Продукти:
- 350 г обикновени бисквити Petit Beurre
- 200 г краве масло
- 3 с. л. течна сладкарска сметана
- 200 г бял шоколад
- 500 г крема сирене
- 150 мл течна сладкарска сметана
- 200 г заквасена сметана
- 30 г пудра захар
- 8 г желатин
- ванилия
- кората на 1 лимон
- сладко от боровинки
- пресни боровинки за декорация
Приготвяне:
Бисквитите се смилат с блендер.
Кравето масло се разтопява и прибавя към бисквитите. Разбърква се до усвояването му. Добавят се трите лъжици сметана.
Отваряем ринг с размер 23-24 см се поставя в поднос. От вътрешната страна на борда се поставя ацетатна хартия. Бисквитената смес се изсипва в ринга и се издига по борда, като се притиска хубаво. Останалата смес се разпределя по дъното и се притиска с лъжица или чаша. Поставя се в хладилник.
Белият шоколад се начупва и разтопява на водна баня. Оставя се да се охлади.
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Течната сметана се разбива до меки връхчета.
Смесват се крема сиренето, заквасената сметана и пудрата захар. Разбъркват се и към тях се прибавят шоколада и разбитата сметана. (всички продукти трябва да са на стайна температура)
Желатинът се разтопява на водна баня или за секунди в микровълнова печка. Не трябва да е топъл. Прибавя се към чийз сместа и се разбърква енергично с миксер. Ароматизира се с настъргана лимонова кора и ванилия.
1/3 от сместа се разстила в бисквитената кора. Тук-там се поставя от сладкото с боровинки. Следва следващата 1/3 от сместа и пак боровинково сладко. Завършва се останалата чийз смес.
Чийзкейкът се поставя в хладилник за няколко часа да стегне.
Освобождава се от ринга и ацетатната хартия, и се украсява с пресни боровинки и резанчета лимон.
Да ви е сладко!
Обожавам чийзкейк, а твоят изглежда невероятно Хрис!!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Вили!
ИзтриванеПоздрави!
Наистина е невероятен чийзкейка ти Хриси.Прекрасна идея е дори да се направи и за Новогодишните празници.Изглежда красиво и стилно.
ОтговорИзтриванеПоздрави, спорен ден !
Сърдечно благодаря, Ели, за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Знам си аз, че добера ли се до тук, няма излизане.
ОтговорИзтриване