Хората все по-често търсят лесни, бързи и с достъпни продукти рецепти. На помощ идва този сладкиш, който се прави за минути и също толкова бързо свършва :) Рецептата е от кулинарната група ,,Турски вкусотии", от която напоследък не спирам да черпя идеи и вдъхновение, и естествено да ги споделям с вас.
Както по-горе писах, рецептата е с много бюджетни продукти, почти които винаги се намират вкъщи, но понеже у дома много обичаме кремчета, аз реших след като сладкиша беше готов да го покрия с пухкаво лимоново кремче и за разкош да декорирам с малини. Ваш е избора, може да си оставите сладкиша без крем и само да го поръсите с шам фъстък, и при поднасяне да гарнирате с топка сладолед или лъжица заквасена сметана.
Продукти:
- 3 яйца
- 3 с. л. с връх захар (50 г)
- 3 с. л. с връх пшеничен грис (40 г)
- 3 с. л. с връх брашно (75 г)
- 3 с. л. олио
- 3 с. л. прясно мляко
- 1 ванилия
- 10 г бакпулвер
за сиропиране
- 500 мл прясно мляко
- 220 г захар
- 1 ванилия
за крема
- 500 мл прясно мляко
- 50 г царевично нишесте
- 100 г захар
- 1 яйце
- кората на 1/2 лимон
- 100 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Прясното мляко, което е за сиропиране се загрява заедно със захарта, до нейното разтваряне. Ароматизира се с ванилията и се оставя настрана да се охлади.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Към тях се прибавят олиото и прясното мляко. Разбърква се. Добавят се брашното смесено с бакпулвера и гриса. Сместа се бърка до обединяване на продуктите.
Изсипва се в тавичка с размер 28/16 см или по-малка.
Сладкишът се пече на 180 градуса 15-20 минути.
2-3 минути след като сладкиша се извади от фурната се полива на части с подсладеното и изстинало мляко.
Оставя се за 1-2 часа хубаво да поеме сиропа и ако решите сладкиша ви да е гарниран с крем, може тогава да го разпределите отгоре.
Приготвяне на крема:
В малка купа се поставят яйцето, захарта, настърганата кора от лимона и нишестето. Разбърква се с телена бъркалка, като се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчната смес и отново се връща на котлона. Вари се до сгъстяване. Покрива се със стреч фолио и се оставя на изстине.
Течната сметана се разбива до твърди връхчета.
Кремът се прехвърля в купа, разбива се с миксер и тогава към него се добавя сметаната.
Разпределя се върху сладкиша с шпатула и се правят зигзагобразни шарки.
Нарежете сладкиша на пастички, украсете по ваш вкус и фантазия, направете си кафе и се радвайте на живота!
Бъдете здрави и да ви е сладко!
Прясното мляко, което е за сиропиране се загрява заедно със захарта, до нейното разтваряне. Ароматизира се с ванилията и се оставя настрана да се охлади.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Към тях се прибавят олиото и прясното мляко. Разбърква се. Добавят се брашното смесено с бакпулвера и гриса. Сместа се бърка до обединяване на продуктите.
Изсипва се в тавичка с размер 28/16 см или по-малка.
Сладкишът се пече на 180 градуса 15-20 минути.
2-3 минути след като сладкиша се извади от фурната се полива на части с подсладеното и изстинало мляко.
Оставя се за 1-2 часа хубаво да поеме сиропа и ако решите сладкиша ви да е гарниран с крем, може тогава да го разпределите отгоре.
Приготвяне на крема:
В малка купа се поставят яйцето, захарта, настърганата кора от лимона и нишестето. Разбърква се с телена бъркалка, като се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчната смес и отново се връща на котлона. Вари се до сгъстяване. Покрива се със стреч фолио и се оставя на изстине.
Течната сметана се разбива до твърди връхчета.
Кремът се прехвърля в купа, разбива се с миксер и тогава към него се добавя сметаната.
Разпределя се върху сладкиша с шпатула и се правят зигзагобразни шарки.
Нарежете сладкиша на пастички, украсете по ваш вкус и фантазия, направете си кафе и се радвайте на живота!
Бъдете здрави и да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар