Прекрасна сбричолата ... нежен уханен крем, обвит в хрупкава коричка! Опитайте ... невероятен вкус!
Продукти:
- 350 г брашно
- 140 г захар
- 140 г студено краве масло
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 10 г бакпулвер
- 1 ванилия
- настъргана кора на 1 лимон
- щипка сол
за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 130 г захар
- 60 г царевично нишесте
- 3 жълтъка
- 250 г маскарпоне
- 1 ванилия
- малини
- боровинки
Приготвяне:
В купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера. Към тях се прибавят захарта, яйцето, жълтъка, нарязаното на кубченца студено масло, лимоновата кора и ванилията. Сместа се претрива с пръсти до получаване на трохи. Оставя с в хладилник.
Жълтъците се смесват с нишестето и се разреждат с част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта се поставят на котлона до завиране. Налива се на тънка струйка към нишестето със жълтъците и се връща на котлона до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ванилията и се оставя да се охлади. Разбърква се и към него се добавя маскарпонето. Отново крема се разбива до хомогенност.
Отваряема форма с размер 24-26 сантиметра се постила с хартия за печене. На дъното се разпределя половината смес от трохите, като не се притискат. Върху тях внимателно се поставя крема и се разпределят малините и боровинките.
Сладкишът се покрива с останалите трохи.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
Сбричолатата се оставя да изстине напълно във формата и тогава се прехвърля в поднос.
Да ви е сладко!
Всичките ми рецепти за чудесните италиански сбричолати са вдъхновени от Ивана от ,,С нож и вилица в ръка"!
Не съм правила такъв сладкиш.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, отдавна съм и хвърлила око на тази рецепта.😊 Чудех се, понеже нямам пресни малини и боровинки, но пък имам замразени, дали ще е удачно да ползвам тях? Благодаря ви предварително! Успешна и щастлива Нова година!
ОтговорИзтриванеНяма никакъв проблем да използвате замразени подове. Весела и щастлива Нова година!
Изтриване