За направата на тази торта прочетох доста рецепти и накрая комбинирах рецепти от две впечатляващи дами - Мария Митева и Люси, на които благодаря за споделената рецепта...и накрая прибавих като добавка моите измислени бонбони Рафаело.
Продукти за блатовете:
- 6 яйца
- 180 г захар
- 160 г брашно
- 1 консерва кондензирано мляко(400 мл)
- 250 г краве масло
- 120 г кокосови стърготини
- 100 г сурови, обелени и смлени бадеми
- 100 г бял шоколад
- 100 мл прясно мляко
- 2 с. л. захар
Приготвяне на блатовете:
Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване.
Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбъркват внимателно с шпатула до хомогенност.
Прибавя се пресятото брашно, като се разбърква много внимателно, за да не спадне яйчената смес.
Така получената смес се разделя на три равни части.
Изрязват се три кръга от хартия за печене с диаметъра на формата, в която ще печете блатовете. Моята форма е с размер 26 см в диаметър. Поставя се едната хартия и върху нея се изсипва първата част от тестото. Пече се на 180 градуса, до леко порозовяване на блата.
Процедира се по същият начин и с останалите две части от тестото.
Блатовете изстиват върху решетка.
Сместа може и да се опече наведнъж, и после да се разреже на три части, но на мен по този начин ми е по-лесно, и почти винаги изпичам всеки блат поотделно.
Приготвяне на крема:
Смесва се кондензираното мляко с кравето масло и се разбива до пухкав крем. Прибавят се кокосовите стърготини, смлените бадеми и настъргания шоколад. Крема се прибира за около 10-15 минути в хладилник да се охлади и леко да се стегне.
Сглобяване на тортата:
Крема се разделя на три части.
Единият блат се поставя върху поднос и леко се сиропира с прясното мляко с помощта на четка.
Крема се разделя на три части.
Единият блат се поставя върху поднос и леко се сиропира с прясното мляко с помощта на четка.
Блатът се намазва с едната третина от крема. Поставя се вторият блат, сиропира се, маже се пак с крем и се завършва с третия блат, който също се сиропира. Тортата се измазва отгоре и отстрани с останалия крем и се панира с кокосовите стърготини.
Отгоре се украсява с бонбони Рафаело, но аз импровизирах и си направих домашни бонбони. Ето и рецептата за тях:
Много вкусна и лека торта, лесна за направа, дори и от начинаещи в кулинарията. Пробвайте, и ако обичате торта с повече блат и по-малко крем, значи това е вашата торта :)
Да ви е сладко!
Отгоре се украсява с бонбони Рафаело, но аз импровизирах и си направих домашни бонбони. Ето и рецептата за тях:
- 150 г смлени обикновени бисквити
- 150 г смлени орехови ядки
- 50 г кокосови стърготини
- 150 г пудра захар
- 150 г разстопено краве масло
- 50 мл прясно мляко
- още кокосови стърготини за овалване на бонбоните
Да ви е сладко!
Никога не съм правила тази торта, а отдавна все се каня да я опитаме.
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Хриси!
Благодаря, Светле!
ИзтриванеХубава е тортата и както съм написала е за хора обичащи по-малко крем.
Поздрави!
Чудесна е, Хриси! Взимам си наййй- голямото парче.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната нова седмица.
Габи, понякога затваряме очи и си подслаждаме душичката :)). Така, че се почерпи подобаващо! :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен за прекрасна седмица!
Чудесна торта Хриси ! И аз също ще я приготвя по твоята рецепта. Хубава седмица .
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Теменуга!
ИзтриванеСподели резултата и вашето впечатление за вкуса на тортата.
Поздрави и хубава седмица!
Прекрасна тортичка, Хриси!!!
ОтговорИзтриванеДърпам си едно голямо парче за чаша следобедно кафенце!
Поздрави!
Благодаря, Аля!
ИзтриванеС удоволствие ще ти отрежа парче торта за компания на кафето, и една голяма усмивка ще прибавя :)))
Великолепна торта! Отдавна се каня да я направя, но твоята съвсем ме плени!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост за хубавите думи! :)
ИзтриванеПоздрави!
Чудесна торта! Само не разбрах за кога и къде са предназначени смлените бадеми... :)
ОтговорИзтриванеМного се извинявам, Дани, но съм пропуснала да напиша, че в крема се поставят и бадемите. Вече направих корекцията! :))
ИзтриванеБлагодаря за вниманието!
Поздрави!
За нищо - скоро ще я направя... че изглежда мнооого апетитно, да не говорим, че си обичам кокос...
ИзтриванеМного се радвам, че има хода като теб и Роси от кулинарен елексир, които споделяте идеи за приготвяне на разни вкусотийки! :)
Прелестна е, толкова нежна и изкусителна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, много хубаво и правилно я определи тази торта :))
ИзтриванеБлагодаря и усмихнат ден!
Отново фантастична торта ни предлагаш,Хриси,за почитателите накокоса ( като мен) е несъмнено блажено изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната сряда!
Благодаря, Роси! И аз съм почитателка на кокоса и където видя кокос, не се колебая много, много ами направо пускам миксера :))
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
На мен май ще ми тежнее леко тортичката, а аз не обичам така и знаеш ли защо- защото обичам да изяждам по две парчета поне едно след друго, а така се засищам на първото;) Изглежда прекрасно, Хриси!
ОтговорИзтриванеМарте, ами то сладкото и при мен е като наркотик и аз не се спирам с първото парче :)))
ИзтриванеПоздрави, мила и прекрасен ден!
Хриси, да похваля и тази торта и благодаря, че ми се довери с рецептата! Снимките са чудесни, а момината сълза ми е сред любимите цветя! Усмихнат ден, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, няма начин да не започна да правя торта и да не надникна при теб :) Ти си голям извор на идеи и иновации, и благодаря за споделените рецепти!
ИзтриванеГоляма прегръдка от мен!
Правила съм торта Рафаело, но по рецепта на Ани от Вкуснотека - много е лесна и вкусна, тази тук е с печени блатове, демек малко по сложна за направа, но не се съмнявам за вкуса! Много торти, много нещо, Хриска!
ОтговорИзтриванеВеси, аз все се каня да направя тортата по рецептата на Ани, но нещо все се случва...:)
ИзтриванеИма време, много суперлативи съм чувала за нея.
Благодаря, ти мила!
Да споделя малко мнение за тортата вече след като я направих:
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя торта Рафаело, хареса ми твоята рецепта. Първоначално като направих крема, бях доста резервирана и скептично настроена, въпреки че като я сглобих, се получи точно така както си я показала на снимките. За сметка на това пък бонбоните станаха божествени. След като я вкусах - скептицизма ми изчезна напълно. Невероятна вкусотийка!
Благодаря, че сподели рецептата с нас!
Поздрави! :)
Дани, благодаря за оказаното доверие относно рецептата! Много се радвам, че тортата и бонбоните са ви харесали! Да ви е сладко!
ИзтриванеПоздрави! :)