понеделник, 30 януари 2017 г.

Солена (картофена) торта



Продукти:
  • 1.5 кг варени картофи
  • 1 връзка пресен лук
  • 5-6 с. л. олио
  • сол
  • 200 г майонеза
  • 200 г цедено кисело мляко
  • 120 г шпеков салам
  • 3-4 кисели краставички
  • 5-6 резенчета сушени домати
  • 3 варени яйца
  • 100 г сирене
  • 50-60 г кашкавал


за украсата:
  • магданоз
  • пресен лук
  • морков
  • прясна краставица
  • зелена пиперка
  • чери домати
  • варени яйца
  • маслини 


Приготвяне:
Майонезата се смесва с цеденото кисело мляко.
Сварените и обелени картофи се настъргват на едро ренде. Овкусяват се с олио, сол и ситно нарязан пресен лук. 
Отваряем ринг с размер 23- 24 см се поставя в поднос.
Картофите визуално се разделят на три части. Едната част се поставя на дъното на ринга. Намазва се с част от майонезата и киселото мляко. Посипват се дребно нарязаните кисели краставички, шпеков салам и сушени домати
Поставя се втората част от картофите, притиска се леко и също се намазва със сместа от майонезата и млякото.
Поставя се настърганото сирене и варени яйца.
Следва третата част от картофите. Завършва се с майонеза и мляко.
Тортата се поставя  в хладилника за 2-3 часа,
Освобождава се от ринга и борда се намазва с останалата част от майонеза и мляко. 
Отгоре тортата се посипва с настърган кашкавал, а покрай с настъргани яйца.


Украсата на тортата е въпрос на предпочитания и фантазия. Така, че развихрете се и създайте своя картина на една обикновена картофена салата, но пречупена пред вашия поглед. 


 Грееща камина, маса с вкусни салати и уханна скара, пърленки с чесново масло и сладка приказка с добри приятели...и животът може да е вкусен и прекрасен! :)




петък, 27 януари 2017 г.

Пилешка запеканка с картофи


Продукти:
  • 700 г пилешко месо
  • 350 г гъби
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 150 г царевица от консерва
  • сол
  • олио
  • 1 подправка Всичко в едно на MAGGI
  • 1 кг сварени и обелени картофи
  • 250 г кашкавал

Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на дребно. Запържва се в няколко лъжици олио до готовност.
Изважда се от тигана и в него се поставят нарязаните на ивички гъби. Готвят се до готовност, след което се изваждат и се прибавят към месото.
В тигана се поставят нарязаните на дребно лук и морков. След като омекнат също се добавят към месото и гъбите. 
Сместа се се обкусява с половината подправка на MAGGI и ако е необходимо се доовкусява с още сол. 
От доста време използвам съдовете на Делимано и мога да кажа, че е удоволствие да готвя в тях. Яденето не залепва, готви се равномерно и освен, че е вкусно, е и здравословно, защото се готви почти без мазнина. И тази запеканка разположих в тава - тенджера Стоун ледженд 2 в 1, където се получи ястие с вкус като изпечено върху каменна плоча.

Варените картофи се нарязват на колелца.
В тавата Стоун ледженд се слагaт 1-2 с. л. олио. Нареждат се половината колелца варени картофи. Поръсват се с подправката MAGGI


 и върху тях се изсипва сместа от месо и зеленчуци.


Нареждат се и останалите картофи и отново се поръсват с подправката на MAGGI.


Ястието се посипва с настърганият кашкавал...


и се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се около 30 минути.


Да ви е сладко!


неделя, 22 януари 2017 г.

Пилешки рула с моцарела и сушени домати




Продукти:
  • 5 бр. пилешки филета, около 600 г
  • 125 г моцарела
  • 10-12 сушени доматчета
  • сол
  • черен пипер
  • галета
  • брашно
  • 2 яйца
  • олио за пържене


Приготвяне:
Пилешките филета се филетират тънко и се начукват през стреч фолио. 
Овкусяват се със сол и черен пипер.
В единият край на филето се поставят резанчета моцарела и върху тях се разполагат ароматните сушени доматчета. Моите са домашно приготвени, която рецепта може да видите тук. 


Филетата се навиват на стегнато руло и се овалват в брашно.


Потапят се в разбитите яйца и се овалват в галета. Така подготвени рула се поставят в хладилник, за да стегнат.
Преди да се обработят топлинно се топят отново в разбитите яйца.  
Пържат се в маслена баня, на ниска температура, като се обръщат периодично. 


Поднесете  с  гарнитура по желание - пържени картофи, картофено пюре, картофи соте, гриловани зеленчуци, но задължително с добро настроение и усмивка. :) 


Да ви е сладко! 

четвъртък, 19 януари 2017 г.

Печен боб с пушени кокали



Бобът си е неоспорима класика, но при варенето, като му ,,хвърлим" и едни пушени кокали получаваме уникално вкусно ястие. И ако не сте хапвали скоро такъв бобец, не отлагайте, а слагайте боба да накисва :)

Продукти:
  • 400 г бял боб
  • 1,5 кг пушени свински кокали
  • 1 глава лук
  • 1 праз лук
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 1 ч. л. червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • сол
  • 2 с. л. мас

Приготвяне:
Бобът се накисва със студена вода за няколко часа. Излива се водата, поставя се нова вода и след завирането и ' се подменя отново. Прибавят се кокалите и бобът се вари до пълното му омекване. 
Кокалите се изваждат и се обезкостяват.
В универсалната супер тава тенджера Стоун ледженд 2 в1 се поставя маста да се разтопи. Добавят се двата вида лук, моркова и чушката, нарязани на дребно. Запържват се до омекване и се поръсват с червеният пипер.


Върху запръжката се изсипва свареният боб. Прибавя се обезкостеното месо и ястието се овкусява със сол, джоджен и маганоз.

Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 250 градуса и ястието се пече 15-20 минути. 

Да ви е сладко! 

неделя, 15 януари 2017 г.

Ябълков сладкиш с крем


Продукти:
за тестото

  • 125 г брашно
  • 125 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 3 яйца
  • 1 с. л. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 ванилии
за крема
  • 1 готов пудинг (37 г)
  • 400 мл прясно мляко
  • 4-5 с. л. захар
и още
  • 1 голяма ябълка
  • 25-30 г разтопено краве масло
  • 3-4 с. л. кафява захар


Приготвяне:
Първо се приготвя кремът, според указанията написани на опаковката. Понеже кремът трябва да бъде по-гъст и затова го приготвих с 400 мл мляко. Оставя се да изстине.

За да се получи сполучлив даден сладкиш, много важно е продуктите да са в точното количество. За целта аз използвам кухненската везна Астория на Делимано - удобна и практична.


Кравето масло заедно със захарта се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят едно по едно яйцата, като разбиването продължава. Ароматизира се с ванилията. 
Добавя се брашното, разбърква се и накрая се добавя киселото мляко с разтворената в него сода. Разбърква се за кратко с лъжица.

Тавичка Деличия на Делимано се намазва с краве масло. Дори и да не се намаже тавичката, сместа няма да залепне, но за по-вкусен сладкиш аз я намазвам. 
Изсипва се половината смес в тавата Деличия. Отгоре се нанася готовият крем и се покрива с останалото тесто. 

Ябълките се нарязват на тънки резенчета и се нареждат върху тестото, като се застъпват едно друго. Намазват се с разтопеното краве масло и се поръсват с кафявата захар.



Сладкишът се пече на 180 градуса в предварително затоплена фурна около 35-40 минути. 



Поднесете сладкиша с чаша ароматен билков чай, усмихнете се на снежният ден, покажете обичта си на любимите хора, мислете позитивно и годината ще бъде здрава и благословена! 
Щастлива Нова Година, приятели! :)

адаптирано от тук