вторник, 28 септември 2021 г.

Пиле лютика


Продукти:

  • 4 бр. пилешки бутчета
  • 2 кг червени чушки
  • 3-4 бр. глави лук
  • 3-4 бр. домати
  • 1 глава чесън
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • люти чушки



Приготвяне:
Чушките се опичат и обелват. Почистват се от дръжките и семенната част, и се накъсват на ивици. 
Пилешките бутчета се разрязват на две. Измиват се и се подсушават с домакинска хартия. 
По принцип олиото се загрява и в него се запържват бутчетата, колкото да се запечатат. Аз подходих по друг начин. Сложих бутчетата на скарата, леко да се запекат. Посоляват се.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. 
И сега приложих начина на карамелизиране на лука на бабата на моя мъж. Лукът се поставя в съд с незалепващо покритие и се готви до леко покафеняване, като се разбърква редовно. След това се налива олиото и се поставят половината нарязани скилидки чесън. . Разбърква се и се добавят чушките. След 4-5 минути се прибавят обелените и нарязани на дребно домати. Ако обичате люто тук е момента да се поставят и лютите чушки. Зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч. Върху тях се нареждат пилешките бутчета. Поръсват се с останалите нарязани скилидки чесън, магданоз
и черният пипер. В зависимост от доматите, ако е необходимо се налива малко пилешки бульон или вода. 
Гювечът се поставя във фурната на 190 градуса. След като ястието започне да се пече, фурната се намаля на 120 градуса. Готви се до омекване на месото и лютиката остане на мазнина. 


От мен приятен апетит и слънчеви есенни дни! 
 

1 коментар:

  1. Много е вкусно това пиле, в детството ми мама никога не е готвила, не е характерно за тук, та късно го открих, но винаги го хапвам с удоволствие от тогава.

    ОтговорИзтриване