четвъртък, 29 декември 2016 г.

Свински джолани с картофи и гъби



Продукти:
  • 1 кг обезкостени свински джолани
  • 1 кг картофи
  • 350 г гъби
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. горчица
  • мащерка
  • риган
  • черен пипер
  • магданоз
  • червен пипер
  • 200 мл бяло вино
  • 5-6 с. л. зехтин


Приготвяне:
Джоланите се поставят в Стоун ледженд 2 в 1 тава тенджера. Правят им се малки разрези, в които се поставят обелените скилидки чесън. 
Месото се посолява и се намазва от всички страни с горчица. 
Сухите подправки (начупеният дафинов лист, мащерката, ригана, магданоза, черният и червения пипер) се смесват (количеството им е според вкуса на домакинството) и се поръсват върху месото.
Полива се със зехтина и виното.
Тавата Стоун ледженд 2 в 1 се завива със стреч фолио и се оставя на студено за 3-4 часа. Ако имате възможност най-добре и за цяла нощ, за да може месото хубаво да се маринова.
Около месото се нареждат обелените и нарязани картофи и гъби.


Тавата се покрива с алуминиево фолио. 
Поставя се във фурна загрята на 250 градуса и след като ястието започне да се пече, фурната се намаля на 180 градуса. Ястието се готви 2.30-3 часа. 
Накрая вкусните запечени джоланчета, обградени от меки картофки и ароматни гъбки се поръсват с пресен магданоз.


Споделете това ароматно ястие с приятели и тогава сладостта ще е двойно по-голяма.


Щастливи и спокойни дни, приятели!  

понеделник, 5 декември 2016 г.

Катена пита


Родопска пита с хрупкава коричка и мека среда, която се дели на пластове или катове, откъдето идва и името на питата.
Благодаря на Елена Цекова за споделената рецепта.
Нека запазим и съхраним хубавите ни ароматни, стари, български рецепти.

Продукти:

  • 500 мл топла вода
  • 11 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 750-800 г брашно
  • 200-250 г сирене
  • 200 г свинска мас


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче. В него се поставят солта, захарта, сухата мая и водата. Замесва се меко тесто. 
Разделя се на 12 топки с големина на средна ябълка. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 15 минути.

Маста се разтопява, а сиренето се натрошава.
Дъното на тавата Стоун ледженд 2 в 1 се намазва с 2-3 с. л. мазнина.
Взема се една топка и се поставя в мазнината. След това се разтегля като мекица и се разстила на дъното на тавата, като се доразтегля с големината на тавата.
Поръсва се със сирене. 
По същият начин се процедира и с останалите топки. 
Така наредените пластове (катове) се прегъват навътре, като плик. Обръща се с прегънатите краища надолу и с ръце тестото се разтила по цялата тава.
Питата се нарязва на квадрати и се оставя на топло да втаса.


Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.


Да ви е сладко! 
Бъдете здрави и усмихнати! 

неделя, 20 ноември 2016 г.

Чийзкейк с Нутела


Невероятен аромат, примесен с вкус на шоколад и препечен карамел. Това... и повече е този разкошен чийзкейк. :)


Продукти:
за подложката
  • 200 г чаени бисквити
  • 100 г краве масло

за пълнежа
  • 650 г крема сирене
  • 150 г захар
  • 2 яйца
  • 2 ванилии
  • 3-4 с. л. течен шоколад Нутела


Приготвяне:
В сладкарството много важно условие за сполучлива рецепта е точния грамаж на продуктите. Аз се доверих на дигиталната везна Астория на Делимано. Везната е с допълнителна купа от неръждаема стомана, която е удобна и практична. 


Претеглените бисквити се смилат.
Към тях се добавя разтопеното краве масло. 


Обърква се до хомогенност и сместа се поставя в тавичка с размери 22 см, като се притиска добре.  


Към крема сиренето се добавят захарта, яйцата и ванилията. Сместа се разбърква много хубаво, до гладкост. Изсипва се върху подложката. 
Нутелата се поставя на топло, до омекване. С лъжица се поставя на неопределени места върху чийзкейка от Нутелата и с помощта на дървено шишче се правят различни шарки.


Чийзкейкът се пече на 140 градуса 1 час и 30 минути.

Чийзкейкът се разрязва и консумира напълно охладен. 
Да ви е сладко!
Бъдете весели и щастливи! 

петък, 11 ноември 2016 г.

Пилешки рулца с плънка



Малко продукти, лесно приготвяне с малко повечко време за топлинна обработка, но ефектно и много вкусно. Идеално да се поглезите през уикенда или да посрещнете скъпи гости

Продукти:
  • 6 бр. пилешки пържоли
  • 150 г пушен бекон
  • 200 г гъби
  • 70-80 г пушено топено сирене
  • 150 мл бяло вино
  • сол 
  • черен пипер


Приготвяне:
Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се в тиган и към него се прибавят нарязаните на дребно гъби. Готвят се до готовност. Сместа се овкусява с черен пипер и се оставя да изстине.
Пилешките пържоли се овкусяват с малко сол и по желание с подправки. Ние сме любители на натуралното прясно месо без много подправки и затова не съм използвала такива. А и според мен е достатъчен аромата на пушеният бекон и пушеното топено сирене. 
Пържолите се поставят с кожата надолу и горната смес се разпределя върху тях. 
Пушеното топено сирене се нарязва на шест гредички и се поставя върху плънката. 
Навиват се на рулца и с помощта на конец се закрепват, да се се разпилее плънката.
Нареждат се в станалата ми любима поради незалепващото и' покритие тава тенджера Стоун ледженд 2 в 1.


Заливат се с бялото вино и 1 ч. ч. вода и се поставят в загрята фурна на 220 градуса. 
Ястието се пече 50 минути, без да се покрива с фолио. (но все пак зависи и от печката ...и тавата)


След изстиването рулцата се освобождават от конеца и се сервират със сезонна салата, а може и по най-обикновения, но и един и от най-изкушаващият начин - на дъската. :)


Аз след като извадих рулцата от тавата Стоун ледженд 2 в 1 в останалата течност нарязах картофи, овкусих ги с черен пипер и розмарин. Разхвърлях няколко необелени скилидки чесън и ги запекох. Получиха се страхотни картофки. Чудесна гарнитура към сочните рулца. 


Да ви е сладко! 
Бъдете весели и щастливи! 

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Руло Рафаело


Продукти:
за платката
  • 5 яйца М
  • 100 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 ванилия

за крема
  • 150 г краве масло
  • 200 г (1/2 кутия) подсладено кондензирано мляко
  • 50 г смлени и обелени бадеми
  • 50 г настърган бял шоколад
  • 60 г кокосови стърготини + 2-3 с. л. за гарниране на готовота руло
  • 100 мл течна сладкарска сметана


Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. 
Белтъците се разбиват заедно със захарта на гъст сняг. Прибавят се един по един жълтъците, като разбиването с миксер продължава до получаване на пухкава крем.
Добавя се брашното и се разбърква внимателно с лъжица. Ароматизира се с ванилията.
Тава с размери 30/35 см се постила с хартия за печене.
Сместа се изсипва върху хартията, заглажда се и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса. Платката се пече около 10-12 минути или до леко порозовяване. 
Готовата платка се обръща върху навлажнена домакинска кърпа, навива се на руло и се оставя да изстине. 

Течната сметана се разбива до плътност.
Кравето масло се смесва с кондензираното мляко и се разбива на пухкав крем.
Към него се прибавят бадемите, шоколада и кокосовите стърготини. Разбърква се и накрая се добавя разбитата сметана. 

От крема се отделя за намазване на рулото отгоре. Останалият крем се намазва върху платката и се навива на руло.
Поставя се в подходящ поднос и се намазва с останалия крем. Готовото руло се посипва с кокосови стърготини. 
Украсява се с бонбони Рафаело, която рецепта може да видите тук


Да ви е сладко!
От мен пожелание за щастливи емоции и много позитивно настроение! :)

четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Бонбони Рафаело



Доста са рецептите за домашни бонбони Рафаело, доста са и моите опити и пробване на различни рецепти на тези уникални бонбони и най-накрая получих това, което най-много ми допада и харесва.
Да заповядат всички любители на кокоса! :)

Продукти:
  • 1 кутия (397 г) подсладено кондензирано мляко
  • 100 г краве масло
  • 150 г кокосови стърготини + 4 с. л. за овалване на бонбоните
  • 200 г бял шоколад
  • 40-50 бр. цели сурови белени бадеми 


Приготвяне:
Кравето масло, натрошеният шоколад, кокосовите стърготини и кондензираното мляко се смесват в тиган или тенджера с незалепващо покритие. Поставят се на котлона и се сместа се загрява на ниски градуси до разтопяване на маслои шоколада, и обединение на всички продукти. Бърка се постоянно, защото сместа бързо залепва.
Сместа се оставя да изстине.


Бадемите най-лесно може да обелите, като ги залеете с гореща вода. Като се поохлади водата се взема ядка и като се стисне между пръстите, люспата се отделя. 
Всяка ядка се разделя на две с помощта на нож. В бонбона може да се сложи и цяла ядка...това е процес на виждане и желание.

От сместа се оформят бонбони, като в средата се поставя бадемова ядка.
Всеки бонбон се овалва в кокосови стърготини.


От тази смес излизат около 40-45 бр. бонбони по 20 грама. 

Да ви е сладко, весело и усмихнато! 

събота, 29 октомври 2016 г.

Милинки със сирене


Продукти:
  • 350 г брашно
  • 200 мл топла вода
  • 2 с. л. олио
  • 5 г суха мая
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар

за намазване
  • 30 г краве масло
  • 50 г свинска мас
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 1 ч. л. бяло брашно
  • 5 с. л. вода
  • 100 г сирене
  • 1 яйце


Приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче. Поставят се всички продукти и се замесва гладко тесто. Поставя се в купа, намазва се с мазнина, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Кравето масло се смесва със свинската мас и леко се затопля.
Тестото се премесва леко. От него се късат малки късчета, оформят се на топченца, които се потапят в мазнината. 
Подреждат се в тава Деличия на Делимано с размер 26 см, която с керамичното си покритие предотварява залепването на тестото. 
Между топчетата тесто се натрошава сиренето.


Към полуразтопените мазнини се добавят двата вида брашно. С получената каша се намазват милинките.


Тавата се оставя на топло да втаса.


Яйцето се разбива и с него се намазват милинките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. 


Доста рецепти изчетох докато си направя по наш вкус милинките, но накрая станаха много вкусни. Царевичното брашно придаде невероятна хрупкавост на милинките. Благодарение на тавата Деличия и нейното равномерно разпределение на температурата, милинките се изпекоха с чудесен златист цвят. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от С нож и вилица в ръка

събота, 22 октомври 2016 г.

Шербет баница с кокос


Продукти:
  • 1 пакет точени кори за баница (12 броя листи)
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. (200 г) захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 5 г бакпулвер
  • 1 ч. ч. (210 г) кисело мляко
  • 100 мл олио
  • ванилия

за сиропа
  • 2 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
  • кората на 1/2 лимон
  • сока на 1/2 лимон
  • щипка сол


Приготвяне:
Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят кокоса, бакпулвера и киселото мляко. Разбъркава се добре и накрая се добавят олиото и ванилията.

Вземат се две кори и се намазват с около 6-7 с. л. от сместа. Навива се на руло, след това на охлюв и се поставя в тава-тенджера Стоун ледженд 2 в 1 на Делимано
По същият начин се процедира и с останалите кори. 
Накрая навитата баница се намазва с малко мазнина.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Благодарение на тавата Стоун ледженд 2 в 1 баницата се изпече равномерно, без никакво залепване за повърхността. 
Баницата се оставя да изстине.


Сиропът се приготвя, като захарта и водата се смесят. Поставят се на котлона и сиропа се вари 4-5 минути. Добавя се лимоновият сок, щипка сол и настърганата кора и сиропа се отмесва от котлона. Сиропа престоява 5-10 минути и тогава баницата се залива с него.

Шербет баницата се консумира след пълното и' изстиване и поемане на сиропа от нея. 


Няма начин да не ви е сладко с тази сладост. Остава да се усмихнете и доброто настроение ще дойде само. :)

сряда, 12 октомври 2016 г.

Шоколадова тарта с крем



Продукти:
за кексовата смес
  • 2 яйца
  • 130 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 2 с. л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г брашно

за крема
  • 300 мл прясно мляко
  • 20 г брашно 
  • 20 г царевично нишесте
  • 70 г захар
  • 30 г краве масло
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

за украса
  • 100 г шоколад
  • смлени орехи, лешници, бадеми


Приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки.
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се добавят млякото и олиото. Накрая се изсипва и сухата смес. Разбърква се до хомогенност.
Сместа се изсипва в силиконова форма.


Пече се на 180 градуса. 
Тартата се изважда и се оставя да изстине.


В купа се поставят брашното, нишестето, захарта и ванилията. Разрежда се с малко от млякото.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Изсипва се към горната смес и отново се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. 
Прибавя се кравето масло. Разбърква се и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност. 
Изстиналият крем се разбива с миксер и се добавя сметаната. 
Полученият пухкав крем се изсипва с тартата.
Украсява се с разтопен шоколад и смлени ядки. 


Да ви е сладко!
Сладостта е в малките неща и в големите сърца! 

събота, 8 октомври 2016 г.

Ябълков щрудел


Продукти:
  • 5 точени кори
  • 5-6 ябълки (количеството е в зависимост от големината на ябълките)
  • 6 с. л. захар 
  • 1 с. л. краве масло + 40 г
  • 2 с. л. коняк
  • 2 ванилии
  • 1 шепа стафиди
  • 100 г едро смлени орехи
  • 5 бр. обикновени бисквити
  • пудра захар за поръсване


Приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие (в моят случай станал ми любим тиган Деличия на Делимано) се поставят обелените и нарязани на дребно ябълки. (за да не почернеят ябълките докато ги нарязвате, ги поставете във вода), 1 с. л краве масло и захарта.


Ябълките се готвят до омекване и леко карамелизиране. Овкусяват се с ванилията и коняка. Към тях се прибавят стафидите и орехите. 

Взема се една кора, намазва се с помощта на четка с разтопено краве масло и в единият край се поставя от плънката. Върху нея се натрошава една бисквита.


Завива се на руло, след това на охлювче и се поставя в средата на тавичката с незалепващо покритие Делимано Деличия.
По същият начин се приготвят и останалите кори, като се завиват покрая преходното руло.



Щруделът се намазва с краве масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Благодарение на керамичното покритие Форте на тавата, щрудела не залепва и се изпече равномерно, с невероятен аромат и хрупкава коричка. 


Още топъл щрудела се намазва с четка с краве масло, поръсва се с пудра захар и остава да му се насладите с най-доброто си настроение и усмивка :)

Тук може да видите и още два страхотни щрудела с дъх на есен:

Щрудел  Златна есен

Щрудел с грис и плодове