнят.
В зависимост колко големи ще направите рулцата, се получават около 18-20 броя.
В зависимост колко големи ще направите рулцата, се получават около 18-20 броя.
Кремът се приготвя, като нишестето се смесва със захарта, яйцето и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко. Останалото мляко се поставя на котлона и като заври се прибавя към горната смес. Кремът се връща на котлона и се вари до сгъстяване.
Изсипва се в поднос, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Течната сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива с миксер до пухкавост. Прибавя се сметаната и се разбърква до хомогенност.
Кремът се поставя в пош и се пълнят рулцата.
За по-лесно може да си приготвите крема от готови пудинги и след като изстине пак да го обогатите, и направите по-пухкав със сметана.
Напълнените рулца се подреждат прави в поднос и се украсяват ,,пламъка".
Пламъкът може да се направи от карамел, както в случая го е направила Ивана.
Аз реших да импровизирам и да бъде от бял шоколад. Разтопява се шоколада на водна баня. Поставя се в корнет и върху хартия за печене се рисуват ,,пламъци". Като се втвърди шоколада, се оцветява със златна боя на прах.
Идеята за тези красиви Коледни свещи видях при Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".
Благодаря ти сестричке, мила!
Весели и благословени празници, приятели!
Бъдете здрави, обичани и усмихнати!
Пламъкът може да се направи от карамел, както в случая го е направила Ивана.
Аз реших да импровизирам и да бъде от бял шоколад. Разтопява се шоколада на водна баня. Поставя се в корнет и върху хартия за печене се рисуват ,,пламъци". Като се втвърди шоколада, се оцветява със златна боя на прах.
Идеята за тези красиви Коледни свещи видях при Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".
Благодаря ти сестричке, мила!
Весели и благословени празници, приятели!
Бъдете здрави, обичани и усмихнати!
Все се каня да ги направя тези свещички, но така и не стигам до тях! Чудесни са, ХрисиТ Твоите са станали много красиви! Ще я запиша за догодина, а на теб пожелавам весело посрещане на празниците и една прекрасна 2018-та година пред теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Люси!
ИзтриванеАз ги правих и миналата година, но неможаха да стигнат до снимки, а хубавите рецепти трябва да се споделят и да не се забравят.
Прегръдки и весели празници, мила! :)