Продукти:
- 1.5 кг варени картофи
- 1 връзка пресен лук
- 5-6 с. л. олио
- сол
- 200 г майонеза
- 200 г цедено кисело мляко
- 120 г шпеков салам
- 3-4 кисели краставички
- 5-6 резенчета сушени домати
- 3 варени яйца
- 100 г сирене
- 50-60 г кашкавал
за украсата:
- магданоз
- пресен лук
- морков
- прясна краставица
- зелена пиперка
- чери домати
- варени яйца
- маслини
Приготвяне:
Майонезата се смесва с цеденото кисело мляко.
Сварените и обелени картофи се настъргват на едро ренде. Овкусяват се с олио, сол и ситно нарязан пресен лук.
Отваряем ринг с размер 23- 24 см се поставя в поднос.
Картофите визуално се разделят на три части. Едната част се поставя на дъното на ринга. Намазва се с част от майонезата и киселото мляко. Посипват се дребно нарязаните кисели краставички, шпеков салам и сушени домати.
Поставя се втората част от картофите, притиска се леко и също се намазва със сместа от майонезата и млякото.
Поставя се настърганото сирене и варени яйца.
Следва третата част от картофите. Завършва се с майонеза и мляко.
Тортата се поставя в хладилника за 2-3 часа,
Освобождава се от ринга и борда се намазва с останалата част от майонеза и мляко.
Отгоре тортата се посипва с настърган кашкавал, а покрай с настъргани яйца.
Украсата на тортата е въпрос на предпочитания и фантазия. Така, че развихрете се и създайте своя картина на една обикновена картофена салата, но пречупена пред вашия поглед.
Грееща камина, маса с вкусни салати и уханна скара, пърленки с чесново масло и сладка приказка с добри приятели...и животът може да е вкусен и прекрасен! :)