С настъпването на горещите слънчеви лъчи, мисълта ми е вече при сладоледените изкушения. Трудно, много трудно се устоява на този разкошен разхлаждащ десерт.
И така, с този красив и жестоко вкусен терин откривам сладоледения сезон :))
Продукти за сладоледа:
- 4 жълтъка
- 250 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 200 мл течна сладкарска сметана
- ванилия
- 100 г черен шоколад
Продукти за блата:
- 5 белтъка
- 190 г захар
- 75 г брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. олио
- ванилия
- щипка сол
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътен сняг. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и солта, олиото и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тавата от печката върху хартия за печене. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Охлажда се.
От блата се изрязват две платки, като едната е с размер дъното на продълговата форма за кекс, а другата е най-широката част на формата.
Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване.
Прсното мляко се поставя на котлона до завиране. Прибавя се на тънка струйка към жълтъчната смес, като се разбърква постоянно и енергично. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване. Сместа се разделя на две равни части. Към едната част се прибавя ванилията, а към другата - нарязания на дребно шоколад.
Сметаната се разбива до меки връхчета и се разпределя по-равно в горните смеси. Разбърква се внимателно.
В продълговата кексова форма се поставя стреч фолио.
Излива се шоколадовата смес. Върху нея се поставя по-малкия блат, следва бялата смес и най-отгоре се завършва с по-големия блат.
Формата се поставя във фризер и се забравя за нея поне 5-6 часа.
Сладоледеният терин се обръща в поднос и се украсява с 150 г разтопен шоколад и натрошени ядки.
Няма по-голяма разхлаждаща сладост от сладоледа. А направен и поднесен по този красив начин е неустоим.
Да ви е сладко и много усмихнато!
Рецептата за сладоледа е от блога на Теди Титова ,,Домашни вкусотии''.
Идеята за оформянето на терина е от тук.
Прекрасен е, Хриси!
ОтговорИзтриванеЧудесно лятно предложение.
Както винаги при теб е много красиво и пъстро, Хриси! Оичам сладолед под всякакви форми и кега ще се почерпя с едно парченце от твоя терин, докато си чакам музата и да подхвана и аз тези ледени изкушения за сезона.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Ах, че вкусотия, Хриси! Много обичам сладоледен терин! Обезателно ще опитам и твоята рецепта, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВсе му се каня и все не го правя-а така изкушаващо си го представила...
ОтговорИзтриванеОх, жесток е този терин! Ако го приготвя, максимум на два пъти и сме му видяли сметката с моя човек. Нямаме наяждане на сладолед... :)
ОтговорИзтриванеХриси, чудесно изглежда, много красиво си го представила!
Поздрави! :)
Изобщо няма да се напъвам да му устоявам, загребвам го с голямата лъжица:)) Разкош, абсолютен! Поздрави, Хриси!
ОтговорИзтриванеОбожавам домашния сладолед и винаги си записвам интересни идеи за реализиране с негово участие. :) Чудесен е, Хриси! А декорацията с шоколад ти е перфектна! На мен никога не ми се получават добре декорациите.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хриси,
ОтговорИзтриванепреди години употребявахме много сладолед.Дори го правих в машина, закупена от Германия.Днес рядко правя сладолед, обикновено през най - горещите летни дни.Но твоят е перфектен, а декорацията е вълшебна.
Поздрави !
Преглъщам, Хриси -
ОтговорИзтриванеизглежда много елегантен, фин и ароматен, с неустоими снимки!
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубави майски дни!
Спасибо за прекрасный рецепт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами за хубавите и позитивни коментари! Всички ваши думи значат много за мен! Правите ми дните весели и щастливи!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и засмени!
Пазя си гърленцето аз, но иначе е красота тоз терин!
ОтговорИзтриване