неделя, 28 юни 2020 г.

Печено пиле на барбекю



Този път готви моят мъж ... гледал човека клип из Интернет и с такъм ентусиазъм ми обяснява за препечената коричка на пилето, че няма как да му секна въодушевлението и мерака да се изяви, и той в кухнята. Веднага отстъпвам мястото и само гледам отстрани, как с размах се вихри из кухнята и покрай барбекюто в двора.

Продукти:
  • 1 пиле около 1.200 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • зехтин
  • 3-4 скилидки чесън


Приготвяне:
След като мъжа ми изми пилето, му отряза крилата, за да не пречат при печенето. 
След това го разряза през гръдната час и го постави разперено в една найлонова кесия. Начука пилето внимателно с дървено чукче, направено от моя милост преди 40 и повече години и го посоли. 
В купичка постави зехтин, червен пипер, черен пипер и счукани скилидки чесън. 
С тази марината намаза цялото пиле и отиде в градината да накладе барбекюто. 
Каза, че понеже ще пече цяло пиле, му трябва повече жарава. 
След като барбекюто беше доволно пълно със жарава, намаза скарата с парче сланина. Постави пилето първо да се пече с кожата нагоре. 


Периодично го обръщаше и в същото време следеше барбекюто да не се разгаря много, за да може да се пече по-бавно.



Докато пилето се печеше, аз подготвих зеленчуци за гарнитура. 
Опеченото пиле съпруга го постави в тава и после го похлупи с още една тава, за да се задуши. 
Накрая опече и зеленчуците. 


За мен остана да направя салата и да му благодаря за вкусната вечеря ... а забравих да спомена и за ,,облизването" на пръстите. 


Колко малко му трябва на едно семейство, за да има сговор и любов ... един мил жест, една малка помощ в домакинството, една усмивка и едно благодаря. 

вторник, 23 юни 2020 г.

Печен чийзкейк с череши



Ако сте пропуснали да видите и направите предишният чийзкейк с череши и поръска, сега ви го предлагам с почти индентични продукти, но в нова визия и малко по различна технология при приготвянето.

Продукти:
за основата:
  • 250 г брашно
  • 50 г лешници
  • 20 г какао
  • 100 г кафява захар
  • 170 г студено краве масло
  • щипка сол

за крема:
  • 350 г череши без костилки
  • 120 г захар
  • 3 яйца
  • 500 г заквасена сметана
  • 200 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • 25 г какао 
  • 1 пак. пудинг Ванилия (37 г)

за украсата:
  • 200 г заквасена сметана
  • 30 г пудра захар
  • 30 г крем Оле на д-р Йоткер 



Приготвяне:
Лешниците се смилат в блендер. 
В купа се поставят брашното, какаото, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло. Сместа се намачква с ръце до образуването на маслени трохи. 
Отваряема форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. 
Сместа се изсипва в нея и се разпределя (притиска) към борда и дъното на формата. Основата се надупчва с вилица. Формата се поставя в хладилник. 

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, захарта, течната сметана и яйцата. Разбърква се и се добавя сухият пудинг. Бърка се до хомогенност. Кремът се разделя на две равни части.
В едната се поставя ванилията, а в другата - какаото. 

Върху основата на чийзкейка се поставя първо кафявият крем и отггоре се разпределя и белият. 
Подреждат се черешите. 
Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. След като изтекат тези минути фурната се изключва, вратата се отваря и чийзкейка се оставя вътре още 20 минути. 
Изстива на стайна температура и след това се поставя за няколко часа в хладилник. 

Чийзкекът и така е много красив, но все пак, ако решите да го украсите, като моя, смесете всички продукти, които са за украсата и ги разбийте с миксер. Получава се много вкусен крем, който се поставя в пош със звездовиден накрайник и по края на чийзкейка се шприцоват розички. 


Не пропускайте и с този разкошен чийзкейк да допълните вашата колекция от рецепти с череши. Ще останете много очаровани от вкуса и вида му. 

Да ви е сладко! 





четвъртък, 18 юни 2020 г.

Крем Дипломат



6 години блог, 6 години вълнения, трепети и търсене на нови вкусове и рецепти, и претворени стари в ново амплоа.
6 години нови запознанства, нови приятели и приятни часове сред всички вас.
6 години натрупване на емоции, усмивки и щастливи мигове.
И всичко това благодарение на вас, мили приятели и последователи.
Благодаря ви от все сърце за всеки един коментар, за доверието и уважението към мен и моя блог!
И за да ни са сладки дните, големи усмивките и топло на душата и сърцето, почерпете се с най-вкусният и пухкав крем!

Продукти:
  • 600 мл прясно мляко 
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 15 г желатин
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии
  • 1 бурканче сладко от ягоди
  • 100 г (12 бр.) бишкоти
  • 150 мл прясно мляко за топене на бишкотите



Приготвяне:
Ягодовото сладко се поставя в цедка, да се отделят плодчетата ягоди от сиропа.  
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Прясното мляко се затопля до завиране заедно със 100 г от захарта. 
Жълтъците се разбъркват с телена бъркалка. Към тях на тънка струя се налива прясното мляко. Сместа се връща се отново на котлона и с постоянно бъркане, се вари 2-3 минути. Добавя се желатина и се разбърква до разтварянето му. Ароматизира се с ванилията. Оставя се да изстине. 

Белтъците се разбиват на сняг с останалата 50 г захар. Добавят се към изстиналият крем. Разбърква се внимателно със шпатула. 

Течната сметана се разбива до плътност. Прибавя се към крема. 

На дъното на чаши се поставя малко от крема. Върху него се поставят парченца бишкоти напоени с прясно мляко. Поставят се плодчетата ягоди и се завършва с крем. 
Чашите се поставят в хладилник за 1-2 часа. 

Отделеният сироп от сладкото се разрежда с малко вода и при сервиране крема се залива с него. 


Да ви е сладко! 






неделя, 14 юни 2020 г.

Пълнени чушки Сиврия


Много елементарна и лесна рецепта за пълнени чушки, която търпи импровизации.  Освен изброените продукти, за любителите на месото, може да се добави бекон или шпеков салам.
Всичко е въображение и фантазия, с която ще разнообразите вашето меню.

Продукти:
10 бр. чушки Сиврия
150 г кашкавал
200 г сирене
1 домат
1 с. л. майонеза
1 с. л. крема сирене
2 яйца
магданоз
копър


Приготвяне:
Чушките се измиват и се прави разрез, като се запазват дръжките. Изчистват се внимателно от семките.

Кашкавалът се нарязва на дребни кубченца.
Доматът се обелва и се нарязва на дребно само месестата част.
Сиренето се натрошава.
Всички продукти се поставят в купа. Към тях се добавят майонезата, крема сиренето и яйцата.
Разбърква се и сместа се овкусява със ситно нарязаните магданоз и копър.

С помощта на лъжица се пълнят чушките. Поставят се в тава постелена с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса до зачервяване на чушките.
Поднесете чушките със свежа салата.


Приятен апетит!

понеделник, 8 юни 2020 г.

Винен кебап със свински сърца


Продукти:
  • 3 бр. свински сърца
  • сол
  • черен пипер
  • 2 с. л. брашно
  • 100 мл червено вино
  • 2-3 зърна бахар 
  • дафинов лист - 1 бр.
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън 
  • олио
  • 1 ч. л. червен пипер  
  • 1 ч. ч. ориз  

Приготвяне: 
Сърцата се измиват хубаво. Заливат се със студена вода. Посоляват се и към тях се прибавя няколко зърна черен пипер.  Варят се в тенджера под налягане приблизително 50-60 минути. 

Сърцата се нарязват на филийки. 

В тенджера се загрява олио. Нарязаната на дребно 1 глава лук се задушава, заедно с чесъна. Прибавя се брашното и след като се позапържи се добавя и червения пипер. Разрежда се с част от бульона и виното. Към ястието се прибавят зърната бахар и дафиновия лист. Готви се няколко минути и след това се прибавят нарязаните сърца. След няколко минути ястието е готово. 

Другата глава лук се нарязва на дребно и се задушава в загрято олио. Добавя се измитият ориз и зърна черен пипер. Като стане стъклен се залива с 3 ч. ч. от бульона. Пече се на 200 градуса до готовност. 

В чиния се поставя от ориза, нареждат се филийките сърца и се заливат със соса.

Понякога обикновените неща са много вкусни ... опитайте и вие!

Приятен апетит! 

вторник, 2 юни 2020 г.

Шоколадов чийзкейк с поръска и череши


Продукти:
за основата и поръската
  • 250 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 30 г смлени бадеми
  • 30 г какао
  • 170 кр. масло
  • 100 г кафява захар

за чийзкрема
  • 350 г череши без костилки
  • 120 г захар
  • ванилия
  • 3 яйца
  • 500 г заквасена сметана
  • 200 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 1 пакетче пудинг Ванилия (37 г)
  • 25 г какао


Приготвяне:
Изчистените череши се поставят в цедка да се отцедят. 

Кравето масло се разтопява и охлажда. Всички продукти за основата се смесват и заливат с маслото. Сместа се обърква до еднородност. Получават се малко по-мокри трохи.
Кръгла отваряема форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. 
На дъното се поставят 2/3 от трохите. Заглаждат се и се притискат с лъжица или с дъното на чаша. Основата се набожда на няколко места с вилица. Формата се поставя в хладилник. 
Останалите трохи също се поставят в хладилник.

В купа се смесват яйцата, ванилията и захарта. Разбиват се за кратко с телена бъркалка. Добавят се заквасената сметана, крема сиренето, течната сметана и сухият пудинг. Сместа се разбърква до еднородност.
Разделя се на две равни части. 
В едната половина се добавя какаото. 

Шоколадовата смес се поставя върху основата. Заглажда се. Отгоре се разпределя бялата смес. 
Следват черешите. 
Върху тях се наръсва с оставените трохи. 

Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. След опичането в средата чийзкека е мек. Втвърдява се след като се охлади.
Опеченият чийзкейк се оставя във фурната 20 минути на отворена врата. 
Охлажда се на стайна температура и след това се поставя за няколко часа в хладилник. 
Чийзкейкът се освобождава от формата и хартията, и се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от тук.