неделя, 26 ноември 2017 г.

Бисквитена торта с боровинково сладко


Продукти:
  • 2 кутии (* 330 г) бисквити Закуска
  • 1 л прясно мляко + 200 мл за топене на бисквитите
  • 100 г царевично нишесте
  • 2 яйца
  • 250 г захар
  • 4 ванилии
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г крема сирене
  • 250 г боровинково сладко

Приготвяне:
Нишестето се смесва с яйцата, ванилията и захарта. Разбърква се и се разрежда с малко от млякото. 
Останалото мляко се поставя на котлона и като заври се прибавя по-малко към горната смес, като се бърка непрекъснато.
Кремът се връща на котлона. Като заври и сгъсти се излива в плитка тава или поднос. Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.

Студената течна сметана се разбива до плътност.
Изстуденият крем се поставя в дълбока купа и се разбива с миксер. Към него се добавя крема сиренето и след като сместа е хубаво хомогенизирана се прибавя и разбитата сметана. Кремът се разбърква с шпатула. Получава се много пухкав и вкусен крем. 
От кремът се отделя в един пош за украса.

200 мл прясно мляко е смесва с 100 мл вода и сместа се затопля. 

Върху поднос се поставя отваряем ринг с размер 26 сантиметра. 
Всяка бисквита се топи в топлото мляко за 2-3 секунди и се подрежда на дъното на ринга. Празните места се запълват с начупени бисквити. Поставя се 1/4 от крема. Реди се втори ред бисквити и пак крем. Следва боровинковото сладко, бисквити, крем, пак бисквити и се завършва с крем. Тортата се заглажда със шпатула и се оставя за 3-4 часа, най-добре за една нощ да отлежи и стегне.

Освобождава се от ринга и се украсява по желание.


Да ви е сладко! 

вторник, 21 ноември 2017 г.

Печена тиква с мляко и карамел


Рецепта, издържала в годините, като една от най-правените и любими в българските семейства.
Почти навсякъде в Интернет пространството печената тиква с мляко се прави без брашно, но моите спомени от рецептата на майка ми са с брашно. Затова и тази класика я представям така както я помня и обичам, както е ухаела в детството ми и продължава сега да ухае и в моят дом.
Единственото, което съм променила с годините, е гарнирането на тиквата при поднасяне с карамелов сос.

Продукти:
  • 1.800 кг изчистена тиква
  • 300 - 350 г захар
  • 1 л прясно мляко
  • 5 яйца
  • 3 с. л. брашно
  • 80 г краве масло
  • 2 ванилии

за карамеления сос
  • 300 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 30 г краве масло


Приготвяне:
Изчистената тиква се нарязва на ,,локумчета". 
Поставят се в подходяща тава и се поръсва с брашното. Разбърква се с ръце, така че всички парченца да се овалят в брашно. 
Яйцата заедно със захарта се разбиват леко с тел. Захарта може да варира, в зависимост от сладостта на тиквата. Прибавя се млякото и сместа се разбърква до разтопяване на захарта. За по-бързото разтопяване на захарта, млякото може леко да се затопли. 
Сместа се ароматизира с ванилията и се изсипва върху тиквата. 
Отгоре се поставят парченца краве масло. 
Тиквата се пече на 220 градуса до зачервяване. 

Приготвяне на карамеловият сос:
Захарта се карамелизира. Към нея се прибавя затоплената сметана. Разбърква се, като се внимава да не се изгорите. Сместа доста пръска, затова е по-добре да я отместите от котлона и след това да я върнете на слаба степен до разтопяване на карамела. 
Накрая се добавя маслото и карамела се оставя да изстине. 

Тиквата се поднася, полята с карамеловият сос и по желание се гарнира със смокини от сладко. 


Да ви е сладко! 
Нека във всеки дом и семейство има здраве, любов, разбирателство и благополучие!
Честит ден на Християнското семейство! 




неделя, 19 ноември 2017 г.

Френска салата на пластове


Продукти:
  • 600 г сварени картофи
  • 6 бр. яйца
  • 70 г сирене
  • 150 г кашкавал
  • 200 г майонеза
  • 300 г кисело мляко
  • сол

за украса
  • маслини
  • пера от зелен лук
  • магданоз
  • маслини
  • червен пипер
  • яйце


Приготвяне:
Картофите и кашкавала се настъргват на едро ренде. 
Едно яйце се отделя за украса и останалите също се настъргват на едро ренде. 
Майонезата се смесва с киселото мляко. Посолява се на вкус.
В поднос се поставя ринг с размер 22 сантиметра.
На дъното се поставят 1/3 от картофите. Върху тях се разстила 3 с. л. от млечната смес.
Следва 1/3 от кашкавала и 1/2 от яйцата. Покриват се с 3-4 с. л. сос. 
Разпръсква се натрошеното сирене и се разпределя другата 1/3 от картофите.
Покриват се с млечният сос. 
Следват пак кашкавал, яйца и сос.
Завършва се с картофи, които се покриват с останалият сос.
Така наредената салата се поставя в хладилник за 3-4 часа.

Салатата се освобождава от ринга и се украсява по желание.


Получавате много ефектна и в същото време лесна, ефирна и вкусна салата. 
Добър апетит!

петък, 17 ноември 2017 г.

Плодов есеннен сладкиш


Продукти:
  • 2 яйца L
  • 250 г захар
  • 180 г краве масло
  • 200 мл прясно мляко
  • 300 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 пак. канелена захар на д-р Йоткер
  • 250 г ябълки (3-4 бр.)
  • 2-3 круши
  • 3 с. л. кафява захар


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта 3-4 минути. 
Прибавя се разтопеното и охладено масло, и прясното мляко.
Сместа се ароматизира с канелената захар.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява.
Добавя се към горната смес. Получава се малко гъсто тесто.
Форма за печене с размер 26 сантиметра се постила с хартия за печене. Стените на формата се намазват с мазнина.
Изсипва се 1/2 от сместа. Върху нея се разпръскват обелените и нарязани на дребни кубчета ябълки. 
Поставя се и втората част от тестото.
Накрая се подреждат резанчета от обелените круши. 
Сладкиша се поръсва с кафявата захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути. 
Сладкиша се оставя за 5 минути във формата и след това се охлажда върху решетка. 


Добър апетит!
Спокойни и усмихнати есенни дни! :) 


Рецептата е адаптирана от ,,Софрата на Вержи''.  


вторник, 14 ноември 2017 г.

Тарта с маскарпоне и шоколад


Продукти:
за тестото

за пълнежа
  • 250 г маскарпоне
  • 100 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар

за украсата
  • 100 г черен шоколад
  • 80 мл течна сладкарска сметана
  • филирани бадеми


Приготвяне:
Мекото масло + захарта се разбива с миксер до гладкост. Добавя се яйцето, като разбиването продължава. Прибавя се брашното, предварително смесено с какаото. Миксера се намалява на ниска скорост, за да не се разхвърчи брашното. Тестото като се пооформи на топка се омесва леко на плота. Завива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва на набрашнен плот и се прехвърля във форма с размер 24 сантиметра. Излишното тесто се изрязва.
Върху тестото се поставя хартия за печене и се слагат 2-3 шепи бял боб.
Тартата се пече 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Готовата тарта се оставя да изстине във формата.
Пълни се с крем, приготвен като се смесят маскарпонето със заквасената сметана и пудрата захар. Разбърква се на ръка.
Тартата се украсява с шприцовани розички от шоколадов ганаш.
В средата се наръсват филирани бадеми.


Добър апетит!
Много усмивки и хубаво настроение!


И моето предложение от останалото тесто е хрупкави сладки. 

петък, 10 ноември 2017 г.

Чорба от горски гъби


Нали сте чували фразата: прост като гъбена чорба! Но в интерес на истината простите неща, понякога се оказват и най-вкусни, особенно ако се използват продукти, които ни е дала майката-природа.


Продукти:
  • 400 г горски гъби (в моят случай припанки и вретенки)
  • 1 глава лук
  • 1 голям морков
  • 2 шепи ориз
  • черен пипер
  • стрък девесил
  • магданоз
  • олио
  • сол
  • бучка краве масло


Приготвяне:
Горските гъби събират доста песъчинки, затова се измиват в няколко води. Ако гъбите за по-големи се нарязват, а ако са малки се оставят цели.

В тенджера се сипват  5-6 с. л. олио. Прибавят се дребно нарязаните лук и морков. Когато лукът стане прозрачен се прибавят гъбите. Сместа се поразбърква и след около 3-5 минути се налива 1.5л вода. Чорбата се вари почти до готовност на гъбите. 
Прибавя се измитият ориз и чорбата се посолява.
Вари се до готовност на ориза.
Овкусява се с черният пипер, девесила и магданоза.
Накрая се поставя и бучка краве масло.


Да ви е сладка топлата и ароматна чорбица в хладните есенни дни!

И внимавайте !!! с горските гъби. Не сте ли сигурни дали са ядливи, непременно ги изхвърлете!!! 



сряда, 8 ноември 2017 г.

Захаросани дюли и желе от дюли


Все още има дюли на пазара, времето вече поизстина и ни кара все повече да се застояваме в къщи.  Сега е момента да си направите още едно лакомство за домашната трапеза. И то не само едно, типично по габровски :) от една рецепта се получават ароматни захаросани дюли и чудесно желе.

Необходими са:
  • 1.500 кг дюли
  • 1.500 кг захар
  • пръчка канела
  • 5-6 листа индрише


Приготвяне:
Към захарта се добавя 1л вода и се сварява гъст сироп. Ако обичате аромата на канелата и индришето сега е момента да ароматизирате сиропа. 

Дюлите се измиват от мъха и се разрязват на четвъртинки. Изчистват се от сърцевините и дюлята се нарязва на резенчета с дебелина 5 мм. 
Щом сиропа е готов в него се поставят резенчетата дюля и сърцевината. 
Варят се 20 минути и се оставят да изстинат. 
След охлаждането тенджерата се връща на котлона и варенето продължава още 10 минути. 
Оставя се отново да изстине и се прецежда през гевгир. 
Отцедените резенчета дюля се овалват в кристална захар и се нареждат върху кухненска хартия, за да засъхнат.


Семенниците вече се изхвърлят. 


Желето се прецежда през ситна цедка. Ако е необходимо отново се вари, докато капка капната върху чиния се задържи. 
Топло, желето се насипва в сухи буркани, запечатва се и бурканите се обръщат с капачките надолу, до пълното им изстиване.


Тази чудесна рецепта адаптирах от Домашни хитрини.
Благодаря ти, Рали, за доброто и вкусното оползотворяване на този ароматен плод! 




вторник, 7 ноември 2017 г.

Чомлек кебап с телешка опашка


Продукти:
  • 1 телешка опашка
  • 1 кг свинско рагу
  • 1 кг дребни картофи
  • 500 г лук
  • 2 големи моркова
  • 2 сухи пиперки
  • 1 глава чесън
  • 150 мл бяло вино
  • черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • сол
  • олио


Приготвяне:
Телешката опашка се нарязва на шайби. 
Зеленцучите се измиват и почистват. Лукът се нарязва на едро. Морковите се разрязват на 3-4 парчета. Картофите се оставят цели, ако са големи се разрязват на две.
На дъното на дълбок гювеч се изсипва олио. 
Поставят се половината от зеленчуците и накъсаната суха пиперка. Между тях се слагат скилидките чесън, Посоляват се леко. 
Върху зеленчуците се нареждат телешките шайби и рагуто.
Покриват се с останалите зеленцучи. Ястието се посолява. 
Добавят се черният пипер и дафиновия лист.


Кебапът се залива с виното и вода, която почти да покрие ястието. 
Глиненият съд се покрива с домакинско фолио и тогава се слага капака.
Гювечът се поставя в студена фурна, която се настройва на 250 градуса. След като ястието заври температурата се намалява на 180 градуса и се пече 3 часа. Проверява се дали телешкото месо е омекнало и ако е необходимо се допича още 30 минути. 


Да ви е сладко!


Благодаря на Inspiration of Life за чудесната рецепта!


сряда, 1 ноември 2017 г.

Кръгъл хляб Есен


Продукти:
  • 300 мл топла вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 5 с. л. олио
  • 540 г брашно София Мел Екстра


Приготвяне:
Брашното София Мел Екстра се поставя в купа. Прави се кладенче, в което се слага солта, захарта, маята, олиото и накрая топлата вода. Замесва се меко тесто. Наръсва се с брашно, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да почине 20-30 минути.


От едната страна топката се притиска с точилката и се разточва.


С макетен нож се правят разрези, като на листата.


Разточената част се захлупва върху топката. Хлябът се поставя в тава с размер 26 см,  постелена с хартия за печене и листото се дооформя с ножица.


Хлябът се оставя да втаса.
Листото се поръсва с брашно и с макетен нож се правят разрези.


Пече се на 180 градуса около 30-35 минути.


Добър апетит!


Весел  и цветен ноември!
Бъдете здрави и усмихнати!