четвъртък, 30 юли 2020 г.

Шоколадов сладолед с Crispi




Продукти:
  • 4 жълтъка
  • 100 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • 80 г течен шоколад
  • 3-4 капки ром или ромова есенция.
  • 2 пакетчета (*80 г) Crispi (с бял и тъмен шоколад) 


Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват с част от млякото с телена бъркалка. 
Останалото мляко се загрява заедно със захарта до завиране. Изсипва се към жълтъците и се връща на котлона. Сместа се готви до леко сгъстяване. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. 
Към топлата смес се добавят шоколадите и се разбъркват до разтопяването им. 
Може да използвате шоколад по желание. В моят случай аз съм използвала млечен шоколад, но вие ако обичате по плътен шоколадов вкус, използвайте черен. 
Оставя се да изстине.
Ароматизира се с ром или ромова есенция. 
Течната сметана се разбива до плътност. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква до хомогенност. 
Криспитата се нарязват с помощта на нож. Добавят се към сладоледената смес. Разбърква се хубаво и се изсипва в кутия. 
Сладоледът се поставя във фризер до пълното му замразяване. 
Сладоледът не става на кристали и няма нужда от допълнително разбъркване, но в този случай не е лошо след около час престой във фризера, да се разбърква, заради крисрипо, за да не падне на дъното на кутията. 


От тези продукти се получава 900 г сладолед. 
Да ви е вкусно, разхлаждащо и весело!  

2 коментара:

  1. Невероятна красота!А вкусът е уникален!Имах щастието да го опитам,поднесен от самата Кулинарка.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за високата оценка!
      За мен беше радост да опитате от сладоледа!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване