Елегантна, изтънчена, разкошна - една истинска ягодова принцеса!
Невероятни домашно приготвени бишкоти, нежно обграждащи крем Шантили и пасирани ароматни ягоди пуснати в разтопен бял шоколад, в компанията на сиропирани блатове, това е една истинска наслада, не само за очите, но и за всички сетива. :)
Ако искате да поглезите себе си, любимите си хора или гостите си, ви предлагам тази фантастична шарлота! :)
Продукти за бишкотеното тесто:
- 8 яйца М
- 250 г захар
- 250 г брашно
- ванилия
Продукти за крема Шантили:
- 500 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 180 г захар
- 40 г царевично нишесте
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 8 г желатин
- ванилия
Продукти за ягодовият крем:
- 250 г ягоди
- 200 г бял шоколад
- 4 г желатин
Продукти за сиропиране:
- 200 мл прясно мляко
- 3-4 с. л. захар
- ванилия
Разделят се белтъци от жълтъци.
Към белтъците се прибавя захарта и ванилията и се разбиват до плътност.
Жълтъците се разбиват до побеляване. Прибавят се към белтъците, като разбиването продължава до обединяване.
Брашното се пресява и се добавя към яйцата. Разбърква се с шпатула или голяма лъжица отдолу нагоре като се внимава да не спадат яйцата.
Постила се тава с хартия за печене.
В пош с кръгъл накрайник се поставя от тестото и се шприцоват една до друга ленти с размер 1/2 дължина от обиколката на тортата и нейната двойна височина. Тортата е с размер 22 см в диаметър. Аз шприцовах лента с дължина 38 см и височина 20 см.
На друг лист хартия се очертават три кръга с диаметър 19 см. С помощта на поша се запълват кръговете с тесто. Тези кръгове ще бъдат вътре в тортата.
Всичко това се пече на 180 градуса до леко зачервяване.
Оставя се на хартията да изстине.
Приготвяне на крем Шантили:
Желатинът се залива с 30-40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Половината захар се поставя при жълтъците и се разбиват до побеляване. Към тях се прибавя нишестето и се разрежда с малко от млякото.
Прясното мляко заедно със останалата половина захар се поставят на котлона до завиране.
На тънка струйка се налива млякото към яйчената смес, като се разбива непрекъснато.
Връща се на котлона и се вари до сгъстяване на крема.
Отмесва се от огъня и след 3-4 минути се добавя желатина. Разбърква се до неговото разтопяване. Крема се оставя да изстине, като се бърка периодично.
Сметаната се разбива до плътност и на порции се добавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.
Приготвяне на ягодовият крем:
Желатинът се залива с 2-3 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Ягодите се блендират. Половината от тях се поставят на котлона да заврат. Към тях се прибавя ситно нарязания шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Прибавя се набъбналия желатин и останалите блендирани ягоди. Сместа се поставя в хладилник, малко да постегне.
Сглобяване на шарлотата:
Ринг с размер 22 см се поставя в поднос.
Опечената лента бишкоти се разрязва през средата и двете парчета се изправят от вътрешната страна на ринга. На дъното се поставя единия кръгъл блат, които се сиропира с част от подсладеното прясно мляко.
От крема Шантили се отделя за украсата на тортата. Останалата част се разделя на две и първата част се поставя върху първия блат.
Следва втория блат, сиропира се и се изсипва ягодовия крем.
Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Освобождава се от ринга, шприцоват се розички с отделения крем и се гарнира с ягоди.
Ягодите се глазират с разтопен желатин.
Рецептата е адаптирана от тук и доколкото можах да разбера от превода, тортата може да се приготви и с готови купени бишкоти. Бишкотите, които обграждат тортата не се сиропират.
Рецептата е адаптирана от тук и доколкото можах да разбера от превода, тортата може да се приготви и с готови купени бишкоти. Бишкотите, които обграждат тортата не се сиропират.
Това е много по-лесен и бърз начин за направа на тортата, така че за да спестим от времето си е много добра алтернатива, а и също вкусна при това.
Както и да решите да направите тортата, в крайна сметка ще получите едно истинско бижу, което ще разкраси вашата маса с аристократичен стил, а вие ще се насладите на един фантастичен десерт.
Както и да решите да направите тортата, в крайна сметка ще получите едно истинско бижу, което ще разкраси вашата маса с аристократичен стил, а вие ще се насладите на един фантастичен десерт.
Да ви е сладко, вкусно и усмихнато! :)
Мммм, божествена е тортичката, Хриси! Поздравявам те и за идеята, и за изпълнението!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдка, мила!
Много апетитна торта, Хриси! Цветна и аромтна :)
ОтговорИзтриванеПепи, много вярно :)...изкушаващ аромат на ягоди!
ИзтриванеБлагодаря и поздрави! :)
Ще ми е още по-сладко, ако опитам тази тортичка, но засега само се наслаждавам на страхотните снимки и пак ми става сладко. :) Феноменална торта, Хриси!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, много ти благодаря за хубавите думи :), особенно за снимките! Като дойде време да снимам и ме втриса :), предпочитам да направя още една торта пред снимането :)))
ИзтриванеПоздрави, мила!
Фантастична е Хриси!!! Не мога да опиша красотата идваща от снимките ти! Както винаги си много оригинална.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица.
Едно голямо благодаря Габи, за позитивните думи, които ме правят радостна!
ИзтриванеПрегръдки, мило момиче!
Страхотна Шарлота! Един от любимите ми десерти. Толкова лек и в същото време безкрайно вкусен и ароматен :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Хриси!
Ели, наистина шарлотата е много вкусна с леки кремове. Идеална е за идващите горещи дни. :)
ИзтриванеБлагодаря и поздрави!
Хриси, голяма вкусотия и красота!! Великолепна е, а и какви снимки само!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и прекрасна седмица!!
Руми, много се радвам на хубавите думи, отправени към мен! :)
ИзтриванеПрегръдка, мила и спорна седмица!
Прекрасна Шарлота си сътворила ,Хриси!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти пожелавам!
Живе, благодаря ти за хубавия коментар! Зарадва ме твоето посещение! :)
ИзтриванеПоздрави, с пожелание за прекрасна седмица!
Ах, Хриси, спираш ми дъха! Знаеш, че съм си по тортите и тази обезателно ще я направя! Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеЛюси, чакам и твоето развихране в кухнята :)),... което съм сигурна, че ще е перфектно!
ИзтриванеПоздрави и прегръдка, момиче мило!
Тортата Ви е невероятна, Христина ! Не само ме засърбяха ръцете да я направя, ами и ми се дощя да си похапна от нея... Но както казваше баба ми в такива случаи "Полека ще се окапеш!" Усъмних се в името на крема, защото не така зная аз крема шантили, но щом италианците казват, коя съм аз че да ги уча...
ОтговорИзтриванеПетя, благодаря ти за посещението в моя блог и за хубавия коментар!
ИзтриванеОсвен италианците и аз с моето скромно познание за сладкарството, знам, че крем Шантили се приготвя по този начин. Има една моя своеволия към него, а именно, че прибавих желатин, но малко се застраховах с него :)
Може да споделиш твоята рецепта за този известен и вкусен крем.
Поздрави!
Разкошна... много обичам предложенията ти за сладкиши Хриси,
ОтговорИзтриванеефектни, елегантни и стилни и неустоимо изкушаващи - и палачинково гато, и пастичките, и...
Поздрави, комплименти за теб и благодаря за страхотните идеи.
Дианка, колко много ме радва твоето посещение и топлите ти думи за моите публикации! Благодаря ти от все сърце!
ИзтриванеПоздрави!
Хриси, ама наистина е фантастична!
ОтговорИзтриванеТака е, Веси :)) Шарлотата е с фантастичен вкус...
ИзтриванеПоздрави и прегръдка, мила!
Значи, само докато четях описанието, възбуди апетита ми, а после и със снимките, направо ме довърши. С домашни бишкоти. Хриси, ти си магЕсница;)
ОтговорИзтриванеМарте, много си мила! Твоят коментар ме усмихна и май си повдигнах брадичката малко по-нагоре :)))))
ИзтриванеХриси, е тази торта е върха на сладоледа.. Уби ма с нея :))))..Превъзходна е, браво! майстора си е майстор :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Аля, много ме хвалиш, че чак се притесних от толкова суперлативи :))
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! :)