сряда, 30 юли 2014 г.

Ангелски кекс



Лято е, и на дневен ред са сладоледите..., но с правенето на сладоледи остават и много белтъци. Гледах тук-там, рових се къде ли не, и накрая попаднах на блога Само за гладни. Прочетох добре обяснената рецепта на този кекс и накрая ,,смело'' го направих. Получи се много плътен дунапренен кекс.

Продукти:
  • 10 белтъка (300 г)
  • 1 и 1/2 захар (390 г)
  • 1 ч. ч. брашно (150 г)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 1 с. л. какао
Грамажите, които съм дала в скобите, са тези, които аз съм притеглила и направила кекса по тях.

Приготвяне:
Белтъците се разбиват  с половината захар на плътен сняг. Добавят се ванилията, солта и олиото. Разбъркването продължава на слаба скорост на миксера.
Пресява се брашното, заедно с бакпулвера и се добавя останалата захар.
Брашното се прибавя на порции към белтъчната смес, като се бърка с шпатула. Накрая се добавя и лимоновата кора.
Изсипва се половината от сместа в подмазана с олио кексова форма. С помощта на цедка се ръси какаото.



 Формата се допълва с останалата смес.


Кексът се пече на 160 градуса около 40-50 минути.


Освен, че оползотворяваме останали белтъци си хапваме и много вкусен кекс :)
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Aбе, че как няма да ни е сладко и вкусно с теб..вчера торта, днес кекс ...все хубави рецепти!
    Да ви е сладко и на вас :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! С вас ние още по сладко, но...уви малко сте ни далече :)))
      Целувки и прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравейте, пека кекса в момента. Има ли нещо специфично покрай охлаждането му? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Извинявам се, че малко забавих отговора!
      Кексът се охлажда като всяко тестено печиво, на скара.

      Изтриване
    2. Няма проблем! Благодаря! Направих кекса и това вече е любимата ми рецепта! Получи се прекрасен, нежен, пухкав и плътен кекс, перфектно изпечен както отвън, така и отвътре. Използвах брашно за сладкарски изделия и затова рвших, че няма нужда да го пресявам. Сместа стана доста по-течна от тази на снимките, вероятно съм сложила повече белтъци, но въпреки това, резултатът беше впечатляващ, и препоръчвам на всеки да направи този наистина ангелски кекс! Благодаря за рецептата, категорично ще изпълня и други рецепти от този блог. Всичко добро! Стела

      Изтриване