Този път готви моят мъж ... гледал човека клип из Интернет и с такъм ентусиазъм ми обяснява за препечената коричка на пилето, че няма как да му секна въодушевлението и мерака да се изяви, и той в кухнята. Веднага отстъпвам мястото и само гледам отстрани, как с размах се вихри из кухнята и покрай барбекюто в двора.
Продукти:
- 1 пиле около 1.200 г
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- зехтин
- 3-4 скилидки чесън
Приготвяне:
След като мъжа ми изми пилето, му отряза крилата, за да не пречат при печенето.
След това го разряза през гръдната час и го постави разперено в една найлонова кесия. Начука пилето внимателно с дървено чукче, направено от моя милост преди 40 и повече години и го посоли.
В купичка постави зехтин, червен пипер, черен пипер и счукани скилидки чесън.
С тази марината намаза цялото пиле и отиде в градината да накладе барбекюто.
Каза, че понеже ще пече цяло пиле, му трябва повече жарава.
След като барбекюто беше доволно пълно със жарава, намаза скарата с парче сланина. Постави пилето първо да се пече с кожата нагоре.
Периодично го обръщаше и в същото време следеше барбекюто да не се разгаря много, за да може да се пече по-бавно.
Докато пилето се печеше, аз подготвих зеленчуци за гарнитура.
Опеченото пиле съпруга го постави в тава и после го похлупи с още една тава, за да се задуши.
Накрая опече и зеленчуците.
За мен остана да направя салата и да му благодаря за вкусната вечеря ... а забравих да спомена и за ,,облизването" на пръстите.
Колко малко му трябва на едно семейство, за да има сговор и любов ... един мил жест, една малка помощ в домакинството, една усмивка и едно благодаря.