Продукти:
- 400 г сварени агнешки дреболии
- 2 връзки зелен лук
- 300 г гъби печурки
- 150 г ориз
- олио
- черен пипер
- джоджен
- магданоз
- сол
- агнешко було
Приготвяне:
Няма да се спирам върху измиването на агнешките дреболии, само искам да вметна, че след като са почистени идеално, се заливат с гореща вода и се оставят на котлона да бъкнат около 10-15 минути. Изваждат се от водата и се заливат отново с топла вода, посоляват се и се варят до готовност. Дреболиите се изваждат и нарязват на дребно. Полученият бульон се запазва за заливането на дроб сармата.
В сгорешеното олио се запържват нарязаните гъби. Прибавя се зеленият лук и се готви до омекване.
Прибавя се измитият ориз и леко се запържва. Следват дреболиите и черният пипер. Сместа се залива с бульона и се вари до полуготовност на ориза. След отстраняването и' от огъня се подправя със ситно нарязаните магданоз и джоджен. Оставя се настрани леко да се охлади.
Агнешкото було се нарязва на парчета. Всяко парче се поставя в черпак и върху него от приготвената плънка. Краищата на булото се загъват върху плънката и така се оформя сармата. Сармите се нареждат една до друга в тава със сгънатите краища отдолу. Заливат се с малко бульон и се пекат във фурната на 180-200 градуса.
По желание сармите могат да се залеят с разбити яйца и кисело мляко и отново да се допекат. В къщи предпочитаме дроб сармата без заливка и затова не съм слагала.
По желание се сервира с кисело мляко.
Приятен апетит!
Много е вкусна, Хриси и снимките апетитни!
ОтговорИзтриванеНека има здраве, благоденствие и радост в домът ви! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!
Сърдечно благодаря, Кате!
ИзтриванеНека има светлина, обич, любов и уют, и във вашият дом!