Вчера моят най-добър, най-мил, най-грижовен, най-обичащ и обичан съпруг имаше юбилей. Мога още много да продължа с най..., но нека най-вече да бъде жив и здрав, все така всеотдаен и любящ съпруг и баща.
Тази торта е от старите тетрадки, но любовта му към нея не остарява :) Сиропирани блатове, маслен крем, крокан, стафиди и накрая шам и то много шам :)...такова беше неговото желание. Е, за многото шам малко не се споразумяхме, той като добряк отстъпи:))), но в негова чест имаше от всичко.
Продукти за правоъгълните платки:
- 10 яйца (размер М)
- 10 с. л. захар
- 10 с. л. брашно
- 2 с. л. какао
- 4 яйца (размер М)
- 4 с. л. захар
- 4 с. л. брашно
- 100 г орехови ядки
- 150 г захар
- 5 жълтъка
- 250 г качествено краве масло
- 200 г захар
- 50 мл вода
- 2 ванилии
- 100 г стафиди
- 200 мл прясно мляко
- 2 с. л. захар
- 4 белтъка
- 300 г захар
- 80 мл вода
- 100 г шоколад за готвене
- 80 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне на платките:
Разбийте 5 яйца с 5 с. л. захар на пяна. Към тях прибавете 5 с. л. пресято брашно и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в постелена с хартия за печене тава с размери 30/33 сантиметра и опечете на 180 градуса.
Обърнете платката върху влажна кърпа, махнете хартията и завийте на руло откъм късата страна.
Постъпете по същият начин и с останалите 5 яйца, само че прибавете и какаото.
За кръглите блатове: разбийте яйцата със захарта на пяна, прибавете пресятото брашно и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на две. Постелете с хартия кръгла форма с диаметър 23 сантиметра, изсипете едната половина от сместа и изпечете на 180 градуса.
Обърнете опеченият блат върху скара и премахнете хартията.
Опечете и вторият блат.
За да направите крокана - карамелизирайте захарта, изсипете ореховите ядки, разбъркайте и изсипете в тавичка постлана с хартия за печене. След като изстине и се втвърди крокана го смелете в блендер.
Крема се приготвя по следният начин: от захарта и водата се пригответе сироп, който се вари 3-4 минути.
Разбийте жълтъците и към тях на тънка струйка добавете сиропа. Разбивате до получаването на пухкав крем.
Разбийте омекналото на стайна температура краве масло. Прибавяйте на порции крема като продължавате разбиването до хомогенност и пухкавост.
Приберете крема в хладилник да се постегне.
Сглобяване на тортата:
Сложете единият кръгъл блат в поднос. Сиропирайте го леко с подсладеното прясно мляко и го намажете тънко с крем.
Развийте рулата и ги сиропирайте с прясното мляко. Намажете ги с крем. Оставете си малко крем и за отгоре на рулата.
Посипете платките с натрошения крокан и сложете стафидите. Притеснете леко с ръка, за да потънат стафидите и крокана в крема.
Нарежете платките на по пет ленти.
Вземате една бяла лента и навивате на руло. Поставяте я в средата на кръглия блат.
Следва да вземете кафява лента и да я обвиете около бялата с леко притискане.
Процедира се по същият начин докато свършат лентите.
Отгоре навитите ленти се намазват с останалия крем.
Най-отгоре се поставя вторият кръгъл блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се завива със стреч фолио и се поставя най-малко за 4-5 часа в хладилник.
Приготвяне на шама: От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Белтъците се разбиват на пяна и към тях на тънка струйка се изсипва горещия захарен сироп, като разбиването продължава до плътна и лъскава смес.
Глазура: Шоколада се разстопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се енергично до хомогенност.
Тортата се украсява първо с шама, като отгоре се прави венец от него. По средата се излива шоколадовата глазура и леко се заглажда.
Тортата може да си декорирате по ваше желание и фантазия :)
Разбийте 5 яйца с 5 с. л. захар на пяна. Към тях прибавете 5 с. л. пресято брашно и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в постелена с хартия за печене тава с размери 30/33 сантиметра и опечете на 180 градуса.
Обърнете платката върху влажна кърпа, махнете хартията и завийте на руло откъм късата страна.
Постъпете по същият начин и с останалите 5 яйца, само че прибавете и какаото.
За кръглите блатове: разбийте яйцата със захарта на пяна, прибавете пресятото брашно и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на две. Постелете с хартия кръгла форма с диаметър 23 сантиметра, изсипете едната половина от сместа и изпечете на 180 градуса.
Обърнете опеченият блат върху скара и премахнете хартията.
Опечете и вторият блат.
За да направите крокана - карамелизирайте захарта, изсипете ореховите ядки, разбъркайте и изсипете в тавичка постлана с хартия за печене. След като изстине и се втвърди крокана го смелете в блендер.
Крема се приготвя по следният начин: от захарта и водата се пригответе сироп, който се вари 3-4 минути.
Разбийте жълтъците и към тях на тънка струйка добавете сиропа. Разбивате до получаването на пухкав крем.
Разбийте омекналото на стайна температура краве масло. Прибавяйте на порции крема като продължавате разбиването до хомогенност и пухкавост.
Приберете крема в хладилник да се постегне.
Сглобяване на тортата:
Сложете единият кръгъл блат в поднос. Сиропирайте го леко с подсладеното прясно мляко и го намажете тънко с крем.
Развийте рулата и ги сиропирайте с прясното мляко. Намажете ги с крем. Оставете си малко крем и за отгоре на рулата.
Посипете платките с натрошения крокан и сложете стафидите. Притеснете леко с ръка, за да потънат стафидите и крокана в крема.
Нарежете платките на по пет ленти.
Вземате една бяла лента и навивате на руло. Поставяте я в средата на кръглия блат.
Следва да вземете кафява лента и да я обвиете около бялата с леко притискане.
Процедира се по същият начин докато свършат лентите.
Отгоре навитите ленти се намазват с останалия крем.
Най-отгоре се поставя вторият кръгъл блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се завива със стреч фолио и се поставя най-малко за 4-5 часа в хладилник.
Приготвяне на шама: От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Белтъците се разбиват на пяна и към тях на тънка струйка се изсипва горещия захарен сироп, като разбиването продължава до плътна и лъскава смес.
Глазура: Шоколада се разстопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се енергично до хомогенност.
Тортата се украсява първо с шама, като отгоре се прави венец от него. По средата се излива шоколадовата глазура и леко се заглажда.
Тортата може да си декорирате по ваше желание и фантазия :)
Празника мина в много смях и веселба...и остава да си пожелаем дните ни да минават най-вече в здраве, мир, любов и разбирателство!
Страхотна торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Юлия! :)
ИзтриванеЖив и здрав да ти е Дарката! Желая ви още много години щастие и разбирателство! Нямам думи за тортата, да ви е сладък живота като нея!
ОтговорИзтриванеНаздраве! Целувки!
Благодаря за хубавите пожелания! :) Пожелавам и на вас сладък живот :)))...и наздраве! Целувки и от нас!
ИзтриванеНещо не е обяснено за приготвянето на правоъгълните платки.От посочените количества продукти и обясненията-нещо не се разбира,къде отиде какаото?Иначе тортата е интересна и сигурно вкусна!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Мисля, че ако прочетете по внимателно обясненията, ще разберете къде отиде какаото. Даже съм посочила и сместа в какъв размер тава се пече. Хубав ден!
ИзтриванеТолкова вкусна красота! Жив и здрав да е рожденикът и ти, Хриси, за да се радвате взаимно още безброй години!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Дай боже винаги да се радваме един на друг, както до сега!
ИзтриванеИ аз искам да попитам за правоъгълните блатове. Горе, на описанието за продуктите пише 10 яйца , 10 с.л........., а отдолу пише 2 пъти по 4 яйца , къде отиват 2 - те яйца ( говорим само за правоъгълните блатове ). Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, Анонимен! Съжалявам, но в бързината съм сбъркала. Правят се два правоъгълни блата с по 5 яйца, 5 с. л. захар и 5 с. л. брашно.
ИзтриванеС четири яйца се приготвят, когато яйцата са размер L . Сега ще оправя публикацията. Отново се извинявам и благодаря за Вашата проницателност!
Хубав и усмихнат ден!
И аз Ви благодаря за бързия отговор ! А на Вас пожелавам, да ни радвате с още много кулинарни изкушения .
Изтриване