петък, 22 май 2015 г.

Палачинково гато


Много впечатляваща торта на невероятният Рудолф ван Веен. Палачинковото гато го приготвям вече няколко пъти, но сега реших да включа и плодовете на сезона - ягодите. Фантастична комбинация от палачинки, вкусен и лек крем, хрупкава основа и тук-там разпръснати ягоди. Мога да ви кажа, че удоволствието от всяка хапка е ненадминато :))


Продукти за основата:
  • 100 г бял шоколад
  • 25 г краве масло
  • 100 г корнфлейкс

Продукти за палачинките:
  • 3 яйца
  • 310 г брашно
  • 700 мл прясно мляко
  • щипка-две сол

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 160 г захар
  • 2 с. л. брашно (50 г)
  • 8 г желатин
  • ванилия
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 250 г ягоди

Продукти за гарниране:
  • 100 г бял шоколад
  • 150-200 г ягоди

Приготвяне на основата:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавя се кравето масло, разбърква се и се добавя корнфлейкса. 
Ринг с размер 20 см се поставя в поднос и в него се изсипва сместа за основата. Притиска се хубаво и се поставя на студено.

Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват леко. Към тях на порции като се редуват се прибавят млякото и брашното, до получаване на палачинково тесто. Тиган с размер 20 см се загрява и се изпържват палачинките. За гатото са необходими 12 бр. палачинки. От тази доза се получават около 22-23 палачинки, така че ако решите може да намалите продуктите. 

Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Към тях се прибавя брашното и се разбърква хубаво.
Прясното мляко заедно с останалата захар се поставя на котлона до завиране. 
На тънка струйка млякото се излива към яйчената смес, като по този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлана и се готви до сгъстяване на крема. 
Оставя се около 3-4 минути да поизстине и се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се до разтваряне на желатина. 
Крема се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност и се прибавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Сглобяване на гатото:
В ринга върху основата се поставя една палачинка, нанася се крем, следва нарязани на дребно ягоди и се покрива с друга палачинка. Реденето на тортата продължава до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.


Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.

Охладената и стегнала торта се освобождава от ринга, поръсва се с настърган бял шоколад и се украсява с ароматни ягоди.


Да ви е сладко, пролетно и весело! :)

  

12 коментара:

  1. Много-много-много ми хареса............
    Това Гато при Рудолф съм го изпуснала,но вярвам,че ти си се справила по-добре,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! Много харесвам Рудолф и често поглеждам при него :) Намират се много интересни и вкусни рецепти.
      Поздрави и прегръдка!

      Изтриване
  2. Чудничка торта, Хриси!
    Отмъквам ти половината, че с едно парче няма да мина. Много обичам ягоди и палачинки.
    Винаги си много оригинална, винаги!
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Много си мила!
      Гатото е невероятно, много, много е вкусно! Заслужава си стоенето на котлона да се направят палачинките :)))
      Топли прегръдки, момиче хубаво!

      Изтриване
  3. Хриси, предупреждавай за евентуалните последици от тези вкусотии... То не е за хора със слаби сърца това вкусно изкушение! Прекрасна торта! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, а питаш ли ме мен, като искам да направя толкова много сладости, а трябва да ги избягвам :)))
      Благодаря ти, момиче мило!
      Весел уикенд! :))

      Изтриване
  4. Хриси, тортата изглежда невероятна! Грабвам едно парченце за късна закуска днес :)
    Благодаря за красивите снимки!
    Поздрави и усмихнат неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Радвам се на твоето посещение в моята кухня! :)
      Добре дошла и се почерпи! Много е вкусно гатото!
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  5. Уау, още едно изкушение тук намирам, страшна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Веси, накараме да се усмихвам! :))) Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Ееееее, Хриси, ти си машина. Ще я пробвам задължително, а ти ще помагаш, защото освен Майстор си е голяма Душа!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме коментара и ми стопли душата ... благодаря от все сърце!

      Изтриване