Много впечатляваща торта на невероятният Рудолф ван Веен. Палачинковото гато го приготвям вече няколко пъти, но сега реших да включа и плодовете на сезона - ягодите. Фантастична комбинация от палачинки, вкусен и лек крем, хрупкава основа и тук-там разпръснати ягоди. Мога да ви кажа, че удоволствието от всяка хапка е ненадминато :))
Продукти за основата:
- 100 г бял шоколад
- 25 г краве масло
- 100 г корнфлейкс
- 3 яйца
- 310 г брашно
- 700 мл прясно мляко
- щипка-две сол
- 500 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 160 г захар
- 2 с. л. брашно (50 г)
- 8 г желатин
- ванилия
- 150 мл течна сладкарска сметана
- 250 г ягоди
Продукти за гарниране:
- 100 г бял шоколад
- 150-200 г ягоди
Приготвяне на основата:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавя се кравето масло, разбърква се и се добавя корнфлейкса.
Ринг с размер 20 см се поставя в поднос и в него се изсипва сместа за основата. Притиска се хубаво и се поставя на студено.
Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват леко. Към тях на порции като се редуват се прибавят млякото и брашното, до получаване на палачинково тесто. Тиган с размер 20 см се загрява и се изпържват палачинките. За гатото са необходими 12 бр. палачинки. От тази доза се получават около 22-23 палачинки, така че ако решите може да намалите продуктите.
Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Към тях се прибавя брашното и се разбърква хубаво.
Прясното мляко заедно с останалата захар се поставя на котлона до завиране.
На тънка струйка млякото се излива към яйчената смес, като по този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлана и се готви до сгъстяване на крема.
Оставя се около 3-4 минути да поизстине и се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се до разтваряне на желатина.
Крема се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност и се прибавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.
Сглобяване на гатото:
В ринга върху основата се поставя една палачинка, нанася се крем, следва нарязани на дребно ягоди и се покрива с друга палачинка. Реденето на тортата продължава до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.
Охладената и стегнала торта се освобождава от ринга, поръсва се с настърган бял шоколад и се украсява с ароматни ягоди.
Да ви е сладко, пролетно и весело! :)
Много-много-много ми хареса............
ОтговорИзтриванеТова Гато при Рудолф съм го изпуснала,но вярвам,че ти си се справила по-добре,Хриси!
Благодаря, Миленка! Много харесвам Рудолф и често поглеждам при него :) Намират се много интересни и вкусни рецепти.
ИзтриванеПоздрави и прегръдка!
Чудничка торта, Хриси!
ОтговорИзтриванеОтмъквам ти половината, че с едно парче няма да мина. Много обичам ягоди и палачинки.
Винаги си много оригинална, винаги!
Прегръдки и целувки!
Благодаря ти, Габи! Много си мила!
ИзтриванеГатото е невероятно, много, много е вкусно! Заслужава си стоенето на котлона да се направят палачинките :)))
Топли прегръдки, момиче хубаво!
Хриси, предупреждавай за евентуалните последици от тези вкусотии... То не е за хора със слаби сърца това вкусно изкушение! Прекрасна торта! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, а питаш ли ме мен, като искам да направя толкова много сладости, а трябва да ги избягвам :)))
ИзтриванеБлагодаря ти, момиче мило!
Весел уикенд! :))
Хриси, тортата изглежда невероятна! Грабвам едно парченце за късна закуска днес :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за красивите снимки!
Поздрави и усмихнат неделен ден :)
Благодаря, Ели! Радвам се на твоето посещение в моята кухня! :)
ИзтриванеДобре дошла и се почерпи! Много е вкусно гатото!
Поздрави и успешна седмица!
Уау, още едно изкушение тук намирам, страшна си!
ОтговорИзтриване:))) Веси, накараме да се усмихвам! :))) Благодаря ти!
ИзтриванеЕеееее, Хриси, ти си машина. Ще я пробвам задължително, а ти ще помагаш, защото освен Майстор си е голяма Душа!!!
ОтговорИзтриванеУсмихна ме коментара и ми стопли душата ... благодаря от все сърце!
Изтриване