четвъртък, 2 юли 2020 г.

Сладоледен терин Орео



Продукти:
  • 4 яйца
  • 120 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г бисквитки Орео 


Приготвяне: 
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. 
Жълтъците се разбиват със захарта до леко побеляване. 
Прясното мляко се загрява и се налива при жълтъците, чрез непрекъснато разбъркване. 
Сместа се връща на котлона и се готви до завиране и леко сгъстяване. 
Охлажда се. 
От бисквитките Орео се отделят 7 бр. за формата на терина. Останалите бисквитките се разполовяват. Кремът се отделя и се поставя при млечно-яйчният крем, а хрупкавата част се натрошава на едро. 
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към крема. 
Сметаната се разбива до плътност и тя се прибавя към крема. Разбърква се до хомогенност. 
Накрая се добавят начупените бисквитки. 

Отдолу на формата се поставят отделените цели бисквитки. Върху тях се разпределя пухкавата смес и се заглажда. Формата се поставя във фризер за няколко часа. 
Когато терина е напълно замръзнал се обръща върху поднос. За по-лесно обръщане, може формата леко да я затоплите с топла вода. 

В зависимост колко е голяма формата ви, може от сместа да ви остане. Поставете я в кутия и след това я замразете, а ако ви е по-удобно и лесно, направо цялата смес поставяте в кутия и получавате един невероятен сладолед Орео. 
Ние в къщи имахме празник и аз реших да оформя сладоледа малко по тържествено и се получи този наистина красив сладоледен терин. 


 Да ви е сладко и разхлаждащо!

6 коментара:

  1. Здравей, Хриси. Днес го направих и сега е във фризера. Обаче някъде сгреших. Стои като пресечено. Къде ми е грешката ? Обаче пак ще го направя.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате!
      За да стои пресечен сладоледа, предполагам, че си презготвила жълтъците. Когато са преминали термична обработка, явно са заврели и от там се пресичат. Малко е тънка границата между завирането и отнемането им от огъня. Следващият път по-добре ги отнеми по-рано от огъня.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Сигурно. Обаче е вкусно, не е натрапчево сладко, точно по моя вкус.
    Благодаря за рецептата!
    Пиздрави Катя

    ОтговорИзтриване